Ποιες είναι οι προτάσεις των θεσμών προς την κυβέρνηση

Ποιες είναι οι προτάσεις των θεσμών προς την κυβέρνηση

«Η πρόταση των δανειστών ήταν να μειωθούν οι δαπάνες για το ασφαλιστικό κατά 1% του ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά πρότεινε μείωση της συνολικής δαπάνης του ασφαλιστικού κατά 0,4%»

Ποιες είναι οι προτάσεις των θεσμών προς την κυβέρνηση
Για πρώτη φορά εδώ και πέντε περίπου μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά των εκπροσώπων της Μαργαρίτη Σχοινά και Ανίκα Μπράιτχαρτ, παρουσίασε δημοσίως τις προτάσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας σθεναρά τα μέτρα που ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση. 

Στη μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνοντας τη σαφή δυσφορία του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. για τις συνεχείς διαρροές της ελληνικής κυβέρνησης και τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τόνισαν κατηγορηματικά πως τα μέτρα που ζητούνται από την ελληνική πλευρά είναι απολύτως δικαιολογημένα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής το πακέτο μέτρων που κατατέθηκε στις ελληνικές αρχές είναι «ισορροπημένο και έχει οικονομική λογική, εισακούγοντας τις ανάγκες του λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και των υπόλοιπων 18 εκλεγμένων δημοκρατιών της Ευρωζώνης». 
 
Η πρόταση των θεσμών βασίζεται σε πέντε «πυλώνες», την σαφή δημοσιονομική αναπροσαρμογή, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος, την ενδυνάμωση του χρηματοοικονομικού συστήματος και την μεταρρύθμιση του εργατικού πλαισίου σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές.


Κλείσιμο


Συγκεκριμένα, οι δημοσιονομικοί στόχοι, δεδομένων των νέων συνθηκών της ελληνικής οικονομίας έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σύγκριση με τις αρχικές τους εκτιμήσεις, μειωμένοι στο 1% του ΑΕΠ από την προηγούμενη απαίτηση του 3%. Επίσης αρκετά μειωμένες είναι και οι απαιτήσεις για το μελλοντικό πλεόνασμα, καθώς τώρα η ελληνική κυβέρνηση καλείτε να δημιουργήσει τις συνθήκες για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3.5% για το έτος 2018, δύο χρόνια πιο μετά δηλαδή από τον αρχικό στόχο του 2016.
 
Οι μειώσεις του ελληνικού προϋπολογισμού χαρακτηρίστηκαν «ανθρώπινες» καθώς έπειτα από την έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης για αναγνώριση της ανθρωπιστικής κρίσης, υπάρχει ρήτρα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα ξεκινήσει το 2016. Παρόλα αυτά η Επιτροπή βλέπει δυσκολίες από την πλευρά της κυβέρνησης στον τρόπο που θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους αυτούς.
 
Αναφερόμενη στις μειώσεις δαπανών στις συντάξεις η Άνικα Μπρέιντχαρτ χαρακτήρισε ως «μεγάλη αναλήθεια» τις φήμες για αίτημα των Θεσμών για μείωση σε συγκεκριμένες συντάξεις. Ξεκαθαρίζοντας τη θέση των δανειστών, δεδομένου πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ένα από τα πιο «δαπανηρά» στην Ευρώπη, ανέφερε ότι προτάθηκε η εξυγίανση του με την μείωση των πρόωρων συντάξεων και την διαγραφή ορισμένων «κινήτρων» για πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση.
 
Αίσθηση προκαλεί επίσης η δήλωση της εκπροσώπου πως ενώ οι Θεσμοί ζητούν μέτρα για το συνταξιοδοτικό ύψους 1% του ελληνικού ΑΕΠ, η πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν ξεπερνούσε τα 71 εκατομμύρια, δηλαδή, το 0.04% του ΑΕΠ.
 
Στο ζήτημα των εργασιακών και πιο συγκεκριμένα στις συλλογικές συμβάσεις, οι θεσμοί ζητούν την θέσπιση κανονισμών βασιζόμενοι στις «βέλτιστες πρακτικές» των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και βάσει των προτάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Ανάπτυξης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Απασχόλησης.
 
Επίσης δεν ζητήθηκε από τους θεσμούς μείωση μισθών, αλλά ο εκμοντερνισμός του μισθολογίου και το άνοιγμα ορισμένων επαγγελμάτων, έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές.  
 
Το ΦΠΑ, που αποτελεί και έναν από τους πιο δύσκολους τομείς σύγκλισης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης, χαρακτηρίστηκε ως «κατακερματισμένο» και δήλωσε πως όλες οι πλευρές συμφωνούν στο να βελτιστοποιηθεί η αποδοτικότητα του αλλά και του ολικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού.  
 
Οι θεσμοί ξεκαθάρισαν πως είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν τις ελληνικές προτάσεις, μόνο όμως αν τα μέτρα είναι κοστολογημένα και βγάζουν «οικονομικό νόημα», καθώς στόχος είναι να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να δημιουργηθεί ένα «δίκαιο και συνολικό πακέτο μέτρων», αναφερόμενη στην διαφορετική διακύμανση του ΦΠΑ στα προϊόντα. 

Στην ενημέρωση Τύπου της Επιτροπής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε την «τελευταία προσπάθεια του» χρησιμοποιώντας τις προσωπικές του σχέσεις και έδρασε ως διαμεσολαβητής έτσι ώστε να βρεθεί «μια βιώσιμη λύση μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα δίνοντας αρκετό χρόνο για τη προετοιμασία του Eurogroup».
 
Σχετικά με την συνεχόμενη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Θεσμούς και τον ρόλο της Ευρωπαικής Επιτροπής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως η Επιτροπή δεν δρα ως δανειστής, καθώς αυτοί είναι τα 18 μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, αλλά ο ρόλος της είναι αυτός του διαμεσολαβητή. Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε την θέση της Επιτροπής αλλά και του Προέδρου της Ζαν Κλόντ Γιούνκερ πως είναι απογοητευμένοι καθώς αν και υπήρχαν κάποια σημάδια προόδου στις συνεχιζόμενες προσπάθειες, δεν κατάφεραν να συνάψουν συμφωνία. Η Επιτροπή «είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο και τα γραφεία της είναι ανοιχτά ανά πάσα στιγμή έτσι ώστε εάν υπάρξουν εξελίξεις, να προσδώσουν στη διαδικασία».
 
Ο κύριος Σχοινάς υπογράμμισε πως δεν είναι μυστικό πως οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδα είναι μικρότερες μόνο από αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει τις όποιες περικοπές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Σχοινάς ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας ίσως να ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο, προσδιορίζοντας παράλληλα πως «καταληκτική» ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις είναι η 30ή Ιουνίου, όταν και λήγει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης