Ραντεβού απελπισίας την Τετάρτη - Ξανά στον Ομπάμα οι ελληνικές ελπίδες

Ραντεβού απελπισίας την Τετάρτη - Ξανά στον Ομπάμα οι ελληνικές ελπίδες

Αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να βρεθεί συμφωνία οι δανειστές - Αγωνία για τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τον κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας - Παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου με νέα πίεση στη Γερμανίδα καγκελάριο αναμένει η Αθήνα από τη Σύνοδο των G7

Ραντεβού απελπισίας την Τετάρτη - Ξανά στον Ομπάμα οι ελληνικές ελπίδες
Κακοί είναι οι οιωνοί για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι έπειτα από τέσσερις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων η πρόταση συμφωνίας που συνέταξαν οι πιστωτές τον εξέπληξε δυσάρεστα, σε συνδυασμό με τα μηνύματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα...

Οι δανειστές έχουν αποστείλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι βρίσκονται σε σκληρή γραμμή και είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα με βάση την πεντασέλιδη πρόταση συμφωνίας που έχουν παραδώσει στην ελληνική πλευρά απορρίπτοντας επί της ουσίας το υπόμνημα των 47 σελίδων που ετοίμασε η κυβέρνηση.

Η κίνηση του προέδρου της Κομισιόν, Γιούνκερ, να μην απαντήσει στο τηλεφώνημα Τσίπρα ήταν μία πρώτη ένδειξη της δυσφορίας των Ευρωπαίων. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όμως, σε συνεννόηση με Μέρκελ, Ολάντ και την Κριστίν Λαγκάρντ του δντ, είπε έξω από τα δόντια πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεχάσει την πρόταση των 47 σελίδων, που παρέδωσε στους πιστωτές, και να συζητήσει πάνω στο σχέδιο συμωνίας των πέντε σελίδων, που έχει συντάξει η τρόικα.

Οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, ψυχρές, ξεκάθαρες, πέρα από διπλωματικές διατυπώσεις, δείχνουν ότι οι δανειστές έχουν αποφασίσει να τελειώνουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες. Για το λόγο αυτό, λένε αξιόπιστες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Σε 48 ώρες από σήμερα, η ΕΚΤ θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Τσίπρας έχει μιλήσει ανοιχτά για την επερχόμενη οικονομική ασφυξία και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι πιθανή απόφαση για διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ θα γονατίσει ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία.
Κλείσιμο

Η απόφαση για τον ELA θα έχει ληφθεί σίγουρα πριν το ραντεβού Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ και Γιούνκερ την Τετάρτη στις βρυξέλλες. Εκ των πραγμάτων, η συνάντηση αυτή λαμβάνει διαστάσεις δραματικής διαπραγμάτευσης.

Σε περίπτωση που η ΕΚΤ μειώσει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, απόφαση που θα ακολουθεί χρονικά τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Ομπάμα στην G7, το μήνυμα θα έχει μόνο μία ανάγνωση: χωρίς άμεση επίτευξη συμφωνίας, η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ενδεχόμενους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

Διασταυρωμένες πληροφορίες λένε ότι το μήνυμα των Ευρωπαίων που στηρίζουν πραγματικά την Ελλάδα είναι πως οι δανειστές ειναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, για να βρεθεί συμφωνία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν άμεσα βαθιές αλλαγές, ριζικές τομές και μεταρρυθμίσεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι οι προτάσεις των δανειστών μπορούν να αλλάξουν από άλλες εισηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που θα είναι αξιόπιστες, δηλαδή θα παράγουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. 

Η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα ότι η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πιστωτικής ασφυξίας αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος, δεδομένου ότι η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι απολύτως συνδεδεμένη με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνέχιση της έκτακτης παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα. Πηγή με γνώση των διεργασιών στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο μετέφερε στο «ΘΕΜΑ» ότι οι δανειστές είναι ενωμένοι και έχουν αποφασίσει να εκδηλώσουν ταχύτατα όλες τις ενέργειες που έχουν στη διάθεσή τους για να σύρουν την κυβέρνηση σε μια συμφωνία, επί τη βάση της πρότασης που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενεχείρισε στον Ελληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. 

Η πρόταση της Κομισιόν λειτούργησε σαν ράπισμα προς την ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι πιστωτές έχουν τόσο σκληρές απαιτήσεις από την Αθήνα. Λειτουργώντας σαν να βρίσκεται σε σύγχυση, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε ένα ακόμη λάθος μήνυμα, αφού ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει κανονικά τη δόση της 5ης Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ λίγες ώρες αργότερα αποφάσιζε να αλλάξει τακτική και να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να αποπληρωθούν συνολικά οι τέσσερις δόσεις του Ιουνίου σε μία καταβολή στο τέλος του μήνα.

Τελειώνουν χρόνος και χρήματα  

Το σκηνικό που στήνεται θυμίζει παρτίδα πόκερ, έχει όμως φόντο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, παράτασης του μνημονίου ή και πρόωρες εκλογές. Οι μέρες μετράνε αντίστροφα μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει και η νέα παράταση στο πρόγραμμα που καλύπτει την Ελλάδα από το 2012 και μετά. Μέσα σε τρεις εβδομάδες πρέπει να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή επέτεινε τη σύγχυση για τους στόχους της κυβέρνησης. Τι επιδιώκει ο κ. Τσίπρας; Μέχρι πότε θέλει να κλείσει τη διαπραγμάτευση; Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός προγράμματος εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα χωρίς ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Μπορεί ο πρωθυπουργός να εγκαλεί τους δανειστές ότι προτείνουν λύσεις μη ρεαλιστικές, αφήνει όμως ανοιχτό το παράθυρο συνθηκολόγησης με αλλαγές στις προβλέψεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι συναινέσουν ότι από την επιβολή έκτακτης εισφοράς θα αντληθούν τα προβλεπόμενα έσοδα. 

Ο κ. Τσίπρας άθελά του αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε δεινή θέση, διότι την ώρα που ζητά συναίνεση επί των χειρισμών του, δεν προετοιμάζει την κοινή γνώμη και το κόμμα του για τον συμβιβασμό που λέει ότι επιδιώκει, ούτε και παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο πλάνο προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, παρότι γνωρίζει πια καλά και τη σκληρή στάση των δανειστών αλλά και ότι ο χρόνος τελειώνει...

Στρέφονται ξανά στον Ομπάμα οι ελληνικές ελπίδες
Υπό το πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων και με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση στρέφει ξανά τις ελπίδες της στον Μπαράκ Ομπάμα και στις ΗΠΑ, ελπίζοντας σε μια αμερικανική παρέμβαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Βαυαρία, που θα πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες από την επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και την παραίνεση της Μόσχας προς την Αθήνα να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να... ακουμπήσει και πάλι τις προσδοκίες της στους ώμους των Αμερικανών.

Αμέσως μετά την άφιξή του στη Βαυαρία και πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Και μπορεί, επισήμως, στην ατζέντα της G7 να μην βρίσκεται η Ελλάδα, όμως, το σίγουρο είναι πως οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τη χώρα μας, ενώ, όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση, «το ελληνικό θέμα καταστρέφει την ατζέντα της Μέρκελ στη σύνοδο».  

«Στα βουνά της Βαυαρίας έχει πέσει βαριά η σκιά του ΣΥΡΙΖΑ», γράφει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα και εξηγεί: «Η καγκελάριος είχε επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο θέμα της Ελλάδας πριν την έναρξη της συνόδου την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα πράγμα δεν γνωρίζει όμως ακόμη, μετά την έντονη διπλωματική προσπάθεια: αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους και αν το κόμμα του θα τον ακολουθήσει».

Σύμφωνα με τη Welt, «ο εφιάλτης είναι μήπως η Γερμανία θεωρηθεί κύρια υπεύθυνη ακόμη και για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Το μότο θα είναι: Η Γερμανία, η χώρα που ξεκίνησε δύο παγκόσμιους πολέμους στον 20ο αιώνα, που διέπραξε τρομερά εγκλήματα στην Ελλάδα, τώρα πιέζει να βγει η χώρα αυτή από την καρδιά της ΕΕ, τη Νομισματική της Ένωση. Αυτός είναι ο τρόμος της Μέρκελ» αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι στο G7 η καγκελάριος ήθελε να συζητηθούν άλλα θέματα. Σε πολλά πεδία στόχευε να επιτευχθεί μια μικρή, αλλά θετική πρόοδος. Μετά τη δραματική αυτή εβδομάδα όμως, λόγω του ελληνικού ζητήματος, η Μέρκελ είναι ξαφνικά σε απόγνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το ΔΝΤ, ακόμη και το ίδιο της το κόμμα, αλλά και ο υπουργός της των Οικονομικών άσκησαν ισχυρή πίεση, αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η Die Welt εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την καγκελάριο Μέρκελ είναι πως δεν βρίσκεται πλέον στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ μια σοβαρή επιλογή για την καγκελάριο. Αντίθετα, ο Σόιμπλε, θέλοντας να υπερασπιστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζει ότι «μια μεγαλύτερη ευελιξία θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες από μια χρεοκοπία της Αθήνας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης