Κουβέλης: Μακριά από μένα τα περί αποστασίας βουλευτών αν ψηφίσουν για ΠτΔ

Κουβέλης: Μακριά από μένα τα περί αποστασίας βουλευτών αν ψηφίσουν για ΠτΔ

«Μακριά από εμένα αυτές οι λογικές» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ - Ερωτηθείς αν θα κατέβει σε τυχόν εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «όλα ανοικτά»

Κουβέλης: Μακριά από μένα τα περί αποστασίας βουλευτών αν ψηφίσουν για ΠτΔ
«Οποιος από ΔΗΜΑΡ ψηφίσει πρόεδρο, δεν είναι ούτε αποστάτης, ούτε αργυρώνητος». Με αυτή τη βαρύνουσας σημασίας δήλωση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο θέμα της προεδρικής εκλογής, μιλώντας χθες το πρωί στο ραδιόφωνο του ΒΗΜΑ FM. «Μακριά από εμένα αυτές οι λογικές» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πρόσθεσε ωστόσο πως οι 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεσμεύονται από τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων να καταψηφίσουν και στις τρεις ψηφοφορίες.

«Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε ομόφωνα η στάση των βουλευτών στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα είναι σταθερή. Θα είναι αρνητική για την εκλογή Προέδρου, από την πρώτη ψηφοφορία μέχρι την τρίτη. Αυτό έχω και αυτό καταθέτω στην κουβέντα μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Κλείσιμο
Κληθείς να σχολιάσει τα περί «αποστασίας» όσων βουλευτών ψηφίσουν για Πρόεδρο, ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Μακριά από μένα, οι αφορισμοί περί αποστασίας, κουμπαράδων, αργυρωνήτων και όλα τα σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι βουλευτές και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπολογίζουν όλη την πολιτική κατάσταση. Αυτό που λέγεται «κρίσιμο μέγεθος για την παρούσα φάση της ελληνικής πολιτικής ζωής» και στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης αποφάσισαν ότι δεν θα ψηφίσουν ΠτΔ. Καλό είναι λοιπόν ο τόπος να απομακρυνθεί από τις λογικές αποστασίας, αργυρώνητων, εξυπηρετούντων και όλα αυτά. Είναι προφανές ότι (εάν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει για Πρόεδρο) δεν θα τον θεωρήσω αποστάτη, αργυρώνητο και τα σχετικά».

Ερωτηθείς αν η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει σε τυχόν εκλογές με κοινά ψηφοδέλτια με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης απάντησε «όλα ανοικτά» τονίζοντας ότι την εκλογική τακτική της ΔΗΜΑΡ θα την αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος.

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι ο πρωθυπουργός έχει καλέσει τους βουλευτές τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των δύο κομμάτων που κρατούν το κλειδί της προεδρικής πλειοψηφίας, να αυτονομηθούν και να ψηφίσουν ενάντια στις ηγεσίες του και στις αποφάσεις των κομματικών τους οργάνων.

Κατά τα λοιπά, στο μέτωπο της προεδρικής εκλογής, θετικός να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες, δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος μίλησε χθες σε πανελλαδική σύσκεψη της Κίνησης των Μεταρρυθμιστών, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη χώρα από τυχόν αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την τελική απόφαση της σύσκεψης, οι Μεταρρυθμιστές ζητούν: την εκλογή Προέδρου, τον προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών το 2015, την κατάργηση ή περιορισμό του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα, καθώς και το "σπάσιμο" των μεγάλων περιφερειών και την έναρξη και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Καπερνάρος για προεδρική εκλογή: Κλίνω προς το «όχι»

Κλίνω προς το "όχι" ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή, μιλώντας στον Αντ1. Υπογράμμισε ότι οι ψηφοφόροι του, του λένε να μη δώσει θετική ψήφο για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και η διαφορά με όσους του ζητούν να ψηφίσει θετικά είναι, όπως υποστήριξε, πολύ μεγάλη.

Ο κ. Καπερνάρος, διευκρίνισε πως δεν θεωρεί διαφορετική την τρίτη ψηφοφορία, από τις δύο πρώτες, ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν πρότεινε υποψήφιο για Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης