«Τρενάρει» τη διαδικασία για το Ειδικό Δικαστήριο ο Παπακωνσταντίνου

«Τρενάρει» τη διαδικασία για το Ειδικό Δικαστήριο ο Παπακωνσταντίνου

Μετά τις ευρωεκλογές η απολογία του - Τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών όσο και οι τρεις συγγενείς του ζήτησαν και πήραν προθεσμία

«Τρενάρει» τη διαδικασία για το Ειδικό Δικαστήριο ο Παπακωνσταντίνου
Κάθε δυνατότητα που του παρέχει η δικονομία θα την εξαντλήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να καθυστερήσει να φτάσει στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία είναι το κεντρικό πρόσωπο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κλήθηκε, εν όψει της επικείμενης παραπομπής του στο Ειδικό Δικαστήριο, να απολογηθεί ενώπιον του αρεοπαγίτη ειδικού ανακριτή Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Όμως, ζήτησε και πήρε προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του. Έτσι, θα απολογηθεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του ερχόμενου Ιουνίου.

Κλείσιμο
Μέσα στο ίδιο 15νθήμερο θα απολογηθούν και τα συγγενικά του πρόσωπα, Ελένη Παπακωνσταντίνου, Συμέων Σικιαρίδης και Ανδρέας Ρωσσώνης, τα οποία έχουν την ιδιότητα του συμμετόχου (μη πολιτικά πρόσωπα).

Οι συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών κλήθηκαν και αυτοί σε απολογία από τον κ. Τσαλαγανίδη, αλλά ζήτησαν και πήραν προθεσμία.

Όπως έλεγαν νομικοί κύκλοι, οι οποίοι γνωρίζουν την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν προσέλθει για να απολογηθεί στο γραφείο του ανακριτή, πλέον του ότι θα καταθέσει ο δικηγόρος του δικονομικές ενστάσεις επί της μέχρι τώρα ανακριτικής πορείας, θα αμφισβητηθεί το σύνολο της μέχρι τώρα διαδικασίας.

Κατ' αρχάς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών όταν φτάσει εκείνη στιγμή της απολογίας του θα υποβάλλει ένσταση ότι η απόφαση που ελήφθη από την Βουλή για περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας, είναι πολιτική και όχι ποινική.

Και κατά συνέπεια, θα υποστηρίξει ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να ερευνηθεί από την αρχή από την Ποινική Δικαιοσύνη, η οποία με νόμιμες διαδικασίες θα αποφανθεί για το αν πρέπει να παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα θέσει και πάλι θέμα παραγραφής των αδικημάτων με τα οποία βαρύνεται. Και αυτό, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι για το επίμαχο αυτό ζήτημα, από τον περασμένο Ιανουάριο, ομόφωνα αποφάνθηκε το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, τα οποία αποδίδονται στον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει να διεξαχθεί νέα πραγματογνωμοσύνη για την υπόθεση λίστας Λαγκάρντ.

Η τακτική των ενστάσεων θα προκαλέσει βραχυκύκλωμα στην όλη ανακριτική διαδικασία και πορεία της υπόθεσης. Και αυτό γιατί, για κάθε ένσταση, θα πρέπει να συγκαλείται το δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να επιλύει τα μικρά και μεγάλα δικονομικά ζητήματα που θα προβάλλονται από την υπεράσπιση του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί, ότι μετά την απολογία ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν υπάρχει περίπτωση προφυλάκισης, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών. 

Αυτό όμως δεν  αποκλείει το ενδεχόμενο να του επιβληθούν από τον κ. Τσαλαγανίδη περιοριστικοί όροι.

Ήδη, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαμηνύει ότι, αφού ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία και εκδοθεί η σχετική απόφαση θα προσφύγει στο δικαστήριο του Στρασβούργου για το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα σε βαθμό πλημμελήματος (παράβαση καθήκοντος) για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο Υπουργοδικείο και να δικαστεί σαν να είναι παρών. Φυσικά, μπορεί να εκπροσωπηθεί με δικηγόρους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να ξεπερνούν τους τρεις.

Πέρα απ' όλα αυτά, ο ειδικός ανακριτής ενέταξε στη δικογραφία του πρώην υπουργού Οικονομικών τη συναφή δικογραφία των μη πολιτικών προσώπων (συμμετόχων), που ήταν εκκρεμείς στους οικονομικούς εισαγγελείς και αφορά συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Τσαλαγανίδης ενέταξε στη δικογραφία του κ. Παπακωνσταντίνου, ως συμμετόχους, τα ξαδέλφια του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, το σύζυγό της, Συμώνν Σικιαρίδη που, από την αρχική λίστα Λαγκάρντ «χάθηκαν» περιέργως 1,222 εκατ. δολάρια και τον Ανδρέα Ρωσσώνη.

Τα συγγενικά πρόσωπα του τέως τσάρου της οικονομίας αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται ότι έσβησε τα ονόματα των συγγενικών του αυτών προσώπων από τη λίστα Λαγκάρντ.

Τα τρία αυτά συγγενικά πρόσωπα θα «ακολουθήσουν» τον πρώην υπουργό Οικονομικών στο Υπουργοδικείο, προκειμένου να δικαστούν ως συμμέτοχοι -μη πολιτικά πρόσωπα.

Αντίθετα, την πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου δεν θα περάσουν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ο οποίος έχει εμπλακεί στην υπόθεση λόγω των αναπαραγωγών usb που έκανε με τα ονόματα και τα άλλα οικονομικά στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ και ο επίσης επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης.

Οι δικογραφίες για τα δύο αυτά πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ παρέμειναν στην τακτική Δικαιοσύνη και την έρευνα θα συνεχίζει ο ανακριτής υποθέσεων διαφθοράς, πρόεδρος Πρωτοδικών Χρήστος Παπακώστας.

Σε βάρος του κ. Διώτη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία και υπεξαγωγή εγγράφου, ενώ σε βάρος του κ.  Καπελέρη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης