Πάει για Ειδικό Δικαστήριο ο Παπακωνσταντίνου

Πάει για Ειδικό Δικαστήριο ο Παπακωνσταντίνου

Ξεκινά η ανάκριση για τη λίστα Λαγκάρντ - Καλούνται τα ξαδέλφια του πρώην «τσάρου» της οικονομίας, αλλά και ο ίδιος - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστεί στην ίδια αίθουσα με τον Άκη Τσοχατζόπουλο - Το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», με σειρά δημοσιευμάτων, είχε αναδείξει την απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης από τον πρώην υπουργό

Ομόφωνα το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα (δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα), τα οποία αποδίδονται στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Έτσι, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ξεκινάει κανονικά η διαδικασία της ανάκρισης.

Με άκρα μυστικότητα το Δικαστικό Συμβούλιο συνήλθε το Σάββατο στον Άρειο Πάγο και αποφάσισε ομόφωνα ότι τα δύο κακουργήματα που αντιμετωπίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και είναι αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου, όπως και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, δεν έχουν παραγραφεί.

Ενδεικτικό της μυστικότητας που τηρήθηκε είναι ότι τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου εισήλθαν στο κτίριο του Αρείου Πάγου από το υπόγειο γκαράζ, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτά από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι ήταν ήδη εκεί για την υπόθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα.

Το ερώτημα στο οποίο έδωσαν απάντηση οι πέντε δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου, συνδεόταν με τη Βουλή της μιας μέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με άρθρο 86 του Συντάγματος, «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι, χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

Οι δικαστές όχι μόνο συνταυτιστήκαν με τις απόψεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου που, με εισήγησή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο, έχει υποστηρίξει ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα με τα οποία βαρύνεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά ενίσχυσαν νομικά την άποψή του.

Ειδικότερα, τα μέλη του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου αποφάνθηκαν ότι δεν έχει επιφέρει παραγραφή  των αδικημάτων η Βουλή της μιας μέρας, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Αναλυτικότερα, οι δικαστές έκριναν ότι η δίωξη από τη Βουλή  κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας, γιατί η επόμενη Βουλή, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012,  δεν είχε σύνοδο.

Κατά συνέπεια, συνέχισαν οι δικαστές,  η επόμενη σύνοδος  που άρχισε η αποσβεστική  προθεσμία  είναι αυτή που εξελέγη Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Άρα νόμιμα η Βουλή άσκησε τη δίωξη σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Να σημειωθεί, ότι ουσιαστικά, κατά τη διάσκεψη εκφραστήκαν δύο συγκλίνουσες  απόψεις, οι οποίες όμως καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή ότι δεν έχουν παραγραφή τα αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κανελλόπουλος, με την εισήγησή του είχε υποστηρίξει ότι είναι νόμιμη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τη Βουλή σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για απιστία, νόθευση δημοσίου εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, καθώς η από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012  προελθούσα Βουλή της ΙΔ' περιόδου «ουδόλως λειτούργησε και επομένως ήταν αντικειμενικώς αδύνατο να ασκήσει την αρμοδιότητά της, δηλαδή να επιληφθεί της περιπτώσεως του υπουργού Οικονομικών και να συγκροτήσει προς τούτο Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή».

Η επόμενη μέρα

Μετά την εξέλιξη αυτή, και αφού δημοσιευθεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, αμέσως πιάνει δουλειά ο αρεοπαγίτης ειδικός ανακριτής Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο οποίος ξεκινάει την ανάκριση επί της ουσίας της υπόθεσης.

Ο κ. Τσαλαγανίδης θα καλέσει σε απολογία τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης, θα καλέσει άλλα, τρίτα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά και τον ίδιο τον πρώην υπουργό.

Όταν περατωθεί η ανάκριση, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα, εάν το κρίνει αναγκαίο, να ζητήσει τη συμπλήρωση της ανάκρισης. Να σημειωθεί ότι το βούλευμα είναι αμετάκλητο και  δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο, ενώ θα επιδοθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Βουλής για τα περαιτέρω.

Σε περίπτωση κατά την οποία το  βούλευμα είναι αρνητικό για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Βουλής θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Από τον Άρειο Πάγο θα είναι επτά μέλη και από το ΣτΕ έξι, ενώ καθήκοντα προέδρου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου.

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, μόλις λάβει το σχετικό πρακτικό της Βουλής με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα έχουν κληρωθεί, πρέπει μέσα σε 60 μέρες να ορίσει δικάσιμο, τον τόπο συνεδρίασης και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα εξεταστούν.

Στην αρνητική για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου περίπτωση, έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο -όπως έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δική Κοσκωτά τον Απρίλιο του 1991, που δικάστηκε σαν να είναι παρών- και να εκπροσωπηθεί με δικηγόρους (έως τρεις).

Στην περίπτωση αυτή, η δίκη του θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών. Δηλαδή, εκεί που δικάστηκε ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ (49)

Βαγια

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΦΕΚΙΣΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ. ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ 5.000 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΣΑΝ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΜΑΣ. ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΡΕΖΙΛΙΑ. ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΨΗΜΟ ΜΑΣ!!!

Algonquin

Μόνο που δεν πρόκειται να επιστραφεί δεκάρα. Και μετά από λίγα χρόνια ταλαιπωρίας, θα μπορεί να απολαύσει τεράστια ποσά αμέριμνος...

Ιασονας

Κάποιοι θα ήθελαν τέτοιες υποθέσεις να έχουν αγγίξει και τη Νέα Δημοκρατία ή την κυβέρνηση του Σαμαρά! Τσάμπα ελπίζουν, ο Σαμαράς είναι το ξάγρυπνο μάτι πάνω απο κάθε υπουργό, δεν θα αφηνε ποτέ κάτι τέτοιο να περάσει κάτω απο το τραπέζι. Αποδειξη οτι αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται να ξεσκεπάσει τέτοιες υποθέσεις

Γιολάντα

Καιρος ήταν να ξεδιπλωθεί και η δικιά του υποθεση!!! Να βλέπει ο κόσμος οτι κάτι αλλάζει....κάποιοι αρχίζουν και πληρώνουν!!!Το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε μία Ελλάδα ολόκληρη, με κυβέρνηση Σαμαρά μονο μπορούν να βγουν αυτά τα θέματα στη φόρα!

ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΩΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΕ. ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΗΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ...ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΛΛΕΣ, Ή ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΛΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αλέξης

Η κυβέρνηση Σαμαρά κάνει τα πάντα για να λάμψει η αλήθεια στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Κατάφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, αυτή θα κρίνει την ενοχή του...

Niki

Καλο. Το αλλο με την ανάπτυξη το ξέρεις ;

Άντζελα

Όλα στο φως. Μ' αυτή την ατζέντα ψηφίσαμε για πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και αποδεικνύεται ότι κάνει τα πάντα για να μας δικαιώσει...

Maria

Όλα στην ώρα τους. Ήρθε και η σειρά του Παπακωνσταντίνου να πληρώσει για την κάλυψη της λίστας Λαγκάρντ. Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση Σαμαρά που οδήγησε την υπόθεση στην δικαιοσύνη...

ΒΡΕ ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ...

Πόσο εύκολα αλλάζει η ατζέντα με τις ξαφνικές(;) δικαστικές εξελιξεις...Πόσο εύκολα...Εκεί που έβραζε ο τόπος από την ελευθέρωση Ξηρού, τσουπ, νασου η δίωξη για το ΤΤ. Σήμερα που τα blogs έχουν πάρει φωτιά από τις ανερμάτιστες προφυλακίσεις των βουλευτών της ΧΑ, τσουπ, πάρτε ´αλλη μια δικαστική εξέλιξη με το καλόπαιδο τον παπκωνσταντίνου. Κοίτα κάτι συμπτώσεις βρε παιδί μου, ούτε επίτηδες να γινόντουσαν..

kos

Ψάξτε να δείτε αν έχει πάει έστω και μία μέρα φυλακή κάποιος πολιτικός από Ειδικό Δικαστήριο, από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο είανι το 1876 και η φυλάκιση ήταν 10μηνη. Ο θεσμός του Ειδικού Δικαστηρίου έχει σχεδόν γελοιοποιηθεί πολάκις από τους πολιτικούς-αποβράσματα που ενώ εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες με την τέλεσή τους μετά ακύρωναν μέσω βουλής ή παραγραφής τις ελαχιστότατες ποινές που έχουν επιβληθεί.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

44D2FCE5-2301-212D-D3E4-7CC6E861FB6E

Κωμική και άδικη αύξηση των 30 ευρώ στον κατώτατο μισθό που προτείνει η υπουργός Εργασίας αναφέρει ο Στέφανος Μάνος και επαναφέρει την πρόταση του για μισθό 669 ευρώ και σύνταξη για όλους στα 700 ευρώ

8
AD36469C56E9505D2CE67D16E371D84D

«Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού» αναφέρει στην τέταρτη τροπολογία και διευκρινίζει ότι «η ΠΓΔΜ δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις»

4