Έρχονται τα 44 δισ. - Αγωνία για τους όρους

«Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα» - Απέδωσε την καθυστέρηση στην διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - Στουρνάρας: «Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες»

Βεβαιότητα για την εκταμίευση της δόσης –και μάλιστα επαυξημένης- εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, απέδωσε την καθυστέρηση  στην διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

 «Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συμμετείχε στη Σύσκεψη των «Φίλων της Συνοχής» (“friends of cohesion”), με αντικείμενο τις προκαταρκτικές συζητήσεις  για το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής; Ένωσης κατά την επταετία 2014-2020 που θα αποτελέσει τη συνέχεια του ΕΣΠΑ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κύριοι Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, από τους οποίους ζήτησε στις αποφάσεις για τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια να ληφθεί υπόψη η βαθιά ύφεση που πλήττει την Ελλάδα.

«Ενισχύσαμε τις ελληνικές θέσεις για τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα», ανέφερε στις δηλώσεις του. «Δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης», συμπλήρωσε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ΄ όσα προγραμματιζόταν αρχικά».

Εξήγησε ότι «τα κοινοτικά κονδύλια θα εξακολουθούν να είναι πολύτιμη συνεισφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα επόμενα χρόνια» και τόνισε: «Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα».

Θετικά αποτίμησε ο κ. Σαμαράς τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup της Δευτέρας, λέγοντας ότι «αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας και εξαλείφθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες», ενώ «ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση» και «ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού». Πρόσθεσε ότι «απομένουν «ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες».

Όσον αφορά τη δόση του δανείου,  τόνισε ότι «αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά». Επανέλαβε δε ότι εξακολουθεί να παλεύει «όχι μόνο για να πάρουμε στο ακέραιο τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων, αλλά και για το παραπάνω», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες από την Γερμανία που κάνουν λόγο για επικείμενη απόφαση να εκταμιευτούν περισσότερες από μια δόσεις και το συνολικό ποσό να φθάσει τα 44 δισ. ευρώ.   

Στουρνάρας: Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας ενώπιον των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε τονίσει ότι η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 20 Νοεμβρίου.

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup, είπε ότι εκπλήρωσαν και τις δύο απαιτήσεις που είχε η Ελλάδα και ήταν να υπάρξει πολιτικό μήνυμα ηχηρό για τις προσπάθειες της Ελλάδας και να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη εκταμίευση. «Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες», σχολίασε ο κ. Στουρνάρας.

«Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η απομάκρυνση της δραχμοφοβίας θα έρθουν από την καταβολή της επόμενης δόσης», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, είπε, σε δραματικούς τόνους, ότι θα υπάρξει χρεοκοπία και αφερεγγυότητα, που θα έχει αντίκτυπο πέραν της Ελλάδας.  «Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υψηλότατος», γι' αυτό «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πιο σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του ΑΕΠ. «Ακόμη και μισή μονάδα του ΑΕΠ ανάπτυξη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Εάν το ελληνικό ΑΕΠ είναι κατά 0,5% υψηλότερο από τις προβλέψεις της τρόικας, το 2020 η διαφορά στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ μπορεί να φτάσει έως και τις 15 ποσοστιαίες μονάδες», εξήγησε.

Για το θέμα της επιμήκυνσης και των όρων της σύμβασης ο κ. Στουρνάρας είπε: «Μακάρι οι πιστωτές μας να ήταν περισσότερο γενναιόδωροι και να μας έδιναν περισσότερο χρόνο. Ωστόσο οι όροι που είναι καλοί και διαπραγματευόμαστε για καλύτερους. Σε αντάλλαγμα για τους καλούς όρους μας έχουν βάλει σε ένα αυστηρό πρόγραμμα».

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην θετική για την Ελλάδα απόφαση που έλαβε το Eurogroup, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα των δανειακών δόσεων θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας και όχι σε δεσμευμένο λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επέμενε ο Γερμανός υπουργός κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά ξεκαθάρισε ότι εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι σε κάθε απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις θα έρχονται νέα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη ιδιαίτερα προς τον ευρωπαϊκό νότο και πρόσθεσε: «Περιμένουμε έμπρακτη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους. Την περιμένει όλος ο ελληνικός λαός», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ (30)

ΛΑΜΠΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΑΙΝΣΤΑΙΝ 

takis

Προς νίκος | 14/11/2012 14:18 Φίλε, μου άνοιξες τα μάτια! Μέχρι τώρα είχα παρασυρθεί απ' την άθλια προπαγάνδα του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και πίστευα ότι ο Σαμαράς εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες και τους τοκογλύφους, επειδή λέει απομυζά το λαό και τα στέλνει όλα έξω, βάζει εξοντωτικούς φόρους ενώ παράλληλα τσεκουρώνει τα εισοδήματα, δεν κάνει ανάπτυξη και μάλιστα λένε ότι οι εταιρείες φεύγουν αντί να έρχονται, λένε και άλλα άθλια ψέμματα, ότι έχουν αυτοκτονήσει 3000 άνθρωποι, ότι οι νεο-άστεγοι είναι δεκάδες χιλιάδες, ότι η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο ενώ η αστυνομία μόνο τους διαδηλωτές κυνηγάει, ότι θα μας πουλάνε ληγμένα τρόφιμα, φάρμακα που ούτε στα ζώα δεν τα δίνουν και άλλα τέτοια. Ευτυχώς μου έδωσες να καταλάβω ότι όλα αυτά είναι προπαγάνδα, ότι ο Σαμαράς παλεύει για το καλό μας και ότι μοναδικός σκοπός της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι να ορθοποδήσει η Ελλάδα, γιατί μας ΑΓΑΠΑΝΕ!

Ευκολόπιστος Έλλην

@νίκος. Τρεις ερωτήσεις: α) τι εισοδήματα έχεις β) έχεις δάνεια; γ) πληρώνεις μισθώματα;

ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ

 Το 77% του προυπολογισμου πηγαινει στους δημοσιους υπαλληλους...Κατα τ αλλα δεν θελουνε τη δοση των τοκογλυφων..

Panos

Οι τραπεζίτες κ η μαφία που κυβερνά θα πάρουν περισσότερα κ η θηλεια στο λαιμό των Ελλήνων θα σφίξει πιο πολυ.Και βλέπω ένα άρθρο να επιχαιρει για αυτή τη γενοκτονια.Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια.

νίκος

 Βλέπω κάποια σχόλια. Κάποιοι βρίζουν το σαμαρά, τσογλάνι ο ένας, δώστα όλα στους γερμανούς ο άλλος... Τι λέτε ρε? Ο σαμαράς σας φταίει που προσπαθεί να νοικοκυρέψει αυτό το κράτος και για να μην χρεοκοπήσουμε παίρνει δύσκολες αποφάσεις? ή είστε κάποιοι από αυτούς που χάνετε προνόμια? Θα προχωρήσει η ΝΔ και θα αλλάξει αυτό το κράτος. Στο τέλος κάτι καλό θα βγει.

αρκουδιαρης

 κυριε σαμαρα ηταν μεσα στο προγραμμα σας ( ζαππειο 1,2,3,4,5 ) οι απολυσεις δημοσιων υπαλληλων οι μειωσεις συνταξεων απο τα 1000 ευρω , η αυξηση ΤΑΠ 1000% και η βαρια φορολογηση εισοδηματων ;;;;;; Aν νομιζεται οτι ετσι απλα θα την σκαπουλαρεται ειστε βαθια νυκτωμενος , οι 50.000 απολυσεις δημοσιων υ7παλληλων που τα διεφθαρμενα κομματα σας εχουν διορισει θα δημιουργησουν νεα μεγαλη υφεση και απολυση ακομα 100.000 ιδιωτικων υπαλληλων , απο την βαθια υφεση και την εκτεταμενη ανεργια , ερχεται αντιδραση βιαια απο τον κοσμο μετα τα νεα μετρα που υπερ ψηφισατε , θα την βρειτε μπροστα σας γυρω στα μεσα του 2013 , ο κοσμος βραζει και μολις καταλαβει τι τον περιμενει θα σας τακτοποιησει δεοντος .

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

 @ @ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ | 14/11/2012 13:04. Ευχαριστώ που με επιβεβαιώνεις. Φυσικά και δεν εννοώ προλήψεις, εννοώ, αφού δεν κατάλαβες, την επιμονή των περισσοτέρων για απαξίωση, την αρνητική προδιάθεση και την σχεδόν παρανοϊκή επιθετικότητα που είμαι σίγουρος ότι βαθαίνει τη μιζέρια σου/των.

@ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΟΥΣΟΥΖΙΑ...ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ...ΤΟ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΔΙΟΡΑΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΓΡΟΥΣΟΥΖΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ(ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ(ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ)

δημητρης

 Ο Σαμαράς και οι λοιποί καραδεξιοί που είναι γύρω από αυτόν νομίζουν ότι είναι στην εποχή ΟΝΝΕΔ και τσεκουριού.Καλό είναι να αφήσουν τις μαγκιές για τσαμπουκάδες κ.λ.π γιατί τους βλέπω έχουν μεγάλο πρόβλημα και δεν θα ξέρουν κατά που να κάνουν για να γλυτώσουν το παλούκ....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

axtsioglou-vouleutes_main01

Δυνατότητα αναδοχής μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια ζητούν Γενιά, Ντζιμάνης, Καραγιάννης - Καραγιαννίδης προς διαφωνούντες:  πατρίς, θρησκεία, οικογένεια είναι τρίπτυχο άλλης πολιτικής παράταξης 

22
fremm-frigate-new

Ενώ αναμένονται απαντήσεις από τον Καμμένο - Την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση φέρεται να διαψεύδει μέσω του Τύπου και ο Τζανακόπουλος κρατά αποστάσεις από τον Κουβέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επιμένει ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία - Για ερασιτεχνισμό έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία

5
stavros-theodorakis

«Αυτό δεν θα γίνει αν δεν αλλάξουν τρία πράγματα: Η φορολογική πολιτική, η μείωση της γραφειοκρατίας, κυρίως σε ότι αφορά στις αδειοδοτήσεις και η επιτάχυνση της δικαιοσύνης»