Συναντήσεις Σαμαρά με Μπαρόζο και Ρομπάι για την εκταμίευση της δόσης

Συναντήσεις Σαμαρά με Μπαρόζο και Ρομπάι για την εκταμίευση της δόσης

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκαν οι επαφές του πρωθυπουργού με τους προεδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Η απόφαση των Ευρωπαίων παίρνει νέα παράταση

Συναντήσεις Σαμαρά με Μπαρόζο και Ρομπάι για την εκταμίευση της δόσης
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις.

Κατά πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν έθεσε σε αυτήν τη συνάντηση το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ακολούθησε συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, προκειμένου να επισπευσθεί η εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Για τη συνέχεια, η ατζέντα περιλαμβάνει συνάντηση με τον αρμόδιο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, Γιάνους Λεβαντόφσκι και, αμέσως μετά, διαδοχικές συζητήσεις με τους ομολόγους του της Πορτογαλίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Σλοβενίας.

Άγνωστο παραμένει εάν κλείστηκε ραντεβού και με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει σε εκδήλωση των “friends of cohesion” -Φίλοι της Συνοχής” με αντικείμενο το επόμενο ΕΣΠΑ για τα έτη 2014-2020. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να αλλάξει η κατανομή των πόρων για την Ελλάδα που έχει γίνει με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2008-2009 και να ληφθεί υπόψη η ύφεση και τα νέα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών.
Κλείσιμο

Το ταξίδι γίνεται σε μία κρίσιμη για την Ελλάδα συγκυρία την επομένη της συνεδρίασης του Eurogroup και ενώ εκκρεμεί η εκταμίευση της δόσης.



Ήδη η απόφαση μεταφέρθηκε αρχικά από τις 12 Νοεμβρίου στις 19 ενώ τώρα παίρνει νέα παράταση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η απόφαση θα ληφθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής της 22ας Νοεμβρίου από έκτακτο Eurogroup που ενδεχομένως συνεδριάσει στις 26 του μήνα. Αυτή όμως είναι η αισιόδοξη εκτίμηση αφού το κυβερνητικό επιτελείο δεν μπορεί να αποκλείσει να ληφθεί η απόφαση τον Δεκέμβριο αφού προηγουμένως θα έχει περάσει από τα κοινοβουλία της Γερμανίας και άλλων χωρών. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς πάντως όπως και ο υπουργός Οικονομίας δηλώνουν βέβαιοι ότι η δόση των 31,5 δις θα εκταμιεθεί εξ ολοκλήρου και  ενδεχομένως λένε τα χρήματα να είναι περισσότερα. Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα έχει θετικά αποτελέσματα καθώς θα επιφέρει επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος με την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Φυσικά υπάρχει πάντα η άρνηση του ΔΝΤ και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να συμπεριληφθεί η συζήτηση του ελληνικού προβλήματος στην συνολική διευθέτηση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Επιπροσθέτως το κυβερνητικό επιτελείο ενώ αναγνωρίζει ότι το αίτημα των Γερμανών για ειδικό λογαρισμό παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων ωστόσο εκφράζει την ελπίδα ότι στο τέλος θα το αποσύρουν.

Η αβεβαιότητα ως προς την εκταμίευση της δόσης αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας αφού όπως της καταλογίζει η αντιπολίτευση “τα μέτρα τα ψήφισε αλλά τα χρήματα δεν τα πήρε”. Είναι δεδομένο πλέον ότι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για την εκταμίευση της δόσης και την εκκίνηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έχει πέσει έξω. Από την άλλη τα προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή που καταγράφηκαν στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και στο πολυνομοσχέδιο πλήττουν την αξιοπιστία του πρωθυπουργού έναντι των εταίρων του στο εξωτερικό οι οποίοι εκφράζουν πλέον επιφυλάξεις για το αν παρά την πρόθεσή του θα έχει την δυνατότητα να επιβάλλει τα μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβερνητική σταθερότητα όμως επηρεάζεται και από τα εσωτερικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να φυλλορροεί και στην ΔΗΜΑΡ που επίσης βγήκε με απώλειες από τις δύσκολες ψηφοφορίες. Θεωρείται βέβαιο ότι οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού θα ενταθούν μόλις αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων που θα αυξήσει και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι ερωτηματικό αν ο ανασχηματισμός που βρίσκεται στο τραπέζι του Μαξίμου θα αποκαταστήσει την εσωτερική ενότητα και θα δώσει νέα πνοή στον κυβερνητικό σχηματισμό για την υλοποίηση των μέτρων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αποτυχία του σχεδιασμού που βασίστηκε στην έγκαιρη εκταμίευση της δόσης ανακόπτει την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Μέσα σε αυτό το τοπίο εντείνονται τα σενάρια για νέο πολιτικό σχηματισμό που θα συγκεντρώσει όλες τις “φιλοευρωπαικές δυνάμεις” απέναντι στον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης