Στουρνάρας: H δόση θα δοθεί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Στουρνάρας: H δόση θα δοθεί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

«Τη Δευτέρα στο Eurogroup περιμένουμε μια πολιτική δήλωση» - «Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει» είπε ο υπουργός Οικονομικών

Σύλληψη διαρρηκτών στο Ηράκλειο
Στουρνάρας: H δόση θα δοθεί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας
Την βεβαιότητα ότι η δόση του δανείου θα εκταμιευτεί στη ώρα της εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.

«Δεν υπάρχει φόβος για την εκταμίευση της δόσης και εις επίρρωση αυτού μεταφέρον να μεταφέρω δηλώσεις του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων που είπε ότι η Ευρώπη θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας. Όπως η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της έτσι και τα 16 ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα κάνουν το ίδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ουσιαστικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα την Παρασκευή, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί από την διαφωνία μεταξύ των δανειστών της χώρας για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους και να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι η χώρα θα λάβει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας είπε τρεις φορές ότι «ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει».

«Τη Δευτέρα περιμένουμε μια πολιτική δήλωση», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε τι αναμένει η κυβέρνηση από την επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.
Κλείσιμο

«Υπάρχει ένα ζήτημα για τη βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι στους κόλπους της τρόικας υπάρχουν διαφορές που ακόμη δεν έχουν γεφυρωθεί για το αν το ελληνικό χρέος θα μπορεί να εξυπηρετείται στο μέλλον.

Το ΔΝΤ, που σύμφωνα με το καταστατικό του δεν μπορεί να συνεχίζει να χρηματοδοτεί μια χώρα της οποίας το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θεωρεί ότι ο στόχος που είχε τεθεί αρχικώς για χρέος μέχρι το 120% του ελληνικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος έως το 2020, έχει διαφορετική άποψη από τους ευρωπαίους που ζητούν να αυξηθεί ο στόχος σε ποσοστό 125% μέχρι το 2022.

«Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει», αρκέστηκε να πει ο κ. Στουρνάρας.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα στην γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», όπου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα επενδύσει τα χρήματά του στην Ελλάδα», ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

Διαβάστε το διάλογο του υπουργού Οικονομικών με τους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου:

Ιωάννης Στουρνάρας: Συζητήσαμε για το Eurogroup της Δευτέρας, όπου θέλω να σας πω ότι ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει. Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και να είστε σίγουροι ότι και η Ευρώπη θα κάνει, αυτό που πρέπει να κάνει και η δόση θα εκταμιευτεί.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω. Τις δηλώσεις, όπως του κ. Σόιμπλε, πως τις ερμηνεύει το Μέγαρο Μαξίμου και πως η Ελληνική Κυβέρνηση;
 
Ιωάννης Στουρνάρας:
Κοιτάξτε. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πιστωτών μας, αλλά εδώ δεν είναι κάτι που ζητάνε από εμάς. Εμείς προσπαθούμε να συμμετάσχουμε δημιουργικά στη συζήτηση αυτή και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Δημοσιογράφος: Επειδή ακούγονται πολλά, ακόμα και για καθυστέρηση της δόσης, ακόμα και να πάει με το νέο έτος, τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Ιωάννης Στουρνάρας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Δημοσιογράφος: Περίπτωση τμηματικής καταβολής υπάρχει;

Ιωάννης Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περίπτωση ανησυχίας.

Δημοσιογράφος: Τη δόση θα την πάρουμε ολόκληρη, δηλαδή;

Ιωάννης Στουρνάρας: Τη Δευτέρα περιμένουμε μία πολιτική δήλωση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης