Στα άκρα η ευρωζώνη για την Ελλάδα, γράφουν οι Financial Times

Στα άκρα η ευρωζώνη για την Ελλάδα, γράφουν οι Financial Times

Γιατί η ΕΚΤ δεν δέχεται να μετατεθεί η αποπληρωμή ομολόγων ύψους 5 δισ.ευρώ που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν μέχρι την επόμενη Παρασκευή

Στα άκρα η ευρωζώνη για την Ελλάδα, γράφουν οι Financial Times
Οι ηγέτες της ευρωζώνης φτάνουν στα άκρα για τη διάσωση της Ελλάδας, μετά την αποτυχία των διεθνών δανειστών να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο πώς να μειώσουν το αυξανόμενο ελληνικό χρέος, γεγονός που σπρώχνει την χώρα κοντά στη χρεοκοπία δεδομένων των υποχρεώσεων αποπληρωμής χρέους ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει την επόμενη εβδομάδα.
 
Οι εταίροι έλπιζαν να οριστικοποιήσουν το νέο πρόγραμμα, το οποίο επιμηκύνει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μέχρι το 2016, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου.
Η πιθανή συμφωνία θα απελευθέρωνε τη δόση του δανείου ύψους 31,5 δισ. που η Αθήνα «απελπισμένα» αναμένει να εκταμιευτεί.
 
Σύμφωνα όμως με επίσημους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, και τους οποίους επικαλούνται οι FT χωρίς όμως να τους κατονομάζουν, υπάρχε χάσμα μεταξύ των διεθνών δανειστών για το ύψος της μείωσης του ελληνικού χρέους αλλά και για το ποιος θα καλύψει τις απώλειες.
 
«Είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούμε ακόμη ένα γύρο διαπραγματεύσεων μετά την Δευτέρα12 Νοεμβρίου», είπε στους Financial Times ανώτατος παράγοντας που εμπλέκεται στις συνομιλίες μεταξύ των δανειστών σημειώνοντας ότι «υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να επιλυθούν».
 
Κλείσιμο
«Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές επέμεναν ότι γεφυρώνουν τις διαφορές τους για τον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, ο χρόνος ίσως και να τελειώνει. Ενας επίσημος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατέχει τα ομόλογα ύψους 5 δισ.ευρώ που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν την επόμενη Παρασκευή (δηλαδή στις 16 Νοεμβρίου) αντιστέκεται στην μετάθεση της αποπληρωμής, γεγονός που αυξάνει την πίεση σε όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας γρήγορα», γράφουν οι Financial Times.

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις προκαλείται και από την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μειωθούν τα επίπεδα του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ της χώρας, μέχρι το 2020, κάτι που είναι απαραίτητο για να χαρακτηριστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο (η βιωσιμότητα του χρέους είναι προϋπόθεση για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ).

Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιο ελαστική προτείνοντας τον στόχο του 125% (το χρέος ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ) έως το 2022.
 
Οι παραπάνω διαφορετικές θέσεις αποδεικνύουν πως τα λεγόμενα υψηλόβαθμων αξιωματούχων ότι μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχουν μεγάλες διαφορές για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης ευσταθούν.
 
Σαν αποτέλεσμα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον απέχουν πέντε με δέκα εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τι θα καταφέρει να επιτύχει η Αθήνα έως το 2020. Το 2020 αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για τον στόχο επιστροφής της χώρας σε επίπεδα βιωσιμότητας του χρέους, ο οποίος έχει τεθεί στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης