LIVE

Κορωνοϊός

Σαμαράς: Θα κερδίσουμε το στοίχημα - Μέρκελ: Πιέζουμε όσο μπορούμε για τη δόση, αλλά...

Οι δεσμεύσεις του έλληνα πρωθυπουργού και το «νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις» που «βλέπει» η γερμανίδα καγκελάριος

Ελπίδες για την εκταμίευση της δόσης άφησε η γερμανίδα καγκελάριος κ. Ανγκέλα Μέρκελ στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν θετικότατο, κάτι που αποτυπώθηκε και στις προσφωνήσεις των δύο ηγετών.
«Υποδέχομαι σήμερα μία φίλη, την καγκελάριο της Γερμανίας, την κυρία Άγκελα Μέρκελ»,  ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παράλληλα σημείωσε προς τους δημοσιογράφους ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που του δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

«Και τις προηγούμενες φορές στη συνομιλία μας κυριάρχησε η ειλικρίνεια, η αμοιβαία κατανόηση, η αλληλεγγύη, το πνεύμα συνεργασίας, και η αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και το ελληνικό πρόβλημα και τα ευρωπαϊκά προβλήματα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την Ευρώπη ως «το κοινό μας σπίτι» και υπογράμμισε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στην κυρία Μέρκελ ότι η Ελλάδα «θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της», επισημαίνοντας όμως παράλληλα πως «ζητούμενο είναι να βγει από την ύφεση και την ανεργία που πραγματικά παραλύει την οικονομία της».
«Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που από καιρό έπρεπε να είχαν γίνει πραγματικότητα».

«Ο ελληνικός λαός ματώνει αυτή τη στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, «αλλά είναι αποφασισμένος να μείνει στο ευρώ».

«Ο ελληνικός λαός δεν ζητάει περισσότερα χρήματα, δεν ζητάει χάρες, αλλά είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει την ύφεση και να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί».

«Ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και ότι η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει. Το πιστοποιεί και η χθεσινή αναφορά του Eurogroup» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Επίσης, η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά».
 
«Ζητούμε το δικαίωμα να βγούμε από την κρίση. Εχθρός μας είναι η ύφεση και αυτό που ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το δικαίωμα, μετά από όλες αυτές τις θυσίες να κερδίσουμε το στοίχημα και να βγούμε από την κρίση. Είμαι βέβαιος – όπως είπε και η καγκελάριος- ότι ολόκληρος ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις προσπάθειες και τους αγώνες που κάνουμε προκείμενου να τερματίσουμε αυτή την άσχημη κατάσταση  μία ώρα αρχύτερα». «Εχθρός μας είναι η ύφεση και στόχος μας είναι τα νέα παιδιά να βρουν θέσεις εργασίας. Αυτό θα γίνει μόνο από την ανάκαμψη και πόρους, που η Ελλάδα δεν διαθέτει» τόνισε, όμως πρόσθεσε ότι αυτά τα χρήματα τα έχει η ΕΕ «που είναι έτοιμη να συμπαρασταθεί και θα συνεχίσει να το κάνει».

«Θεωρώ δεδομένο ότι όλες οι χώρες της ΕΕ - και κάτω από το κοινό μας νόμισμα όπως είπε η κυρία Μέρκελ - θα θελήσουν να βοηθήσουν και την Ελλάδα, αφού αναγνωρίζονται όλες οι θυσίες του Ελληνικού λαού και ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που πετυχαίνει όλο και περισσότερους στόχους».

«Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το εάν το ταξίδι της Καγκελαρίου απέδωσε καρπούς, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η επίσκεψή της «αποδεικνύει ότι σπάσαμε μια διεθνή απομόνωση που υπήρχε μέχρι σήμερα και υπήρχε και λόγω των δικών μας σφαλμάτων».

«Αλλά προσέξτε η πολιτική δύναμη και η εικόνα μίας χώρας, είναι αντίστοιχη με την αξιοπιστία της. Ας αναλογιστούμε τι ήταν η Ελλάδα από πλευράς αξιοπιστίας προ ολίγου καιρού».

Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «οι πάντες παραδέχονται ότι δεν είναι μια χαμένη υπόθεση η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και πιστεύω ότι όταν κανείς βλέπει ότι υπάρχει μία έμπρακτη στήριξη αντιλαμβάνεται ότι η χώρα κερδίζει από την παρουσία της καγκελαρίου. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει το εκτόπισμα, την δύναμη και ότι αυτή η επαφή πραγματικά σημαίνει μόνο κέρδος».

Αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Σαμαράς είπε ότι μένουν ακόμη μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ληφθούν «προκειμένου να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική». «Εγώ δεν θέλω ποτέ να λέω ότι είμαι ικανοποιημένος, διότι στην πολιτική συχνά μεταφράζεται ότι είσαι εφησυχασμένος» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι συνεχής, πέρα και πάνω από κάθε ημερομηνία. «Θα δουλέψουμε για να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας και θα το καταφέρουμε» κατέληξε.

Τέλος, τόνισε πως με την Καγκελάριο «αποφασίσαμε στενότερη συνεργασία σε τομείς, όπως η υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί άμεσα από την Γερμανική τεχνική και επενδυτική βοήθεια. Η καγκελάριος εξέφρασε την απόφασή της να βοηθήσει την Ελλάδα και ικανοποιήσει την ανάγκη να πάρουν τέλος σύντομα οι δοκιμασίες του ελληνικού λαού» .

«Κι εγώ με τη σειρά μου υπογράμμισα ότι σε σύντομο χρόνο, η επιθυμία της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση»
Και ολοκλήρωσε λέγοντας πως «εκείνοι που πόνταραν ότι Ελλάδα θα καταρρεύσει και ότι η Ευρώπη θα πληγεί σοβαρά, θα χάσουν το στοίχημα».

Στην αντιφώνησή της η κυρία Μέρκελ τόνισε:

«Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το τόσο ευγενικό καλωσόρισμα. Είμαστε εταίροι και φίλοι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είμαστε εδώ με τη βαθιά πεποίθηση και αντίληψη ότι είμαστε εδώ για τους ανθρώπους που υποφέρουν.
Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο μέχρι εδώ. Αξίζει αυτή την πορεία να τη συνεχίσει η Ελλάδα, γιατί αν δεν το πράξει τώρα τα πράγματα θα είναι πιο δραματικά στη συνέχεια.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Είμαστε εδώ Ελλάδα και Γερμανία σε πολύ στενή συνεργασία για να προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα. Φυσικά δεν είμαστε εδώ ως οι εκπρόσωποι της Τρόικας, εκείνη κάνει τη δική της δουλειά. Αυτό που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να δώσουμε έμφαση στα διμερή μας θέματα,  στη συνεργασία που υπάρχει ήδη τόσο με τον κ. Φούχτελ όσο και με την Task Force του Χόρστ Ράιχενμπαχ».

Η κυρία Μέρκελ μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις που θα δώσει έναυσμα στην ανάπτυξη, ενώ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση των πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι άλλες ευρωπαϊκές πηγές προς την Ελλάδα για ανάλογα προγράμματα.
«Συμφωνήσαμε ότι στα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να έχουμε έρεισμα και για ανάπτυξη, αυξάνουμε το κεφάλαιο κατά 10 εκατ. Θέλουμε το Νοέμβριο στα πλαίσια του ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διαπιστώσουμε ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα για προγράμματα ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι καλός εταίρος και πραγματικός φίλος».

Την «είδηση» πάντως την έδωσε η κυρία Μέρκελ απαντώντας στην ερώτηση «πόσο θα χρειαστεί να περιμένει η Ελλάδα μέχρι να καταβληθεί η δόση;»:

«Μπορώ να πω ότι το πόρισμα της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν είναι έτοιμο να παρουσιαστεί. Άλλωστε είναι κατανοητό πως το να δουλεύει κανείς σε βάθος έχει προτεραιότητα από το να δουλεύει γρήγορα. Η δόση θα έπρεπε να έχει καταβληθεί από το καλοκαίρι και είναι απόλυτα απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Πιέζουμε κι εμείς όσο μπορούμε αλλά οφείλουμε να λύσουμε πρώτα θέματα αξιοπιστίας. Η αξιοπιστία ανακτάται εφόσον λυθούν προβλήματα και ερωτήματα που έχουν προκύψει. Πρέπει πρώτα να επιλυθούν αυτά γι αυτό και η διαδικασία διαρκεί περισσότερο απ ότι θα νόμιζε ο ένας κι ο άλλος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης