Έσπασε η διεθνής απομόνωση της χώρας, εκτιμά η κυβέρνηση

Έσπασε η διεθνής απομόνωση της χώρας, εκτιμά η κυβέρνηση

Σε καλό δρόμο η εκταμίευση και η επιμήκυνση – Εκτιμάται ότι η επίσκεψη έστειλε διεθνές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη

Στην Ιταλία η Jolie με τον μπαμπά της
Έσπασε η διεθνής απομόνωση της χώρας, εκτιμά η κυβέρνηση
Δεν έκρυβε την ικανοποίησή του το Μέγαρο Μαξίμου μετά την επίσκεψη της κυρίας Ανγκέλα Μέρκελ στην Αθήνα και τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

“Ήταν μία πολύ σημαντική επίσκεψη που βοηθά την σταθεροποίηση της χώρας στο ευρώ” έλεγε συνεργάτης του κ. Σαμαρά και πρόσθετε ότι το κλίμα της όλης επίσκεψης θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα εμπόδια και στο εσωτερικό της χώρας για να περάσουν τα μέτρα. Ο ίδιος παράγοντας έλεγε ότι τα πλάνα του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ που έκαναν τον γύρο του κόσμου δείχνουν την καλή προσωπική σχέση των δύο ηγετών και ενισχύει την αξιοπιστία του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη έστειλε διεθνές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και παράλληλα βγάζει την χώρα από την απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιπλέον λένε οι συνεργάτες του Μαξίμου θα βελτιωθεί το κλίμα για την χώρα στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Η κ. Μέρκελ απέφυγε να πάρει θέση δημοσίως για την εκταμίευση της δόσης και την εκταμίευση που είναι τα φλέγοντα θέματα για την ελληνική πλευρά για να μην υποκαταστήσει την Τρόικα. Εξάρτησε δε την πορεία του ελληνικού ζητήματος από την συμφωνία για το πακέτο των μέτρων και από την τελική έκθεση της Τρόικας.

Ωστόσο το πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ρίξει το ειδικό της βάρος όταν χρειαστεί. Ο κ. Σαμαράς στην κατ' ιδίαν συνάντηση έθεσε εκτός από την εκταμίευση και την επιμήκυνση για να πάρει σύμφωνα με πληροφορίες την απάντηση ότι “θα το δούμε”. Πάντως από την συνάντηση έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση παράλληλα με το δημοσιονομικό πακέτο θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και τις διαρθρωτικές αλλαγές κλείνοντας τις εκκρεμότητες στις συμφωνημένες δράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχικές 89 δράσεις που είχαν συμφωνηθεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης εκκρεμούν ακόμη οι 39 αλλά από αυτές οι 15 προκαλούν τριβές. Πάντως η γερμανική πλευρά έθεσε ως προϋπόθεση για να στηρίξει στο προσεχές μέλλον την προσπάθεια της χώρας να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Ο επόμενος σταθμός πια είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε όμως είναι αμφίβολο αν θα έχει κλείσει το πακέτο και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει στη Σύνοδο μία θετική δήλωση καθώς και τη δέσμευση ότι το ελληνικό θέμα θα εξετασθεί σε έκτακτη σύνοδο του Γιουρογκρούπ μέχρι το τέλος του μήνα. Κυβερνητικές πηγές ευελπιστούν ότι το θέμα της εκταμίευσης και της επιμήκυνσης θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν πακέτο. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε δημοσιογράφους έλεγε ότι η εκταμίευση θα γίνει είτε στην αρχή είτε στο τέλος του Νοεμβρίου ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις με την Τρόικα και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η τοποθέτηση της γερμανικής ηγεσίας θα συμβάλλει ώστε τα πράγματα να πάρουν την επιδιωκόμενη τροπή.
Κλείσιμο

Δεν έχει όμως αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο νέο κουρέματος του χρέους όπως ζητά το ΔΝΤ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο ούτε το ενδεχόμενο το ελληνικό ζήτημα να συζητηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής λύσης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης σε συνδυασμό με το πρόβλημα της Ισπανίας. Είναι κάτι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει.

Εφόσον στην Σύνοδο Κορυφής πάρει την υπόσχεση για έκτακτο Γιουρογκρούπ και διαφανεί ότι η έκθεση της Τρόικας θα είναι στην επιθυμητή κατεύθυνση η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το πακέτο των μέτρων που θα έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα και το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών. Θεωρεί ότι με χειροπιαστό το δίλημμα ή ψηφίζουμε τα μέτρα και τις αλλαγές και συνεχίζουμε στο ευρώ είτε καταψηφίζουμε και ναυαγούμε θα ξεπεράσει τις επιφυλάξεις των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών καθώς επίσης και των βουλευτών της συμπολίτευσης μεταξύ των οποίων αρκετοί λένε ότι θα καθορίσουν την στάση τους από το τελικό περιεχόμενο των μέτρων και την βοήθεια που θα δεχθεί η χώρα από  την ΕΕ. Αγκάθι πάντως είναι το εργασιακό και η επίμονή της τρόικας να καταργηθεί το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων με μείωση του κατώτερου μισθού.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης