Μαρινάκης: Ξεκαθαρίσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για τους αγρότες

Μαρινάκης: Ξεκαθαρίσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για τους αγρότες

Τι είπε για πανεπιστήμια, τρομοκρατία και Τέμπη

okwmosia__3_
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, μίλησε στο Μega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Βλέπω μια μεγάλη αξιοπρέπεια αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και συντεταγμένα έχουν γίνει και συγκεκριμένα αιτήματα που δεν περιμέναμε να τα μάθουμε αυτές τις μέρες. Επειδή συμμετείχα σε αυτή τη συζήτηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, είχε αποτέλεσμα και ήταν ουσιαστικά. Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν πολλά από τα οποία θεωρούν δίκαια, κάποια αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα και κάποια αλλά ενδεχομένως να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να γίνουν εφικτά. Απευθυνόμενος σε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, να πω ότι μετά από τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, το ρεύμα έχει έναν άξονα διετίας συν 8, στο όριο του κόστους και το πετρέλαιο δίνεται με έκτακτο τρόπο για 3η χρονιά και ξεκινά η συζήτηση για την μόνιμη καταβολή του πετρελαίου», είπε αρχικά.

Και ασυμπλήρσε ο κ. Μαρινάκης: «Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους και σε εμάς, έχουμε κάνει πολλά πάντα στα δημοσιονομικά όρια. Ξεκαθαρίζουμε πόες δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες ως επιχορήγηση. Ο ότι η οικονομία πάει καλά, δεν έγινε ως διά μαγείας, παρότι αμφισβητούμαστε από την αντιπολίτευση, έγινε γιατί έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που πριν προχωρήσουν σε ένα μέτρο, το μετράνε και το μελετάνε και δεν έχουν στόχο μαξιμαλιστικής πολιτικής και να χρεώσουν τις επόμενες γενιές.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czaho0fogkw1)

«Αναφορικά με το πετρέλαιο, γιατί το ρεύμα λύθηκε σε μεγάλο ποσοστό, ο μηχανισμός μόνιμης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καταργήθηκε το 2016. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε τον ΦΠΑ για τις ζωοτροφές, για τα λιπάσματα, τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισεκ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες, προσχωρήσαμε σε δίκαιες παροχές. Απ΄ το 2016 μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα για το πετρέλαιο το οποίο δόθηκε για 3η χρονιά προσωρινά. Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί από το 2025 να γίνει συζήτηση για να καταστεί το δίκαιο αυτό μέτρο μόνιμο. Μας βοήθησαν τα επιδόματα ωστόσο δεν μένουν για πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σε απόλυτη επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. για τα ζητήματα τρομοκρατίας και παραβατικότητας»

Μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην τρομοκρατία και τα κενά στα μέτρα φύλαξης των Δικαστικών Μεγάρων.

«Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα σας πούμε ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στη χώρα, και δεν υπάρχει ζήτημα ανομίας ή παραβατικότητας. Από τη στιγμή που υπάρχουν ζητήματα τρομοκρατίας υπάρχει θέμα. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική αστυνομία. Έχει αποδείξει πως έχει σημαντικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα εγκληματικότητας. Η ήπια εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατά 25% γιατί επιστρέφουν οι αστυνομικοί στους δρόμους. Οι ανθρωποκτονίες έχουν εξιχνιαστεί κατά 90%. Υπάρχουν όμως κενά που πρέπει να καλυφθούν και μετράει το αποτέλεσμα δηλαδή η ασφάλεια των πολιτών. Το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ., η αντιτρομοκρατική καθώς και άλλες υπηρεσίες, είναι σε απολυτή επιφυλακή. Η βούληση της κυβέρνησης φαίνεται από τον ποινικό κώδικα που έχει. Έχουμε κυβέρνηση που κάνει μία 3η αλλαγή που κλείνει πολλά κενά ανομίας: αυστηροποιούνται οι ποινές, σταματάει το παράδοξο ότι όλα τα πλημμελήματα είναι ατιμώρητα, έμπαινε κάποιος για 15χρονια στη φυλακή και έβγαινε σε 7 ακόμα και για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας», υπογράμμισε.

Μαρινάκηγ για πανεπιστήμια: «Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην είναι είδηση η τήρηση της νομιμότητας»

Για τα πανεπιστήμια: «Θεωρώ καλοδεχούμενη την κριτική, και λογική από αυτούς που μας λένε να κάνουμε περισσότερες επεμβάσεις και εφαρμόστε τον νόμο. Κάποιοι λένε ακόμα και για χούντα και βλέπουμε το εντελώς αντίθετο πράγμα. Πρώτον, σε λίγες μέρες θα γίνει πράξη η εμβληματικότερη μεταρρύθμιση για την 3οβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει «μάχες» έχουν χάσει εξάμηνα, είτε ήταν κομματικοί είτε όχι για να μπορούν στη χώρας μας στα νέα παιδιά. Σε λίγες μέρες θα έχουμε έναν νόμο που στηρίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο και δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να έχουμε μη κρατικά πανεπιστήμια. Η αξία των πτυχίων προκύπτει από την αξιοπιστία του πανεπιστημίου και τι σπουδές παρέχει και κατά πόσο το θέλει αυτό το πτυχίο η αγορά εργασίας. Τα κριτήρια για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστήμιων ως παραρτήματα και ελπίζουμε και συνολικά μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα γίνει με το καλό στην χώρα, θα είναι από πιο αυστηρά από οποιασδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη».

Κλείσιμο
Εν συνεχεία συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης: «Καταφέραμε με τις ενέργειες του υπ. Παιδείας και με τη βοήθεια των Πρυτάνεων να διασωθεί η εξεταστική των φοιτητών κατά ποσοστό άνω του 90%. Δυστυχώς υπήρχαν και περιπτώσεις που φοιτητές έχασαν το εξάμηνό τους, και να διερευνηθεί ποιός έχει ευθύνες. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα πρέπει να συζητάμε σε αυτή τη χώρα το αυτονόητο. Δυστυχώς συζητάμε γιατί έως το 2019 υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο που απαγόρευε τις επεμβάσεις στο πανεπιστήμιο. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην είναι είδηση η τήρηση της νομιμότητας. Εμείς δεν θέλουμε να μπαίνει στα πανεπιστήμια η αστυνομία. Κανείς δεν το θέλει αυτό, δεν είναι εκδικητικό. Αν καταληφθεί μία ΔΟΕ ή ένας άλλος οργανισμός προφανώς και θα επέμβει. Καταργήσαμε το άσυλο ανομίας το 2019 και από τότε έχουν γίνει δεκάδες επεμβάσεις εκκένωσης καταλήψεων από φοιτητές, κάποιους που αυτοαποκαλούνται «φοιτητές», αίθουσες – παρασκευαστήρια μολότοφ σε Μετσόβιο και Αριστοτέλειο, στις εστίες. Η αστυνομία βρήκε ευρήματα που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο. Έχουμε και άλλα βήματα να διανύσουμε».

Ειδήσεις σήμερα:

Η επίσημη υποδοχή Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί: Ιδιαίτερα σημαντική η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας

Πεταλιοί, ένας παράδεισος σε ματωμένο κάδρο: Ο Ομέρ Πασάς, η Πικάσο και οι κόντρες της οικογένειας Καρνέση

Φουντώνει ο πόλεμος ΣΚΑΪ - Κανάκη: Πώς ξεκίνησε και πώς κατέληξε στην ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης