LIVE

Κορωνοϊός

Εκλογές με καθαρή εντολή ζητά ο Σαμαράς

Εκλογές με καθαρή εντολή ζητά ο Σαμαράς

Στόχος μόνο η αυτοδυναμία, καμία περίπτωση για συγκυβέρνηση ακόμη και μετά από εκλογές - «Δεν έχει μπει πάτος, μας έχει φύγει ο πάτος» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ

Απέρριψε και τις νέες εκκλήσεις για συναίνεση και συγκυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς και ζήτησε εκλογές και ισχυρή εντολή από τον λαό για να εφαρμόσει καθαρές λύσεις και να επιτύχει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την Τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε τάχθηκε κατά της συγκυβέρνησης ακόμη και μετά από εκλογές: “οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι εύθραυστες και αδύναμες, αν δεν κερδίσω την αυτοδυναμία στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα την κερδίσω στην δεύτερη. Να είσαστε όμως βέβαιοι ότι η ΝΔ θα κερδίσει αυτοδυναμία από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση”. Με τον τρόπο αυτό έστειλε και μήνυμα προς τον ΛΑΟΣ του κ. Γιώργου Καραταφέρη ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε μαζί του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έδειξε να συμμερίζεται το δραμματικό κλίμα που επικράτησε μετά την συνεδρίαση του Ecofin στην Πολωνία και την ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και του μετέφερε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος στην συνομιλία που είχαν το Σάββατο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται πανικός επειδή γίνονται κάποιες συναντήσεις.

Ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την επιβολή ολοένα και μεγαλύτερων φόρων -παλιών και νέων- οι οποίοι κατά την άποψή του δεν αποδίδουν ούτε καν τα προβλεπόμενα έσοδα. Εξήγησε ότι εχεί διαφορετική  νοοτροπία και εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα από την κυβέρνηση ώστε να μην είναι εφικτή η συνεργασία. Επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και στον υπουργό Οικονομικών κ. Βαγγέλη Βενιζέλο.

“Βρισκόμαστε σε οικονομική καθίζηση την οποία ούτε ο  κ. Βενιζέλος ούτε κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί. Έχουν γίνει φορολάτρες δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν πάει άλλο; Εδώ πια δεν αρμέγουν την αγελάδα την σκοτώνουν”. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω σε όλους του στόχους που είχε θέσει και ρώτησε: “Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να νομίζει ότι η πολιτική αυτή μπορεί να πετύχει;”.

Σε ερώτηση για το αν καταργήσει το χαράτσι στα ακίνητα απάντησε ότι “εγώ έχω διαφορετική αντίληψη. Δεν είπα να μην πληρώσει κανείς.  Ο νόμος είναι νόμος. Είπα όμως ότι δεν θα αποδώσει. Αν εγώ είχα δηλώσει συναίνεση με την κυβέρνηση δεν θα είχε μπει το χαράτσι;”. Το θέμα δεν είναι να μιλάμε θεωρητικά αλλά να παίρνουμε μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν, το χαράτσι είναι ένα άδικο μέτρο. Το θέμα είναι να οι θυσίες να έχουν αποτέλεσμα.

Αναφέρθηκε στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα και απήυθηνε αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση "να μην τολμήσει να κάνει απολύσεις στο δημόσιο με κομματικά κριτήρια". Για την εργασιακή εφεδρεία είπε; "Άλλο εμείς προτείναμε ως εργασιακή εφεδρεία και άλλο εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η δική μας πρόταση δεν περιλαμβάνει απολύσεις. Αντίθετα η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την εφεδρεία σε προθάλαμο απολύσεων”.

Εξήγησε την θέση του λέγοντας ότι ο πρώτος λόγος για να μην γίνουν απολύσεις είναι ανθρώπινος αλλά επιπλέον οι απολύσεις είναι ασύμφορες και με οικονομικούς όρους αφού το κράτος θα αποφύγει τις αποζημιώσεις αλλά και τα επιδόματα ανεργίας. Ακόμη ο μισθός εκείνων που θα είναι στην εφεδρεία θα πάει στην πραγματική οικονομία. "Θα κάνουμε πάγωμα των προσλήψεων για τα τρία πρώτα χρόνια -κάτι που δεν κάνει το ΠΑΣΟΚ- που ισοδυναμεί με μείωση 33.000 υπαλλήλων τον χρόνο". Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα της ΝΔ δεν περιλαμβάνει απολύσεις.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η πρώτη του προτεραιότητα εφόσον κερδίσει τις εκλογές θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και υποστήριξε ότι  υπάρχουν τρεις προυποθέσεις για να δεχθούν οι εταίροι μας να συζητήσουν: η αποτυχία του μνημονίου την οποία και οι ίδιοι αποδέχονται, η ύπαρξη ενός plan B για μία διαφορετική διαχείριση του προβλήματος την οποία η ΝΔ διαθέτει και τρίτον καθαρή λαική εντολή την οποία ελπίζει να εξασφαλίσει όποτε γίνουν εκλογές.

Αναφέρθηκε και στο αν θα αρνηθεί την ψήφο του στο δεύτερο μνημόνιο ακόμη κι αν παίζεται η χρεοκοπία της χώρας και απάντησε ότι το επιχείρημα αυτό διακινεί η κυβέρνηση για να εκβιάσει τη ΝΔ. Υποστήριξε ότι το Μνημόνιο εφόσον δεν συνιστά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία και ότι αν το ΠΑΣΟΚ το επιδιώξει θα είναι σαν να αναζητά τρόπο για να φύγει μέσω οπρόωρων εκλογών.

Αναφέρθηκε και στα εξωτερικά θέματα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: “Αν δεν είχε χαθεί ο χρόνος με την ΑΟΖ σήμερα θα είμαστε μαζί με την Κύπρο και τους συμμάχους της” είπε και υποστήριξε όσον αφορά την συμπεριφορά της Τουρκίας: “Από την πλευρά της Τουρκίας βλέπουμε ένα ντελίριο προκλήσεων εναντίον της Κύπρου. Η άποψή μου είναι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η Κύπρος την οποία δεν έχει αναγνωρίσει θα έχει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο διάστημα. Από εκαί και πέρα κάνει ένα παιχνίδι περιφερειακής δύναμης σε βάρος της σταθερότητας της περιοχής”. 

Για το Σκοπιανό είπε ότι “ο κ. Γκρουέφσκι ακολουθεί ακραίο εθνικισμό που τον απομονώνει διεθνώς”. Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων απέρριψε “το Μακεδονία του Βαρδάρη γιατί προκαλεί αντίθεση με το Μακεδονία του Πιρίν ή τη Μακεδονία του Αιγαίου και στην ουσία υποκρύπτει αλυτρωτικές τάσεις”. Κάλεσε δε αν θέλουν σοβαρή συζήτηση να προτείνουν ονομασία με τα οποία θα αλλάζουν και το Σύνταγμά τους.

Ο κ. Σαμαράς ερωτήθηκε για το αν θα χρησιμοποιήσει στην κυβέρνηση του πρώην υπουργούς του κ. Καραμανλή. “Πριν κάποιος ράψει υπουργικό κοστούμι θα πρέπει να φορέσει φόρμα εργασίας και να την λερώσει. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σοβαρή αντιπολιτευτική δουλειά με παλαιότερα και με νεότερα στελέχη όμως υπάρχει και ανεκμετάλλευτος πλούτος στην κοινωνία”.

Ανέφερε ακόμη ότι “θα αξιοποιήσω και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη”. Ερωτηθείς για τον κ. Κώστα Καραμανλή απάντησε ότι ‘ένας πρώην πρωθυπουργός έχει εμπειρία που είναι πολύτιμη”. Για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι “έχει κάνει τις επιλογές της” ενώ για τους εκτός κόμματος κ.κ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη είπε ότι “οι συμπεριφορές τους προκάλεσαν το κοινό αίσθημα ανεξάρτητα από την υπόθεση Βατοπεδίου και γι αυτό θα παραμείνει ότι ισχύει τώρα”.

Παράλληλα, τη δέσμευσή του ότι θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για το πως φθάσαμε στο Μνημόνιο επανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας σε ερώτηση του "Πρώτο Θέμα" και "protothema gr".

Για το αν θα διερευνηθούν οι προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς απάντησε: "Για να κατηγορήσω οποιονδήποτε προσωπικά πρέπει να έχω ντοκουμέντα . Αλλά πέραν αυτού ότι  είπα ισχύει. Γιατί ο λαός έχει δικαίωμα να ξέρει τι έγινε από την στιγμή που η ΝΔ παρέδωσε τα σπρεντς στις 130 μονάδες μέχρι τώρα που ξεπέρασαν τις 2000 μονάδες. Ο λαός πρέπει να μαθει γιατί μας πετάξαν έξω οι αγορές και τι μεσολάβησε από τον Γενάρη του 2010 που μπορούσαμε ακόμη να δανειστούμε και μετά. Και ο λαός πρέπει να μάθει τί έγινε το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια και ότι έχω πει ισχύει".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (59)

ΓΙΑΝΝΗΣ

 Αρε Μητσοτάκη έφαγες για 20 χρόνια εναν ηγέτη.Μπράβο Κώστάκη Καραμανλή που μας έσωσες τα χρόνια που κυβέρνησες και μας έφερες όταν έφυγές ενα άξιο τέκνο της δεξιάς.Αυτή η παράταξη όλο εθνάρχες και σωτήρες έχει.

Μαρια Πατση

 Δεν θελετε τον Παγκαλο ουτε τον Βενιζελο για το Γιωργακη δεν μιλω που τα'κανε μπουρ....λο!!!! ---- Πειτε ποιονε θελετε να παω να τονε φερω απο τη Νιο την Κορινθο την Κρητη η τη ΛΕΡΟ!!! ---- Θελετε γνησιο ελληνα? η να'ναι Ευρωπαιος? η φθλαρχος Αφρικανός με το μεγαλο πεος? ---- Πειτε μου εσεις τι θελετε κι εγω θα το εφαρμοσω μονο μη μου ζητησετε παλουκι να τους χω..ω!

ειρηνη

 βεντετα 11΄10 ...Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ(350 ΔΙΣ ΕΥΡΩ) ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ..ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ?ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ 6η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ..ΑΡΑ Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΤΑΙΕΙ..ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ? ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 1000 ΦΟΡΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ,ΘΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ?ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΟΥΣ..ΛΑΘΟΣ ΣΟΥ ΤΑ ΕΙΠΑΝΕ ΣΤΗ ΝΔ..ΑΡΑ Η ΛΑΣΠΗ ΠΟΥ ΡΙΧΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ..ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΑ ΤΑ ΔΕΙΣ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ..

Βεντετα

 @Ειρηνη, εισαι καλα????Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ειναι συνυπευθυνα για την κριση αλλα ειναι και το αφεντικο σου ο Καρατζαφερης που ψηφισε το μνηνομιο.Ποιος παει στο ΛΑΟΣ??????Εδω στη νεολαια του Καρατζαφερη εχουν μεινει 50 νεοι(οι περισσοτεροι νεοι ανω των 30) και η ΦΟΣ(φοιτητικη νεολαια Καρατζαφερη) εχει διαλυθει και επισημως.Ο Καρατζαφερης θα επρεπε να κρυβεται ως "λαγος" στα λαγουμια του Τηλεαστυ μετα και απο τις αποκαλυψεις των wikileaks για τις προδοσιες του σε συνεννοηση με τους Αμερικανους.Αξιος ο μισθος του πνευματικου παιδιου του Μητσοτακη, του γνωστου σε ολους μας κολοτουμπα Καρατζαφερη!

jankapet

 KI EGO THELO ENA IPAD2 !!!!

ΝΧ

Ακούγοντας τον Σαμαρά να ζητά εκλογές για να κυβερνήσει με αυτοδυναμία ήλθαν στο μυαλό μου τα εξής. Οταν κυβερνούσε ο Α. Παπανδρέου στη 2η τετραετία του '80 λέγαμε να φύγει γιατι δεν υπάρχει χειρότερη κυβέρνηση. Οταν ήλθε ο Μητσοτάκης λέγαμε να φύγει διότι δεν υπήρξε χειρότερη κυβέρνηση. Οταν ήλθε ο Α. Παναδρέου πάλι με όλα τα χάλια του (υγεία κλπ) είπαμε να φύγει διότι δεν υπήρξε χειρότερη κυβέρνηση. Οταν ήλθε ο Σημίτης ειδικά στη 2η τετραετία είπαμε να φύγει διότι δεν υπήρξε χειρότερη κυβέρνηση. Οταν ήλθε ο Καραμανλής πάλι ειδικά στη 2η τετραετία (προφανώς δεν είμαστε έξυπνος λαός και θέλουμε χρόνο για να καταλάβουμε τι γίνεται) είπαμε να φύγει διότι δεν υπήρξε χειρότερη κυβέρνηση. Τώρα που ήλθε ο Γ. Παπανδρέου λέμε ότι πρέπει να φύγει διότι δεν υπήρξε χειρότερη κυβέρνηση. Πολύ φοβάμαι ότι και ο Σαμαράς αν έλθει αύριο γρήγορα θα ζητάμε να φύγει διότι δεν υπήρξε χειρότερη κυβέρνηση. Με λίγα λόγια αν δεν είμαστε τρομερά άδικοι με τους πολιτικούς μας έχουμε καταλήξει ότι στην εξέλιξη του χρόνου οι κυβερνήσεις μας γίνονται χειρότερες. Αυτό μόνο δυο εξηγήσεις μπορεί να έχει. Α. Η δεξαμενή απο την οποία αλιεύουμε έχει "σάπια" ψάρια μέσα αρα ότι και να πιάσουμε θα είναι "σάπιο". Β. Εχουμε πρόβλημα ως λαός και δεν βοηθάμε την χώρα μας. Προσωπικά πιστεύω και τα δύο μαζί. Αρα η λύση θα περάσει αφενός απο το να διώξουμε όλους τους επαγγελματίες που μας κυβερνούν τόσα χρόνια δηλ. να μην ξαναψηφίσουμε κανέναν πρώην υπουργό ή πρώην βουλευτή ή πρώην συνδικαλιστή ώστε να επιβάλλουμε την ανανέωση των προσώπων και αφετέρου να ανέβουμε ηθικά ως λαός εγκαθιστώντας ως υπέρτατες αξίες την τιμιότητα, την ικανότητα, την μορφωση, την σκληρή δουλειά, την κοινωνική προσφορά κα απομονωνοντας κοινωνικά κάθε ανήθικο πρόσωπο ώστε να δημιουργήσουμε μια πίεση αλλαγής της κοινωνίας μας. Μόνο αν κάνουμε πράξη τα παραπάνω θα σωθούμε.

Kanenas

Aναφέρθηκε στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα και απήυθηνε αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση "να μην τολμήσει να κάνει απολύσεις στο δημόσιο με κομματικά κριτήρια".  ΔΗΛΑΔΗ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΕΕ? ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΜΠΛΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. ΓΙΑ ΚΛΟΤΣΙΕΣ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ.

ΚΩΣΤΑΣ

  Και πώς τα λέει, παναθεμάτον! Δύσκολος ο ρόλος του να προσπαθεί να πείσει , χωρίς να έχει πείσει καν τον εαυτό του. Τι θέατρο κι αυτό; Αν οι 300 της βουλής μετακομίσουν στο Εθνικό θέατρο και οι του θεάτρου στη βουλή α) Η κυβέρνηση θα είναι καλύτερη και β) το Εθνικό θα " σπάσει ταμεία" !!!

antonis

 Γαλαζοπρασινοι επαγγελματίες postάκηδες της Ρηγίλλης(συγγρου) και της Χ.Τρικούπη(ιπποκράτους) ... το "κουβαδακι" σας και σ αλλες "παραλίες" .... αξιος ο μισθος σας , ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΤΕ .

Περικλης Ματζουρης

 Βλέπω εναν πανικο στα σχολια... Απλα ελεος. Καθηστε και προσπαθηστε μονοι σας για το δικο σας καλο. Εδω και ενα χρονο κραζετε πανικοβαλλεστε... και δεν κανετε τιποτα. Και σαφως η λυση δεν ειναι να βγαινετε στους δρομους.. Η λυση ειναι δουλεια και οχι κλαψα. Καλομαθημενα ελληνουδια. Εχει η καθε κυβερνηση το μερος τησ ευθυνης της αλλα... ο αναμαρτητος πρωτος τον λιθο... ετσι δεν λενε. Και εσεις αμα κυβερνουσατε τα ιδια θα κανατε. Γιατι ετσι ειναι ο ελληνας. Γιαυτο αμα θελετε να βγητε απο την κριση, αλλαξτε μυαλα και νοοτροπιες. Με τον πανικο, τα βρισιδια τις καταρες απο τον υπολογιστη.... δεν γινεται δουλεια. Δουλεψτε και αλλαξτε νοοτροπια!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης