Πώς αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι την πρόταση για ελληνικό στρατηγείο και φρεγάτα στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

Πώς αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι την πρόταση για ελληνικό στρατηγείο και φρεγάτα στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

Συνοδευτικός και αμυντικός ο χαρακτήρας συμμετοχής της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, λέει ο Γεραπετρίτης - Τα τρία επίπεδα της επιχείρησης «Ασπίδες» της ΕΕ

dendias_fregata
Θετικό ήταν το κλίμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών άμυνας στις Βρυξέλλες για την προσφορά της Ελλάδας για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούτι στην Λάρισα, με τις Γαλλία και Ιταλία να είναι μεταξύ των χωρών που είδαν με καλό μάτι την κίνηση της Αθήνας.

Η κίνηση του Νίκου Δένδια έρχεται αφού η Ελλάδα αποδέχθηκε πρώτα την πρόσκληση των ΗΠΑ για να συμμετάσχει η ελληνική φρεγάτα ΥΔΡΑ σε δύναμη εκτός NATO στην Ερυθρά Θάλασσα. Υπ΄ αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την αποχή της Τουρκίας και άρα των στρατηγείων της Σμύρνης και του Ιντσιρλίκ, η ελληνική υποψηφιότητα έχει προβάδισμα, ενώ η εν πλω διοίκηση αναμένεται να περάσει στην Γαλλία.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει τα εξής: «Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».



Όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη τύπου, η επιχείρηση κατά των Χούτι θα ονομάζεται «Ασπίδες από τα αρχαία ελληνικά» και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή. Ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.

Γεραπετρίτης: Συνοδευτικός και αμυντικός ο χαρακτήρας συμμετοχής της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Στην παρουσία της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως σημείωσε, η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, «είναι πάρα πολύ εύθραυστη» εξαιτίας των επιθέσεων των Χούτι στη ναυσιπλοΐα.

Μιλώντας για την επιχείρηση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, σημείωσε ότι διοικείται πρακτικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι ένας στόλος, ο οποίος έχει ως σκοπό κυρίως τη συνοδεία εμπορικών πλοίων και τη διασφάλιση του απρόσκοπτου πλου στην περιοχή», ανέφερε.

Κλείσιμο
«Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην επιχείρηση με μια φρεγάτα, η οποία θα έχει αμιγώς συνοδευτικό και αμυντικό χαρακτήρα», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή Task Force, η οποία σχεδιάζεται να μεταβεί στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θα συνοδεύει και θα επιτηρεί. «Ασφαλώς η Ελλάδα θα βρίσκεται και εκεί παρούσα», είπε.

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Η αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και ο ρόλος που θα έχει στο η Ελλάδα συζητήθηκε στην διαρκή επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων στη βουλή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, τόνισε ότι «πρέπει και η θέση μας και οι προσπάθειες μας για τη λύση του Μεσανατολικού να είναι σαφείς για κατάπαυση του πυρός», ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου επεσήμανε ότι «αντί η Ελλάδα να αναλάβει να πρωτοστατήσει στους πρόθυμους στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας έπρεπε να επιμείνει σε μία ευρωπαϊκή επιχείρηση».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, αναρωτήθηκε «πόσο έτοιμοι είμαστε να αναλάβουμε ρόλο ευθύνης στην αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα;» και αναφέρθηκε στα F35 που θα πάρει η χώρα τονίζοντας ότι « θα έπρεπε η Ελλάδα να λάβει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι τα F16 που θα δώσει στην Τουρκία δεν θα στραφούν εναντίον μας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, χαρακτήρισε επικίνδυνη την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης τόσο στο Μεσανατολικό, όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα εκφράζοντας την «πλήρη αντίθεση του στην συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην αμερικανοβρετανική επιχείρηση».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι: «Ο μοναδικός σύμμαχος μας στη διεθνή κονίστρα είναι το Διεθνές Δίκαιο και αν δεν το υπερασπιζόμαστε, εκτιθέμεθα».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή μας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, πρέπει να είναι μόνο υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, την οποία αποφεύγουν όλο και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρίες, λόγω των επιθέσεων των Χούτι, η ένταση παραμένει. Οι Υεμενίτες αντάρτες απειλούν ότι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις κατά αμερικανικών και βρετανικών στόχων εντείνοντας το φόβο για διάχυση του πολέμου της Γάζας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την ανησυχία ότι θα συνεχιστεί η αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο.

Η επιχείρηση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» σταθμίζεται σε τρία επίπεδα.

Στρατηγικό (Αυστριακός Διοικητής)
Επιχειρησιακό (Εν πλω Διοίκηση Γαλλία)
Τακτικό (πιθανά η Ελλάδα)

Η χώρα μας, όπως έχει προταθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας προτίθεται ν’ αναλάβει το τακτικό επίπεδο της αποστολής, δηλαδή τον έλεγχο των δυνάμεων που είναι εν πλω, τον συντονισμό ή την αναδιάταξη της επιχείρησης, την τακτική σχεδίαση, πως δηλαδή θα δράσει η ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα.

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ πιθανά θ’ αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα από τις 17 Φεβρουαρίου ή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το πεδίο που πρόκειται να δράσει είναι πολυπαραγοντικό. Ενδεχομένως βόρεια της Ερυθράς θάλασσας να είναι το πεδίο που η φρεγάτα ΥΔΡΑ θα προστατεύει μαζί με άλλα πολεμικά πλοία τα εμπορικά που διέρχονται από εκεί, άρα μιλάμε για αποτροπή και συνοδεία. Για την αποστολή εκτός Ελλάδας πάντως απαιτείται και ΚΥΣΕΑ.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Πενταγώνου, καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής της στην Ερυθρά θάλασσα η φρεγάτα θα είναι εξοπλισμένη με drones, τα οποία θα χειρίζεται ειδικό στρατιωτικό κλιμάκιο που θα επιχειρεί από το πλοίο με σκοπό την ενίσχυση της αυτοπροστασίας του, αλλά και για λόγους αναγνώρισης πιθανών στόχων και απειλών. Να συμπληρώσουμε επίσης πως το συγκεκριμένο κλιμάκιο θα φέρει και φορητά αντίμετρα, κατάλληλα για την αντιμετώπιση εχθρικών drones -καμικάζι με περιφερόμενα πυρομαχικά, τα οποία θα μπορούσαν να στοχεύσουν το ελληνικό πλοίο. Η φρεγάτα «Ύδρα» εξάλλου, είναι ούτως ή άλλως μία από τις πλέον σύγχρονες, όσο και ετοιμοπόλεμες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, αφού διαθέτει ελικόπτερο, φέρει μεγάλης ισχύος συστήματα αυτοπροστασίας, έχει σημαντική δύναμη ελέγχου πυρός και ραντάρ, αλλά και ιδιαίτερα ισχυρή θωράκιση για τη διατήρηση της ακεραιότητας των ενσωματωμένων οπλικών της συστημάτων.

idra


Σε ότι αφορά την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας «Ύδρα», εκτιμάται πως πέρα από το πλήρωμά της και το ειδικό στρατιωτικό κλιμάκιο χειρισμού drones, πάνω της θα βρίσκεται συμπληρωματικά και μία ομάδα ασφαλείας, ανεβάζοντας έτσι συνολικά των αριθμό των ατόμων που θα επιχειρούν από αυτή σε περισσότερα από 200. Να υπενθυμίσουμε πως η φρεγάτα «Ύδρα» είναι τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, καθελκύσθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992. Η χώρα μας διαθέτει ακόμη τρία πλοία του ίδιου τύπου, τις «Ψαρά», «Σπέτσαι» και «Σαλαμίς».


Ειδήσεις σήμερα:

25 χρόνια μετά τη δολοφονία της Τζούλι Σκάλι ο Γιώργος Σκιαδόπουλος είναι παντρεμένος και επιχειρηματίας

Χρήματα από δωρεές για τον «Άλλον Άνθρωπο» έμπαιναν και στον λογαριασμό συνεργάτιδας γνωστών influencers

Αναπάντεχη εξέλιξη στο Survivor, ο Λαμάι «χάρισε» τη παραμονή στον τραυματία Ταλαδιανό και αποχώρησε - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης