Μιχάλης Κατρίνης: Η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις, να ενημερώσει ο πρωθυπουργός για τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα

Μιχάλης Κατρίνης: Η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις, να ενημερώσει ο πρωθυπουργός για τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα

Αφορμή στάθηκε η «συμπερίληψη της βραχονησίδας Ζουράφα, κοντά στη Σαμοθράκη, σε τουρκική στρατιωτική άσκηση»

katrinis
Να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, αντί να μιλά για βελτίωση των διμερών σχέσεων, «την ίδια στιγμή που η τουρκική πλευρά επιμένει στην προκλητική ρητορική και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις» κάλεσε τον πρωθυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, με αφορμή «τη συμπερίληψη της βραχονησίδας Ζουράφα, κοντά στη Σαμοθράκη, σε τουρκική στρατιωτική άσκηση».

Όπως αναφέρει ο κ. Κατρίνης, «η Τουρκία με διεθνή ανακοίνωση με αριθμό A7847/23, τόνισε ότι η περιοχή ασκήσεων έχει σίγουρα τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, βρίσκεται εντός των συνόρων του FIR Κωνσταντινούπολης και ότι η νησίδα είναι τουρκικό έδαφος και ως εκ τούτου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση. Η συγκεκριμένη βραχονησίδα όμως ανήκει στην Ελλάδα και συνδέεται με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που σχετίζονται με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αλλά ταυτόχρονα και με τα ελληνικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο. Η Ελλάδα εξέδωσε ΑΝΤΙΝΟΤΑΜ, κατά την πάγια ελληνική πρακτική. Παρ’ όλα αυτά, η άσκηση εκτελείται κανονικά».

Ολόκληρη η δήλωση του Μιχάλη Κατρίνη:

Θέλω να ρωτήσω την κυβέρνηση γιατί σιωπά σε τουρκικές προκλήσεις, και αυτό είναι η πιο επιεικής εκδοχή.

Αναφέρομαι στην συμπερίληψη της βραχονησίδας Ζουράφα , κοντά στη Σαμοθράκη, σε Τουρκική στρατιωτική άσκηση.

Στη σχετική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία αναφέρει ότι η συγκεκριμένη βραχονησίδα ανήκει στο χώρο κυριαρχίας της.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία με διεθνή ανακοίνωση με αριθμό A7847/23, τόνισε ότι η περιοχή ασκήσεων έχει σίγουρα τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, βρίσκεται εντός των συνόρων του FIR Κωνσταντινούπολης και ότι η νησίδα είναι τουρκικό έδαφος και ως εκ τούτου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση.

Η συγκεκριμένη βραχονησίδα όμως ανήκει στην Ελλάδα και συνδέεται με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που σχετίζονται με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αλλά ταυτόχρονα και με τα ελληνικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο.

Η Ελλάδα εξέδωσε ΑΝΤΙΝΟΤΑΜ, κατά την πάγια ελληνική πρακτική.

Παρ’ όλα αυτά, η άσκηση εκτελείται κανονικά.

Θα απαντήσει η κυβέρνηση για όλα αυτά;

Θα προσφύγει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, σε διεθνείς οργανισμούς για αυτή την πρόκληση;

Θα αναδείξει το ζήτημα σε ευρωπαϊκο επίπεδο;

Θα ενημερώσει επιτέλους ο κ.Πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει με την Τουρκία ή θα συνεχίσει να μιλά για βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, την ίδια στιγμή που η Τουρκική πλευρά επιμένει στην προκλητική ρητορική και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις;

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι θετικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά μόνο εφ’όσον η Τουρκία εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της.

Το ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο πατριωτικό κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχει φωνή και δεν σιωπά όπως κάνουν άλλοι, δε διαπραγματεύεται εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κηφισιά: Αιμόφυρτος στο έδαφος ο άνδρας που δέχθηκε επίθεση με μπαλτά - Δείτε βίντεο

Πόλεμος στην Ουκρανία - Βλαντιμίρ Πούτιν: Ευτυχώς που μας έβαλε η Ευρώπη κυρώσεις, αλλιώς θα έρχονταν και εδώ οι κοριοί!

Νάνα Μούσχουρη - Μίμης Πλέσσας: Η συγκινητική συνάντησή τους - Ποιο τραγούδι σιγοψιθύριζαν ο ένας στον άλλο - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης