Μπλόκο από ΝΔ σε «Σπαρτιάτες» και Πλεύση - Επικοινωνία Γεροβασίλη με Τασούλα για τη χωροταξία

Μπλόκο από ΝΔ σε «Σπαρτιάτες» και Πλεύση - Επικοινωνία Γεροβασίλη με Τασούλα για τη χωροταξία

Κανείς δεν θέλει δίπλα τους «Σπαρτιάτες» - Τον πρόεδρό της εκλέγει σήμερα η νέα Βουλή - Τον Κωνσταντίνο Τασούλα θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία

olomeleia_voyli_arthro
Με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή του προέδρου του Σώματος, συνεδριάζει στις 12:00 η νέα Βουλή. Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για την θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, από την οποία αναμένεται να εκφωνήσει λόγο προς τους «300».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας,  εφόσον εκλεγεί - που είναι και το πιθανότερο – θα ξεκινήσει την τρίτη διαδοχική θητεία στο αξίωμα. Από το 1974 εως σήμερα μόνο ο Αθανάσιος Τσαλδάρης και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης έχουν διατελέσει Πρόεδροι της Βουλής τρεις φορές. Ο κ. Κακλαμάνης θα διατηρήσει τον τίτλο του μακροβιότερου προέδρου (1993 – 2004) ενώ ο κ. Τασούλας θα έχει την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ θετικών ψήφων που διατηρεί ο ίδιος με 283 «υπέρ».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής το πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα προτείνει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν και τις 3 πρώτες θέσεις αντιπροέδρων. Υπο αυτά τα δεδομένα για την θέση του Α’ Αντιπροέδρου θα προτείνει τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη αντί του Νικήτα Κακλαμάνη που την κατείχε εως σήμερα. Για Β’ Αντιπρόεδρος αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην θέση του κ. Μπάμπη Αθανασίου ενώ Γ Αντιπρόεδρος θα επαναπροταθεί ο κ. Θανάσης Μπούρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την μια θέση αντιπροέδρου που δικαιούται θα προτείνει την κυρία Ολγα Γεροβασίλη αντί της Μερόπης Τζούφη. Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει ξανά τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ενώ το ΚΚΕ τον κ Γιώργο Λαμπρούλη. Η Ελληνική Λύση αναμένεται να προωθήσει την υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Βιλιάρδου αντί του Κωνσταντίνου Χήτα. Οι Σπαρτιάτες θα προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη η Νίκη τον Γιώργο Αποστολάκη. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πλεύση Ελευθερίας θα προτείνει τον Μιχάλη Χουρδάκη, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης. 

Κοινοβουλευτική απομόνωση των Σπαρτιατών σχεδιάζει η ΝΔ - «Παρών» θα ψηφίσει και για την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η «γαλάζια» ΚΟ προσανατολίζεται να καταψηφίσει την υποψηφιότητα των Σπαρτιατών για την θέση Αντιπροέδρου της Βουλής μετά τις δηλώσεις του κ Βασίλη Στίγκα υπερ του Ηλία Κασιδιάρη. Επειδή δεν υπάρχει επιλογή καταψήφισης, αυτό αποτυπώνεται με το «παρών». Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες πληροφορίες ίδια στάση, ψηφίζοντας παρών αναμένεται να κρατήσει η «γαλάζια» ΚΟ και για την υποψηφιότητα από την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας.  

Για το κόμμα των Σπαρτιατών, αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αν ακολουθήσουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ τότε η υποψηφιότητα δεν θα λάβει τις 75 θετικές ψήφους που είναι απαραίτητες για την εκλογή και η θέση θα μείνει κενή.

Κλείσιμο
Πέρα αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταψηφίσει και την υποψηφιότητα που θα κατατεθεί από την ΚΟ της Νίκης.

Η Πλεύση Ελευθερία δεν στηρίζει Τασούλα «για λόγους αρχής»

Την ίδια ώρα, η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε ότι θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, «για λόγους αρχής».

Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου διευκρινίζει ότι με το «παρών» δεν υπάρχει προσωπική μομφή προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα, με τον οποίο προσβλέπει σε μία επικοδομητική συνεργασία.

«Γνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου και του έργου του Προέδρου της Βουλής, λόγω και της προηγούμενης ιδιότητας της Επικεφαλής μας, θα στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία και θα υποβάλουμε προτάσεις για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας

Στη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας θα δηλώσει «Παρών» για λόγους αρχής, χωρίς η τοποθέτηση αυτή να ενέχει προσωπική μομφή προς τον προτεινόμενο Πρόεδρο, με τον οποίο προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Λειτουργίας.

Ως νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είμαστε προσεκτικοί σε κάθε μας βήμα, για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη και την προσδοκία των πολιτών, που εναποθέτουν σε εμάς τις ελπίδες τους.

Γνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου και του έργου του Προέδρου της Βουλής, λόγω και της προηγούμενης ιδιότητας της Επικεφαλής μας, θα στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία και θα υποβάλουμε προτάσεις για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της δημοκρατίας.


Εκλογή προεδρείου Βουλής

Λίγη ώρα μετά, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σημειώνεται ότι η εκλογή τους γίνεται με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες. Συγκεκριμένα, η Βουλή «δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές.

Περίπτωση μη εκλογής προτεινόμενου αντιπροέδρου καταγράφηκε στις 4/10/2015 όταν ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν εκλέχθηκε διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφία. Για το αξίωμα του Ε΄ αντιπροέδρου ο κ. Ιωάννης Αϊβατίδης είχε λάβει 59 ψήφους, 186 λευκά και 49 άκυρα.


Αντιδράσεις για τη χωροταξία των κοινοβουλευτικών ομάδων

Με αρνητικούς οιωνούς ξεκίνησε τις εργασίες της η νέα Βουλή καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την πρώτη, τυπική συνεδρίαση για την ορκωμοσία των βουλευτών εξέφρασε ισχυρά παράπονα για τα έδρανα που κατέλαβαν οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Βασική αιτία για την δυσφορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πήρε την μορφή επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα αποτέλεσε το γεγονός ότι οι «Σπαρτιάτες» τοποθετήθηκαν στα ορεινά κεντροαριστερά έδρανα πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
BOYLH_ALLAGH_

Ο επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «Θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των καθισμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μην υπάρχει συνέχεια των θέσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα» ενώ προσθέτει πως «Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο ότι επιλέχθηκε η τοποθέτηση του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ στα έδρανα της αριστεράς στη Βουλή κάτι αναντίστοιχο με την ιστορία της Βουλής και γενικότερα των κοινοβουλίων αλλά και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα».

Πάντως, πηγές από το προεδρείο του κοινοβουλίου τονίζουν τις χωροταξικές δυσκολίες που επιφέρει η νέα οκτακομματική Βουλή και υπογραμμίζουν πως ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να τροποποιηθεί. Παράλληλα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σε συνάντηση που είχε προηγηθεί με την κυρία Όλγα Γεροβασίλη το μόνο αίτημα που κατατέθηκε ήταν να μην πολυδιασπαστει η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ.

Προς επίλυση το θέμα της χωροταξίας των «Σπαρτιατών»

Προς επίλυση βαίνει το θέμα της χωροταξίας των «Σπαρτιατών», μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από επικοινωνία που είχε χθες βράδυ και σήμερα το πρωί με την Όλγα Γεροβασίλη και τον νέο πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια για να λυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Να σημειωθεί ότι οι 158 βουλευτές της ΝΔ έχουν τοποθετηθεί στις δύο δεξιότερες πτέρυγες. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στα μπροστινά κεντρικά έδρανα. Σταθερή θέση διατηρεί και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην «βιτρίνα» των κεντροαριστερών εδράνων ενώ ακριβώς δίπλα τους παραμένει η ΚΟ του ΚΚΕ.

Στις τέσσερις ορεινές πτέρυγες που απλώνονται από τα κεντρικά έδρανα και προς τα αριστερά τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα. Συγκεκριμένα πίσω από το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης. Ακριβώς δίπλα τους και πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν οι βουλευτές της Νίκης. Αριστερότερα αλλά στο ίδιο ύψος τοποθετήθηκαν οι «Σπαρτιάτες» ενώ τέρμα αριστερά πίσω από το ΚΚΕ κάθισαν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Η πρώτη συνέντευξη των γιων του Κωνσταντίνου μετά τον θάνατό του: «Είμαστε Έλληνες, δε μας λένε Γλύξμπουργκ»

Σκληρό ροκ ΣΥΡΙΖΑ με τους «Σπαρτιάτες», τα «μηνύματα» Τσίπρα και οι βολές Σπίρτζη

Μεσημεριανές καταιγίδες στα ορεινά με τον υδράργυρο στους... 37 βαθμούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης