Εκλογές 2023: Στα άκρα η κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για τον Ανδρέα και η πρεμιέρα της Χρονοπούλου

Εκλογές 2023: Στα άκρα η κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για τον Ανδρέα και η πρεμιέρα της Χρονοπούλου

Το επιτελείο Ανδρουλάκη υιοθετεί τη γραμμή δημιουργίας των συνθηκών για την υποδοχή και τον επαναπατρισμό των απογοητευμένων ψηφοφόρων

nikos_adroulakis
Σε ένα άκρως «πολεμικό» περιβάλλον εξελίσσεται η αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, με το Νίκο Ανδρουλάκη να κατηγορεί ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσπαθεί ματαίως να εμφανιστεί ως ο αυθεντικός εκφραστής του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Με όσα κάνει προσπαθώντας να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ και τα συνθήματά του, γίνεται τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου», είπε προχθές ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ότι δανείζεται παλαιότερα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ -όπως το «συμβόλαιο αλλαγής»- που θυμίζουν την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. «Ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να κατανοήσει ένα πράγμα. Ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία και πρέπει να σεβαστεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες που εμπνεύστηκαν από τον Ανδρέα και τον ακολούθησαν και ήταν συνοδοιπόροι του, οι οποίοι σήμερα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ», ανταπάντησε χθες από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ANT-1» ο κ. Τσίπρας θέλοντας να υπενθυμίσει στον κ. Ανδρουλάκη ότι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ συμπορεύονται εδώ και χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο επιθετικό αμπαλάζ εναντίον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν όλες οι προεκλογικές παρεμβάσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ως γνωστόν έχει αποκλείσει με κατηγορηματική και επαναλαμβανόμενη δήλωσή του το ενδεχόμενο να αποδεχθεί κυβέρνησης συνεργασίας μετεκλογικά με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και αν το κόμμα του καταλάβει την πρώτη θέση. Το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας ξανά πρωθυπουργός», που απευθύνεται και στον πρωθυπουργό, αποτελεί ένα «φρένο» που θέτει αναμφισβήτητα ο κ. Ανδρουλάκης στο «αφήγημα» του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική κυβέρνηση» μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος. Όπως φάνηκε και κατά τη χθεσινή εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς στην οποία παρέστη ο κ. Ανδρουλάκης, όλες οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι αποφασισμένες να δώσουν σκληρή προεκλογική μάχη εναντίον του «λαϊκισμού και της δημαγωγίας» του ΣΥΡΙΖΑ και να αποφύγουν κάθε συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων. Έτσι κι αλλιώς κατηγορούν την Κουμουνδούρου ότι τα 11 σημεία που παρουσίασε δεν ήταν παρά γενικόλογες απόψεις. Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στο δικό του πρόγραμμα και δια του Νίκου Ανδρουλάκη σήμερα θα περάσει στην περιγραφή των βασικών του προτεραιοτήτων.

Το επιτελείο Ανδρουλάκη υιοθετεί τη γραμμή δημιουργίας των συνθηκών για την υποδοχή και τον επαναπατρισμό των απογοητευμένων ψηφοφόρων από «τα συστηματικά λάθη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ» και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με «σταθμό» τις προσεχείς εκλογές. Επιχειρεί να ανακτήσει σταδιακά την αριθμητική ηγεμονία στο χώρο της κεντροαριστεράς και παρότι τα γκάλοπ δεν δείχνουν θεαματική μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιμένει στην τροχιά ανακατάληψης του χαμένου εδάφους. Ενδεικτική ήταν η κεντρική αναφορά του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Σπυρόπουλου στη χθεσινή εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο οποίος απευθυνόμενος σε όλες τις συνιστώσες του κόμματος επικαιροποίησε το στόχο: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2015 με την Δημοκρατική Συμπαράταξη συνεχίζεται. Θέλουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ -το οποίο είναι η βασική δύναμη της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας - να οικοδομήσουμε έναν ευρύτερο φορέα όλων των δυνάμεων του Δημοκρατικού σοσιαλισμού. Από το προοδευτικό Κέντρο, την σύγχρονη ανανεωτική αριστερά, την πολιτική οικολογία μέχρι τα νέα κοινωνικά κινήματα. Το ΠΑΣΟΚ ενισχύει την δύναμη του. Δίνει μια μεγάλη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών. Και είναι σημαντικό που είμαστε μαζί, κόμματα και κινήσεις με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες».

«Η ΝΔ με το αφήγημα της σταθερότητας και ο ΣΥΡΙΖΑ με την λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση ασκούν κανονικό εκβιασμό. Η ΝΔ επικαλούμενη το χάος και ο ΣΥΡΙΖΑ με έναν μικρομεγαλισμό- αναντίστοιχο με την ιστορία της Αριστεράς -καταφεύγει άμεσα ή έμμεσα στην θεωρία της χαμένης ψήφου. Ο εκβιασμός έχει στο επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Η παράταξη δεν θα υποκύψει, δεν πρέπει να υποκύψει, στους εκβιασμούς για τα παιχνίδια εξουσίας και για καρέκλες», ενώ υπέρ του εγχειρήματος υπό το Νίκο Ανδρουλάκη τάχθηκε και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Πανούσης. ««Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει δρομολογήσει, σύμφωνα με τις όλες τις έως σήμερα ενδείξεις, μια νέα πορεία ανόδου για το κίνημα», είπε στη συνέχεια και ο Κώστας Χρυσόγονος και εκτίμησε ότι: «Αργά ή γρήγορα η μεγάλη μάζα των προοδευτικών ψηφοφόρων θα αντιληφθεί ότι σε αντίθεση με το μείγμα της λαϊκίστικης, αριστερίστικης ρητορείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο προγραμματικός λόγος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μπορεί να έχει απήχηση και στον κρίσιμο για την έκβαση κάθε εκλογικής αναμέτρησης «μεσαίο» πολιτικό χώρο. Γι αυτό το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είναι μακροπρόθεσμα το μόνο κόμμα που μπορεί να φέρει το τέλος της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να ανατρέψει τον ελιτισμό της».

Βιώσιμο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο, κοινωνικό κράτος, κράτος- δικαίου, ενίσχυση των θεσμών, αναβάθμιση της Παιδείας, αναγέννηση του ΕΣΥ, κοινωνική στέγη είναι κάποιοι από τους βασικούς «τίτλους» του προγράμματος που θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπενθυμίσει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή θα ξεκινήσει σε προγραμματική βάση και αν συνεχιστεί θα «φτάσει» και στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες κυβερνητικές ευθύνες.

Κλείσιμο
Συζήτηση με τη νέα γενιά

Πρεμιέρα της Χρονοπούλου

Στη χθεσινή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τους νέους με κεντρικό ομιλητή το Νίκο Ανδρουλάκη, παρουσιάστηκε το Δίκτυο Σύνθεση που «ενώνει τις δυνάμεις νέων επιστημόνων και επαγγελματιών του εξωτερικού, ενεργοποιώντας πολιτικά τη γενιά που η οικονομική κρίση έστειλε εκτός Ελλάδας προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν στη χώρα».

Εκπροσωπώντας την πρωτοβουλία «Δίκτυο Σύνθεση», η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ελένη Χρονοπούλου ανέφερε ότι πρόκειται για μία «ομάδα δράσης με πάνω από 250 συμμετέχοντες, που έχει στόχο να λειτουργήσει ως φόρουμ δημοκρατικού διαλόγου συνθέτοντας τις γνώσεις και τις ικανότητές μας για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε καινούργιες πολιτικές. Τα τέσσερα χαρακτηριστικά -είπε- της ταυτότητάς μας είναι ότι α) είμαστε digital, β) είμαστε σοσιαλδημοκράτες, γ) θέλουμε και μπορούμε να συμβάλουμε δημιουργικά στο δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο μετασχηματισμό της χώρας μας και δ) στηρίζουμε το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Ασπρόπυργος: Τρόμος για 34χρονη - 60χρονος την απήγαγε και τη φυλάκισε για να την βιάσει

Αίγινα: Πώς έγινε το ατύχημα με πούλμαν με τραυματίες τρεις μαθήτριες

Εκλογές 2023 - Ζουράρις: «Κωλόπαιδα» τα παιδιά που πάνε σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης