Εκλογές 2023 - Αλέξης Τσίπρας: Μπρα ντε φερ με το ΠΑΣΟΚ για την «ιδιοκτησία» του Ανδρέα

Εκλογές 2023 - Αλέξης Τσίπρας: Μπρα ντε φερ με το ΠΑΣΟΚ για την «ιδιοκτησία» του Ανδρέα

Ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τα όρια της δυνητικής σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ

alexis-tsipras-pasok
Σε παράλληλους τηλεοπτικούς μονολόγους εξελίσσεται το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, καθώς το προσκλητήριο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, ενόψει των εκλογών επί τη βάσει 11 σημείων προγραμματικής σύγκλισης δεν βρήκε ακόμη πρόσφορο έδαφος από πλευράς των υπολοίπων προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Απεναντίας, φαίνεται πως σκαλώνει από τη μια στην πολιτική παρακαταθήκη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου και από την άλλη στον «αδιάβαστο» Γραμματέα το ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και στις «εμμονές» περί παράλληλου συστήματος συναλλαγών, τις οποίες διατυπώνει με κάθε ευκαιρία ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα»

Μολονότι ο στόχος συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας είναι ακόμη μαχητός για την Κουμουνδούρου, τα όρια της δυνητικής σύμπλευσης υπέδειξε χθες από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας ευθέως στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, δηλαδή το σχόλιο του τελευταίου πως ο κ. Τσίπρας γίνεται «τυμβωρύχος» του Ανδρέα Παπανδρέου. Σηκώνοντας το γάντι, «ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, ανεβάζοντας το θερμόμετρο μεταξύ των ορόφων της αριστερής πολυκατοικίας. Παρά την επιδιωκόμενη συνεργασία μεταξύ τους, ο κ. Ανδρουλάκης «θα πρέπει να σεβαστεί ότι πάρα πολλοί συνοδοιπόροι του Ανδρέα έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλει να το σεβαστεί» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δίνοντας συνέχεια σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ, με φόντο την «ιδιοκτησία» του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csdq0ftk9iu1)


«Να κάτσουμε να συζητήσουμε» με το ΠΑΣΟΚ

Εντείνοντας, την ίδια ώρα, την πίεσή του προς τη Χαριλάου Τρικούπη για να ανοίξει τα χαρτιά της, «να πάμε στην ουσία, να πει με ποιο από τα 11 σημεία που κατέθεσα, διαφωνεί. Να κάτσουμε να συζητήσουμε. Να δούμε πού διαφωνεί. Η ΝΔ λέει ότι κοστίζει, όπως έλεγε το 2018 ότι υπογράψαμε τέταρτο μνημόνιο. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Όπως έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν, μια φορά μπορεί να κοροϊδέψει κάποιος πολλούς, λίγους μπορεί να τους κοροϊδέψει περισσότερες φορές αλλά ποτέ όλους για πάντα» συμπλήρωσε σχετικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τους βαθμούς συμπίεσης προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ίδιος παρατήρησε πως στο τέλος της ημέρας «ο ξενοδόχος είναι ο ελληνικός λαός», ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε πως στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο λαός θα είναι αυτός που με την ψήφο του, θα καθορίσει ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί και ποιες θα είναι οι πιθανές συνεργασίες που προκύπτουν.

Με εδραία την πεποίθηση ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου θα αναδείξει κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κόμμα, «φωτογραφίζοντας» το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε του σχηματισμού κυβέρνησης, είτε με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είτε με πρωθυπουργό τον ίδιο, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τα περί τρίτου προσώπου, που εξακολουθεί να προκρίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.

«Πουθενά στην Ευρώπη το τρίτο κόμμα δεν επιλέγει τον πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, ας κάνει ο κ. Ανδρουλάκης μία πρόταση. Ποιος θα κυβερνήσει; Ο άγνωστος Χ; Θα πρέπει να γίνουν προτάσεις», όπως σημείωσε.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csdq1b7pixll)


Αδιάβαστος ο Κουτσούμπας

Κλείσιμο
Από τα βέλη της κριτικής που εξακόντισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έλειψαν και αυτά με κατεύθυνση τον Περισσό, καθώς στην εξ αριστερών κριτική που δέχεται, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα «να διαβάσει την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ». «Πρέπει να διδαχθούμε και από τις λάθος επιλογές της Αριστεράς στην ιστορία του κινήματος και των αγώνων του λαού. Το "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος" ήταν μια λάθος γραμμή, που την πλήρωσε η χώρα με την εδραίωση ενός καθεστώτος. Ο κ. Κουτσούμπας οφείλει να διαβάσει λίγο περισσότερο την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ. Οι διαφορές μας είναι γνωστές, αλλά υπάρχει σεβασμός. Οφείλω να πω ότι δεν υπάρχει τώρα το "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος". Δεν μπορεί κάτι που είναι φιλολαϊκό να συγκρίνεται με τη Νέα Δημοκρατία», συμπέρανε.

«Δεν συζητάμε με τέτοιες εμμονές»

Δεν απέφυγε, ακόμη, να τοποθετηθεί και απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, παραδεχόμενος, ωστόσο, πως «δεν είναι στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις μας με Βαρουφάκη από το 2015». Ερωτηθείς, ειδικά, για το σχέδιο «Δήμητρα», ενός παράλληλου συστήματος συναλλαγών του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα να ανοίξει εκ νέου μια τέτοια συζήτηση, από την στιγμή που η Ελλάδα έχει βγει από τα Μνημόνια και την κρίση. Παραδέχτηκε, ταυτόχρονα, ότι, μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπροσωπικές τους σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο σημείο. Και αυτό, γιατί όπως εξήγησε, ο κ. Βαρουφάκης σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα «ηχογραφούσε τα Eurogroup» και «προσπαθούσε να γράψει ένα βιβλίο και μια ταινία, για να βγάλει τον εαυτό του ήρωα». «Απευθυνθήκαμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, με 11 όρους. Δεν συζητάμε με τέτοιες εμμονές» τόνισε για το ενδεχόμενο κλεισίματος των τραπεζών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιορίζοντας σε 11 σημεία τον ορίζοντα προοδευτικής συνεργασίας.

Όπως περιέγραψε, «εμείς χθες αναφέραμε τα 11 σημεία της σύγκλισης. Απευθύνεται Απευθύνονται προφανώς και στον κ. Ανδρουλάκη» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Επιπλέον, τοποθετήθηκε και για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «η κοστολόγηση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόγραμμά μας έχει αυξομειώσεις. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο», τη στιγμή που υπογράμμισε ότι «η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα τη στηρίξει».

Στον απολογισμό της διακυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε με νόημα πως «βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ξέρουμε τι γίνεται με το χρέος, δεν είμαστε χθεσινοί. Ο κ. Μητσοτάκης αύξησε και το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος. Σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρεοκόπησε τη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία το έκανε. Πάει πολύ να μας εγκαλεί ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά, ενώ είναι καθ' έξιν μπαταχτσής» συμπλήρωσε.

Πτήσεις και κολέγια

Με αφορμή την πολιτική επικαιρότητα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «για να κλείσει το χιούμορ με το "με ένα νόμο και ένα άρθρο", εμείς με έναν νόμο θα καταργήσουμε το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός, όπως έκανε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης που κάνει προεκλογικά ταξίδια με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολιάζοντας τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κεφαλονιά. Σε ερώτηση εάν ο ίδιος έκανε κάτι τέτοιο επί πρωθυπουργίας του, ο κ. Τσίπρας είπε «όχι», για να προσθέσει πως «η τακτική του "κάνω ό,τι θέλω" και της αλαζονείας του κ. Μητσοτάκη, έχει καμία σχέση με την τακτική που ακολούθησα εγώ στα 4,5 χρόνια πρωθυπουργίας; Μην τρελαθούμε. Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι θέλει». «Αυτό μου θυμίζει μια φράση που είχε πει ένας αγωνιστής της Αριστεράς και φίλος μου, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα: "Προτιμώ μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει"», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το εάν και κατά πόσο το κόμμα του και το ΜέΡΑ25 «ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς», ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν «το ΚΚΕ δεν ψαρεύει; Ή μήπως δεν μας συμφέρει να αναφερθούμε στο ΚΚΕ, γιατί είναι ιστορικό κόμμα;» και συνέχισε, λέγοντας πως «όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι ανησυχητικά. Πρώτη φορά στην ιστορία της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας δημιουργήθηκε θέμα με τους συνδυασμούς. Έμεινε εκτός μεγάλος συνδυασμός. Έπεσε "βόμβα" στη δεξιά πολυκατοικία και κατέρρευσαν τα διαμερίσματα. Όσα δεν κατέρρευσαν, φαίνεται ότι έχουν δώσει υπόσχεση στήριξης στον κ. Μητσοτάκη. Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ, θα έπρεπε να το γνωρίζετε».

Ειδικά, για τα τεκταινόμενα στη «γαλάζια» πολυκατοικία, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «δεν έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν ένα κόμμα που είναι στη Βουλή (Ελληνική Λύση), αλλά ακύρωσαν τα κόμματα Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου, Νικολόπουλου και ακόμα και του κ. Ευμορφίδη, ενός επιχειρηματία που δεν είναι ακραίος, αλλά φιλελεύθερος. Όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά της Νέας Δημοκρατίας». Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι για «πρώτη φορά στην ιστορία έκρινε το Α1 του Αρείου Πάγου το ποια κόμματα θα μπουν στις εκλογές. Ο επικεφαλής κατήγγειλε ότι υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης, για ν' αποφασίσει ποια κόμματα θα συμμετέχουν. Νομίζαμε ότι όλα αυτά ήταν για το κόμμα Κασιδιάρη. Έκπληκτοι είδαμε ότι δεν ήταν μόνο γι' αυτό. Γι' αυτό δεν δέχτηκαν τη δική μας τροπολογία». «Τέτοια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης δεν έχει ξαναδεί ο τόπος. Ο πρωθυπουργός που δεν δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και να χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη, θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία» εκτίμησε.

Επιθυμία για λίστα το 2019

Δεν παρέλειψε, ταυτόχρονα, να αναφερθεί και στην υπόθεση Γεωργούλη, αναφέροντας πως «το 2019 στις ευρωεκλογές είχα κι εγώ τη σκέψη αν έπρεπε να επιστρέψουμε στη λίστα. Ο σταυρός δίνει δικαίωμα στους πολίτες να επιλέξουν. Αν υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε». Και πρόσθεσε: «Δεν θα πω καλύτερη εκπροσώπηση, γιατί θα αδικήσω αξιόλογους εκπροσώπους που βγήκαν με σταυρό. Δεν πρέπει με μία υποψία, για να μην τον δικάσουμε -ας τον δικάσει η Δικαιοσύνη τον κ. Γεωργούλη- να πάρει η μπάλα όλο το πολιτικό σύστημα».

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αναφορές στα ελληνοτουρκικά, αλλά και το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων στο Αιγαίο, για το οποίο ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «εγώ υπέγραψα το 2019 τη συμφωνία με ExxonMobil και Total για τα οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Έκτοτε οι δύο εταιρείες αποχώρησαν και έχει δημιουργηθεί μια μετατόπιση προς τις ΑΠΕ. Οτιδήποτε έχει υπογραφεί να προχωρήσουν οι έρευνες κι αν υπάρχει να αξιοποιηθεί, αλλά να κάνουμε μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και ζήτησε παράλληλα να «αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλούτο που δεν υποπτευόμαστε ότι έχουμε, αλλά τον έχουμε, που είναι ο αέρας, ο ήλιος και η δυνατότητα της χώρας να γίνει ενεργειακά αυτόνομη». Προλαβαίνοντας, μάλιστα, τυχόν αντιδράσεις εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως «καμία πολιτική δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ας μην ανησυχεί ο κ. Βελόπουλος. Καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Υπάρχει μια σαφής εθνική γραμμή, που οφείλουμε να τηρήσουμε. Το ερώτημα είναι τι μας ξημερώνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Αν θα είναι ο Ερντογάν ή μια άλλη κυβέρνηση και ποια θα είναι η ατζέντα της».

«Δεν συμμερίζομαι την έκφραση του κ. Ζουράρι»

Στο απόηχο, τέλος, της αποστροφής του υποψήφιου Βουλευτή του κόμματός του, Κώστα Ζουράρι, ο οποίος έκανε λόγο για «κωλόπαιδα» στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έλαβε διακριτές αποστάσεις, καθώς «δεν συμμερίζομαι την έκφραση του κ. Ζουράρι, έχει ιδιαιτερότητα βέβαια στις εκφράσεις του. Δεν είναι σωστό να τα βάζουμε με τα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Το πρόβλημα δεν είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα, είναι αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα», τόνισε.

Αυτό δεν υπερκέρασε, ταυτόχρονα, την ανάγκη του να αναδείξει το λόγο που επιβλήθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που ήταν κατά τον ίδιο «γιατί Μητσοτάκης και Κεραμέως ήθελαν να μειώσουν τους εισακτέους». «Στόχος ήταν να κλείσουν τμήματα και σχολές, για να οδηγήσουν φοιτητές στην ιδιωτική εκπαίδευση. Υπάρχει μία σειρά από σχολές που θα πρέπει να δίνονται εξετάσεις, αλλά και μία σειρά από σχολές που δεν θα χρειάζονται. Σχολές που θέλουν δεξιότητες, που θέλουμε να τους δώσουμε δεξιότητες. Να πηγαίνουν μαθητές από τα ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, να αποκτούν δεξιότητες και να είναι σε ανοικτή γραμμή με την αγορά» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καταλήγοντας πως «εμείς πιστεύουμε σε μια δημόσια Παιδεία, εμείς δεν θέλουμε να καταργήσουμε την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά να ενισχύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση και να την κάνουμε ανταγωνιστική».

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί ο Μητσοτάκης ανεβάζει την ένταση με τον Ανδρουλάκη - Η ΝΔ ανοίγει την ψαλίδα σε κρίσιμο timing


Το τραγούδι που ζήτησε o Κάρολος από τον Μποτσέλι και οι άλλοι σταρ της συναυλίας της στέψης του


Ο «πόλεμος» των drones: Ουκρανικό αυτό που καταρρίφθηκε στο Κίεβο, άγνωστης προέλευσης αυτό του Κρεμλίνου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης