Ανδρουλάκης: Oι πρώτες κρούσεις για την πανδημία, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική

Ανδρουλάκης: Oι πρώτες κρούσεις για την πανδημία, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική

Επίσκεψη σήμερα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» - Συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

pasok_androulakis_mk
Την βεντάλια των πολιτικών θέσεων και των πρωτοβουλιών, που θα αναλάβει το Κίνημα Αλλαγής -ηγεσία, στελέχη και βουλευτές- αρχίζει να ανοίγει σε καθημερινή βάση ο Νίκος Ανδρουλάκης, λίγα 24ωρα μετά την εκλογή του.

Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι με συλλογικές και καλά συντονισμένες δράσεις, εντός και εκτός βουλής, το κόμμα του θα καταφέρει να αξιοποιήσει το momentum  και να κάνει σύντομα τη διαφορά- κάτι που φαίνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις που «μετρούν» την απήχησή του την στιγμή της επανεκκίνησης και της νέας πολιτικής περιόδου. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι η επιχείρηση «αλλαγής σελίδας» θα υποστηριχθεί και θα επιβραβευτεί στην πράξη με την άσκηση μαχητικής αλλά και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης, που δεν βασίζεται «όπως εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ» στην πολωτική τακτική και την ακραία δημαγωγία. Πιστεύει δε ότι η «γραμμή» που ακολούθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε φάση υποχώρησης, καθώς οι πολίτες αναζητούν στιβαρές πολιτικές προτάσεις με προοδευτικό πρόσημο που θα απαντήσουν αποτελεσματικά στα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας, όπως είναι η πανδημία, η οικονομία και οι προκλήσεις στον χάρτη της εξωτερικής πολιτικής.

Το ζήτημα της πανδημίας και της αναχαίτισής της, με τις αναγκαίες δράσεις και με θεσμικό τρόπο, αφορά και στη σημερινή του συνάντηση, πρώτα στο γενικό νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος «η Σωτηρία» (στις 11 το πρωί) και αργότερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Ανδρουλάκης θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά της πανδημίας, από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μιχάλη Κατρίνη, τον υπεύθυνο Υγείας, βουλευτή, Ανδρέα Πουλά και στελέχη του κόμματος. Στόχος του είναι, αφού συνομιλήσει με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους να αναδείξει την ατζέντα του ΚΙΝΑΛ για την υποστήριξη της αδιάκοπης μάχης των κρίσιμων κρίκων στην αλυσίδα καταπολέμησης της πανδημίας και της διάσωσης ανθρώπινων ζωών. Με δήλωσή του θα καλέσει την κυβέρνηση να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και όπως αργότερα -κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου- θα επιμείνει στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης. Ο ίδιος σκοπεύει να κινητοποιήσει τις δυνάμεις που στήριξαν το νέο εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ σε κοινές δράσεις για την υπέρβαση της επιδημιολογικής κρίσης και το διαρκές κάλεσμα για τον εμβολιασμό των πολιτών. Θέση, την οποία ανέδειξε και κατά την εσωκομματική αναμέτρηση είναι η διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες, όπως για τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες.

Το ευρύτερο «στίγμα» της πολιτικής του ΚΙΝΑΛ για τα μείζονα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα θα αποτυπωθεί στην επόμενη δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πρώτο τετ-α-τετ με την κυρία Σακελλαροπούλου.

Στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ -με αφορμή την συμμετοχή του στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος- ο Νίκος Ανδρουλάκης προέταξε την ανάγκη για Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Εξωτερικών και Άμυνας. Έθεσε εκ νέου το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, κατά την τοποθέτησή του σε πάνελ για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Άμυνας όπου συμμετείχε η Ευρωπαία Επίτροπος από τη Μάλτα υπεύθυνη για θέματα ισότητας, Έλενα Νταλί, η επικεφαλής του SD Σλοβενίας και ευρωβουλευτής Τάνια Φαγιόν, και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάλει.
 
Σχετικά με τις προκλήσεις της κοινής άμυνας στην ΕΕ, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι «το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι τα αντίθετα συμφέροντα των κρατών - μελών. Δεν έχει νόημα να έχουμε κοινό στρατό εάν δε μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα τον χρησιμοποιούμε». Αναφερόμενος στις εξαγωγές όπλων, πρόσθεσε σχετικά: «Πέρυσι, καταθέσαμε ως Σοσιαλιστές την πρότασή μου για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, μετά από την πολιτική παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία. Η τροπολογία επικυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά τίποτε δεν άλλαξε. Πολλά κράτη - μέλη συμπεριλαμβανομένων και αυτών με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις όπως της Ισπανίας, συνεχίζουν να εξάγουν όπλα στην Τουρκία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια των δύο κρατών μελών. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

«Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα δεν μείωσε ποτέ τον προϋπολογισμό για την Άμυνα, οπότε για εμάς, η δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Εξωτερικών και Άμυνας, είναι θέμα αλληλεγγύης. Μόνο αν δράσουμε μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στο περιθώριο του ετήσιου Συμβουλίου, ο κ. Ανδρουλάκης είχε σύντομη συνάντηση και σε καλό κλίμα, με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον οποίο και συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Αντιστοίχως, ο κ. Σολτς συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για την εκλογική του νίκη στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες.

Σε συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη, η επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Περέζ συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για την επιτυχία του στις εκλογές, ενώ και οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία της μεγάλης συμμετοχής. Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία και πως είναι πολύ αισιόδοξος ότι η παράταξη επιστρέφει. Οι δυο τους, συμφώνησαν για τη διεξαγωγή κοινής εκδήλωσης στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κλείσιμο
Αύριο είναι ημέρα προϋπολογισμού γι’ αυτό και ο κ. Ανδρουλάκης -πριν την ψήφιση αργά το βράδυ του Σαββάτου- θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής για την ανάπτυξη των θέσεων σχετικά με την «διαδρομή» για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Στη συνέχεια, την σκυτάλη για την υποστήριξη των θέσεων εντός της Ολομέλειας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα λάβει ο νέος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος και «έτρεχε» όλο το προηγούμενο διάστημα τον φάκελο της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο πόλεμος των «Ράδιο Αρβύλα»: Αγωγές, καταγγελίες και στο βάθος στόματα που «ανοίγουν»

Ποιες περιοχές έχουν αιφνίδια έξαρση κρουσμάτων - Όλα δείχνουν διασπορά της «Όμικρον»

Νέους μπελάδες στους ιδιοκτήτες φέρνει η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης