Ανασχηματισμός: Κέρδη και ζημίες μετρούν στην κυβέρνηση

Ανασχηματισμός: Κέρδη και ζημίες μετρούν στην κυβέρνηση

«Προωθητικός» και όχι «τιμωρητικός» ο ανασχηματισμός - Αξιοποιούνται στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά και πρόσωπα της «πρώτης γραμμής», όπως η Μίνα Γκάγκα -  Οικονόμου: Θα υπάρξει υπουργός Πολιτικής Προστασίας που θα μπορεί να αντέξει το βάρος

anasximatismos_orkomwsia_xr
Ζημιές και κέρδη μετρούν στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό που σημαδεύτηκε από την υπαναχώρηση του απόστρατου ναυάρχου και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη που αρχικά δέχθηκε και εν συνεχεία αρνήθηκε το υπό σύσταση αυτόνομο χαρτοφυλάκιο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αλλαγών, συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι πρόκειται για ανασχηματισμό των «ανοιχτών μετώπων».  Είναι, όπως λένε «προωθητικός και όχι τιμωρητικός» ανασχηματισμός, καθώς «αξιοποιεί την εμπειρία όχι μόνο την πρόσφατη αλλά και της τελευταίας διετίας συνολικά».

Αναφέρουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής αποτελούν τις αλλαγές στα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του πολίτη, που σήκωσαν τεράστιο βάρος τα προηγούμενα δύο χρόνια. Γι΄ αυτό, συμπληρώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «έρχεται να δώσει νέα πνοή και είναι προσανατολισμένος στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου».

Κατά τα λοιπά και δικαιολογώντας το γεγονός ότι δεν έγιναν αλλαγές προσώπων σε άλλα υπουργεία, όπως ο κύκλος των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων ή τα χαρτοφυλάκια του Παιδείας και του Εργασίας, επισημαίνουν ότι γνώμονας του πρωθυπουργού ήταν «να μην προσκληθούν ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων. Δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «οι αλλαγές αποτυπώνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία. Για αυτό και ο βασικός κορμός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει». Δεν υπάρχει λόγος, αναφέρουν, να γίνουν αλλαγές για τις αλλαγές ή για επικοινωνιακούς λόγους.

«Ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι οι κινήσεις του στον τομέα αυτό είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησης του», είναι η άποψη ου υποστηρίζουν.

Επισημαίνουν ότι και με αυτόν τον ανασχηματισμό αξιοποιούνται πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και διακομματικής αναγνώρισης. 

Πρωτοβουλία διακομματικής συνεννόησης

Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι η πρόταση για υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη ήταν πρωτοβουλία υπέρ της διακομματικής συνεννόησης που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία τορπιλίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει την πολιτική συναίνεση ακόμη και όταν κάνει σχετικές προτάσεις όπως συνέβη πρόσφατα στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα που επέκρινε την κυβέρνηση για τοποθέτηση κομματικού στελέχους στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας.

Στον αντίποδα, πάντως, πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι, ανεξαρτήτως του ποιος έχει την ευθύνη, η εμπλοκή με τον κ. Αποστολάκη θόλωσε τις εξαγγελίες για επικείμενες θεσμικές αλλαγές που θα συνόδευαν τον  ανασχηματισμό, ο οποίος είχε προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες.



Οι απομακρύνσεις

Για παράδειγμα, τα δύο πρόσωπα που μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές είχε ζητήσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους, δηλαδή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχασαν όντως τις καρέκλες τους. Μάλιστα ο μεν κ. Χαρδαλιάς, αν και θα έλεγε κανείς είχε μεγαλύτερη εμπλοκή στο θέμα των πυρκαγιών, μετατέθηκε σε θέση υφυπουργού Άμυνας, ο δε κ. Χρυσοχοΐδης, που η εμπλοκή του ήταν σίγουρα μικρότερη, έμεινε εκτός κυβέρνησης.

Η απομάκρυνση του κ. Χρυσοχοΐδη, για την οποία είχε μιλήσει με ειρωνικό τρόπο στη Βουλή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι ικανοποιεί τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον καιρό τώρα το είχαν στοχοποιήσει με τον πλέον έντονο τρόπο αφενός για την πολιτική του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αφετέρου διότι υπήρξε ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του Πολιτικού Κέντρου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη να στελεχώσει ην κυβέρνησή του.

Αντίστοιχο είναι και το μήνυμα και άρα ο αρνητικός αντίκτυπος που εκπέμπεται με τις αλλαγές στο υπουργείο Υγείας. Καλώς ή κακώς, η μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Τουρισμού και η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Βασίλη Κοντοζαμάνη δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν αποτελεί ομολογία προβληματικής διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αντικαταστάθηκαν από δύο πρόσωπα με ικανότητες, όπως είναι ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης, με εξειδίκευση στα νομικά της Υγείας, και η πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα.

Βλέπουν θετικό έργο στη διετία

Κλείσιμο
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δικαιολογούν τις επιλογές αυτές υποστηρίζοντας ότι έρχονται να δώσουν νέα πνοή σε κρίσιμους τομείς που βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο της επικαιρότητας επί δύο χρόνια και είναι προσανατολισμένος στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι δικαιολογούν το γεγονός ότι, παρά τις σχετικές διαρροές, δεν έγιναν ευρείες αλλαγές με τον ισχυρισμό ότι ο ανασχηματισμός «δεν προκαλεί ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου, που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές και την απορρόφηση πόρων». Υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται «η προσήλωση της κυβέρνησης στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς, στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση».
Κατά την εκτίμησή τους, η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την παρελθούσα διετία και γι’ αυτό δεν άλλαξε ο βασικός κορμός της. «Δεν γίνονται αλλαγές για τις αλλαγές ούτε για επικοινωνιακούς λόγους», αναφέρουν. Προσθέτουν ότι «ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ότι οι κινήσεις του είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησης του».

Οι καραμπόλες

Με τον ανασχηματισμό, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζουν πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο, αξιοποιήθηκαν πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, με σημαντική εμπειρία και προσφορά την πρώτη γραμμή σε πεδία που προσομοιάζουν με τα κυβερνητικά καθήκοντα που τους ανατίθενται όπως η κ. Γκάγκα. Έγινε επίσης πιο αντιπροσωπευτική η εκπροσώπηση με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών όπως η Εύβοια (Σίμος Κεδίκογλου), η Δυτική Μακεδονία (Μιχάλης Παπαδόπουλος) και η Αχαΐα (Ανδρέας Κατσανιώτης).

Αναφορικά με την επιστροφή έπειτα από ένα οκτάμηνο που έμεινε εκτός του Τάκη Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα επισημαίνεται ότι δείχνει ότι «όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή», κάτι που αποτελεί μήνυμα και προς τον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος απομακρύνθηκε –«λόγω καραμπόλας», όπως λέγεται- από το υπουργείο Τουρισμού, παρά το γεγονός ότι κρίνεται πολύ θετική η τουριστική πολιτική του τελευταίου διαστήματος.

Προσωρινώς στην αρμοδιότητα του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα παραμείνει και η ευθύνη για την Πολιτική Προστασία μετά το ναυάγιο με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Κατά πληροφορίες, η κυβερνητική ηγεσία αναζητά έμπειρο στέλεχος με επιχειρησιακές ικανότητες που θα καλύψει το κενό, ορκιζόμενος τις επόμενες ημέρες είτε σε θέση υφυπουργού υπό τον κ. Θοεδωρικάκο είτε ως επικεφαλής αυτόνομου υπουργικού χαρτοφυλακίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Πληροφορίες λένε ότι δεν είναι στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου να δοθεί η θέση σε βουλευτή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης