LIVE

Κορωνοϊός

Στέλιος Πέτσας: Προτεραιότητά μας να ανοίξουν τα σχολεία - Πρωτοχρονιά με τα μέτρα των Χριστουγέννων

sxoleio545

Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει σχετική συνάντηση και αξιολόγηση της κατάστασης - «Δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Ωστόσο, τα πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σε λίγες μέρες αφήνουμε πίσω μας το 2020. Στη χρονιά που φεύγει οι κοινωνίες αλλά και οι οικονομίες παντού στον κόσμο δοκιμάστηκαν από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την πρώτη μετά τα Χριστούγεννα εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

«Το 2020 έφερε δυστυχώς τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Επέβαλε ασφυκτικούς περιορισμούς στις κοινωνίες του κόσμου. Καθήλωσε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Έπληξε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

«Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο, τα πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε μεταξύ άλλων πως η χώρα κάνει δύο παράλληλες προσπάθειες κατά του κορωνοϊού. Αμυνα με τα μέτρα και επίθεση με το εμβόλιο.

Παράλληλα έκανε έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Με τα ίδια μέτρα των Χριστουγέννων θα πάμε και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, είπε ο Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εξετάζεται αυστηροποίηση τους. 

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει σχετική συνάντηση και αξιολόγηση της κατάστασης.

«Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να τελειώνουμε οριστικά με την περιπέτεια του κορονοϊού»

«Στον πιο πρόσφατο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων την περασμένη Πέμπτη, η χώρα μας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Β. Ελλάδος είναι σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στο πράσινο. Με καλύτερη δηλαδή επιδημιολογική εικόνα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε «Στο μεταξύ ξεκίνησε από χθες στην πατρίδα μας, ταυτόχρονα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο εμβολιασμός. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας, εμβολιάστηκαν ήδη, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους μας και αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

«Γι' αυτό ακριβώς, η χθεσινή μέρα - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τον εμβολιασμό του - είναι σπουδαία. Γιατί το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID. Ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Από χθες αναπτύσσουμε πλέον δύο παράλληλες προσπάθειες. Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας, Και αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή - τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων - να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν. Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά την αντεπίθεση και την επιχείρηση «Ελευθερία», που ξεκίνησε χθες, ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη, πολύπλοκη και απαιτητική άσκηση, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και - όπου αυτό είναι απαραίτητο - των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό το ολιστικό Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει εάν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία».

«Η Κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα ότι νοιάζεται και ότι μπορεί να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, για όσο χρειαστεί»

Στη συνέχεια μιλώντας για τις οικονομικές συνέπειες και τη στήριξη στους πληττόμενους ο κ. Πέτσας επεσήμανε: «Η βαθιά ύφεση του 2020 είναι το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να σωθούν ζωές.

Ωστόσο η ύφεση αυτή, συνολικά στο εννιάμηνο του 2020, ήταν πιο περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που ανέκτησε η εθνική μας οικονομία, διαχειρίστηκε με σύνεση το Ταμείο του Κράτους εξασφαλίζοντας -με ιστορικά χαμηλά επιτόκια- τους πόρους που απαιτούνται για την στήριξη των Ελλήνων. Απέδειξε έμπρακτα ότι νοιάζεται και ότι μπορεί να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, για όσο χρειαστεί. Από την πρώτη στιγμή, έθεσε σε άμεση εφαρμογή σειρά παρεμβάσεων ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν μείωση εσόδων, των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους, των ανέργων, των ιδιοκτητών ακινήτων, των δανειοληπτών, καθώς και των κλάδων των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Τα μέτρα αυτά είναι πρωτίστως οι διαδοχικοί κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα Συν-Εργασία, οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και βέβαια, η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την προμήθεια εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και την ενίσχυση του προσωπικού. Οι δαπάνες για την υγεία το 2020, λόγω της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, έναντι του 2019, ενώ οι πιστώσεις για το 2021 εξακολουθούν να είναι 200 εκατ. ευρώ υψηλότερες από το ίδιο έτος. Και αυτό, γιατί ενισχύουμε μόνιμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προσλάβαμε 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές, δημιουργήσαμε παραπάνω από 4.600 απλές κλίνες covid σε επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, υπερδιπλασιάσαμε τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας από 557 σε 1.322 φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργήσαμε 500 κινητές ομάδες υγείας από τον ΕΟΔΥ, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων υπηρετούν στον υγειονομικό τομέα είναι αυξημένος κατά 10% έναντι του 2019».

Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως «Την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα αντανακλούν τόσο τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας, όσο και οι μεγάλες ξένες επενδύσεις κολοσσών της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, όπως η Microsoft, η Volkswagen και η Pfizer, που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. Και αυτή η εμπιστοσύνη θα μας επιτρέψει να στηρίζουμε τους Έλληνες για όσο χρειαστεί».


Ειδήσεις σήμερα: 

Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ποια επιδόματα θα δοθούν - Τι θα γίνει με το επίδομα των 534 ευρώ
 
Επίδομα Παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Σκάνδαλο Folli Follie: Το «καρουζέλ» των Κουτσολιούτσων - Οι αχυράνθρωποι και οι γκρίζες συναλλαγές

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Γιώργος

Επιτέλους μία κυβέρνηση με σχέδιο και αποφασιστικότητα.

ς

μεγαλε μην ανοιγεις τα σχολεια θα παθετε μεγαλη ζημια,αυτο περιμενει ο συριζα να ανοιξετε τα σχολεια,βρισκομαστε στην αρχη του τελους με ενα και δυο μηνες δεν χαθηκε ο κοσμος,θα το βρειτε μπροστα σας το κακο,μην ανοιγετε τα σχολεια,.

Ξέρεις από λίστα;

Μήπως να δημοσιεύσετε τη λίστα με τα 1250 ονόματα μελών-χρηματοδοτών της εγκληματικής οργάνωσης που απέκρυψε η κυβέρνηση (ίσως και η προηγούμενη) από την δίκη και ήρθε τελικά στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες;

κα

Ποια προτεραιότητα ρε ψεύτη; Εσείς μια χαρά τα βολεύετε στέλνοντας τα δικά σας παιδιά για σπουδές στην Αγγλία. Τα δικά μας παιδιά έχουν να κάνουν μάθημα ένα χρόνο! Σε διατεταγμένη αποστολή κατά της δημόσιας παιδείας είστε!

...

Ναι, έχασε η Βενετιά βελόνι...έχουμε γεμίσει με τραπερ απόφοιτους πανεπιστημίων που δεν ξέρουν να γράψουν τ' όνομα τους σωστά...

Άντε ρε καραγκιοζηδες

προτεραιότητα σας ήταν να τα κλείσετε. ήρθαν 150,000 δόσεις και ξαφνικά τώρα θα τα ανοίξετε

Dim

Πώς θα γίνεται μάθημα με ανοιχτά παράθυρα μέσα στο κρύο;

@

Aνοίξτε τα όλα επιτέλους όποιος δεν θέλει να πάει στο βουνό να ζήσει για όλη του τη ζωή

φιλος οιτης

πολυ σωστα

ερωτηση

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ αποκαλυψαν ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΠΟΚΤΑΣ 91% ανοσια και ΖΗΤΑΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΓΙΑ μονο ΕΞΤΡΑ 5% ΑΝΟΣΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.....εδω το σκεφτονται;;;;......οικονομικο πυροτεχνημα το δευτερο εμβολιο για να τα κονομησει κ πφαιζερ

@

δεν θα γίνουμε Αγγλια...

Sk

Μπλα, μπλα, μπλα Πάρτε κανα γιατρό γιατί τα μηχανήματα και οι κλίνες δεν δουλεύουν μόνα τους. 7000 προσλήψεις είναι μόνο στα χαρτιά. Έρχεται τρίτο κύμα και θα επικρατήσουν χαωτικες καταστάσεις πάλι στο ΕΣΥ.

Μαθητης

Αντε μπας και γλυτωσουμε καμια συνταξη. Ποσο δηλαδη θελουν να φτασουν οι γεροι? Να τους ταιζουμε μεχρι τα 100? Πολυ εγωιστικο και φασιστικο. Ντροπη. Ξαντε τοπο στη νεα γενια ρε ξεφτιλες.

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Στα αλλα ευρωπαικα κρατη δε δοθηκε προτεραιοτητα στο διορισμο γιατρων,αλλα εδω,στελνουν τους βλαστους τους να σπουδασουν ιατροι ολοι απο την αρχουσα ταξη και ουσιαστικα η εκαστοτε κυβερνηση ειναι εγκλωβισμενη στις απαιτησεις των γιατρων! Θελουν να φανε ολο τον κρατικο Προϋπολογισμο και παλι δε θα τους φτανει

john

εγω ευτυχως και 5ημερη πηγα, και παρτυ καναμε, και καναμε την πλακα μας στο σχολειο. τα σημερινα παιδια λυπαμαι που συναντιωνται μονο μεσω λαπτοπ, δεν προκειται να κανουν παρτυ τα επομενα 2 χρονια και ουτε εκδρομη. το πιο ανησυχητικο βεβαια ειναι οτι δεν αντιδρουν σε τιποτα. παιζει να ειναι η πιο μαλθακη γενια ολων των εποχων. πραγματικα για λυπηση

...

Μπα, έξω είναι όλη την ώρα! Εδώ απέναντι στο σπίτι μου έχει πλατεία και ακόμα και μετά τις 21:00 έχει κάτι skinhead (ultras) "καλόπαιδα" του γυμνασίου, με το κινητό στο χέρι να παίζει τραπ λες και είναι τίποτα αφρικανάκια! Κάποιες φορές μάλιστα έχουν και "beef" με άλλες ομάδες και πλακώνονται στο ξύλο ενώ πετάνε νεράντζια στα μπαλκόνια μας! Γνήσιοι απόγονοι του Τουρκ-Αλί και Νιγρ-Αλί αυτοί οι νεανίες!!! Φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα μπολιάσματος "δυτικού" (νεο-σοβιετικού), "βαλκανικού" και "αφροασιάτικου" πολιτισμού καθώς και των διαλυμένων οικογενειών!!! Δεν υπάρχει σωτηρία για την Ελλάδα, την κατέστρεψαν οι ΠΑΣΟΚο-boomers, δημιουργώντας και εθνομηδενιστικές γενεές που θα χειροκροτούν τον Ερντογάν όταν σε 10 χρόνια θα μπαίνει θριαμβευτής στην Θεσσαλονίκη....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης