Κορωνοϊός - Lockdown: Ποια νέα μέτρα ισχύουν - Προβληματισμός για τον αριθμό των διασωληνωμένων

Κορωνοϊός - Lockdown: Ποια νέα μέτρα ισχύουν - Προβληματισμός για τον αριθμό των διασωληνωμένων

Σε διαρκή επιφυλακή οι επιστήμονες: ΦΕΚ και νέα μέτρα – Ανησυχία για το κέντρο της Αθήνας και τους διασωληνωμένους

ockdown-athina-4
Ανεπηρέαστη από την αργία των Χριστουγέννων αποδείχθηκε η επιχείρηση περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα, καθώς στη λήψη νέων, αναθεωρημένων μέτρων -εν μέσω lockdown- οδηγεί το ΦΕΚ με ισχύ μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2021, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες, περίπου την ώρα του εορταστικού ρεβεγιόν.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι τα νέα μέτρα ενσωματώθηκαν στην νομολογία ανήμερα Χριστούγεννα δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού στα ελεγκτικά κλιμάκια, τα οποία επιχειρούν σαρωτικά για την επίβλεψη των περιοριστικών μέτρων και κυρίως της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα.

Αφενός η υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και αφετέρου στη Δυτική και Ανατολική Αττική, σε συνδυασμό με τον πολύ μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων (470 ασθενείς συνολικά χθες) κρατούν σε εγρήγορση τους επιστήμονες, ωθώντας ταυτόχρονα στην αυστηροποίηση του πλαισίου προστασίας από την πανδημία.

Στον αντίποδα, η επεξεργασία της μέτρησης στα λύματα της Θεσσαλονίκης κατέγραψε χθες το ιικό φορτίο στην πόλη σε σταθερά επίπεδα, αλλά με ταχύτερο ρυθμό αποκλιμάκωσης από τις 18 Δεκεμβρίου και εξής, ενθαρρύνοντας τους ειδικούς.

Νέα μέτρα

Με βάση τα τελευταία, επιδημιολογικά στοιχεία, στη νέα δέσμη αναθεωρημένων μέτρων περιλαμβάνονται:

το κυνήγι και το ψάρεμα, δηλαδή η «μετακίνηση κυνηγών ή αλιέων για την άσκηση θήρας / αλιείας υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Η εν λόγω μετακίνηση πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εντός των ορίων της Περιφέρειας,

2. με τη συμμετοχή μέχρι και δύο (2) ατόμων κυνηγών/ αλιέων για λόγους ασφαλείας,

3. και την εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Αλλαγές στις αγορές τροφίμων

Παράλληλα, με νέους περιορισμούς θα λειτουργήσουν και τα καταστήματα:

Κλείσιμο
  • τροφίμων, δηλαδή: σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία
  • φαρμακεία και
  • συνεργεία αυτοκινήτων.

Τα παραπάνω καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου αλλά και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, από τις 7 το πρωί έως τις 21:00, με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
  • Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
  • Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

Επιπλέον, το ωράριο λειτουργίας εκπνέει στις 21:00, με εξαίρεση τη λειτουργία υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Αθλητική Πρωτοχρονιά

Ανάμεσα στα αναθεωρημένα μέτρα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τον αθλητισμό, καθώς από την Πρωτοχρονιά θα επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α' κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.

Επιπρόσθετα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα για την περίοδο των γιορτών.

Συγκεκριμένα:

  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με μόνες εξαιρέσεις ζητήματα υγείας ή μετάβαση στην εργασία.
  • Η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να παραμένει υποχρεωτική παντού. Είναι δυνατή η επιβίβαση σε ταξί ενός μόνο πελάτη.

Η στενή, άλλωστε, επιτήρηση των περιοριστικών μέτρων από τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες εντατικούς ελέγχους σε οδικές αρτηρίες, μπλόκα και εφόδους ακόμη σε ιδιωτικές κατοικίες. Ειδικότερα, παραβάσεις σε τέσσερα σπίτια κατέγραψε η ΕΛΑΣ στη διάρκεια του ρεβεγιόν για παράνομες συναθροίσεις, οι οποίες οδήγησαν σε 12 συλλήψεις και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. Εννέα από τις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Ζάκυνθο, καθώς σε λέσχη είχαν μετατρέψει οι εμπλεκόμενοι ένα καλύβι, παίζοντας «Θανάση». Πριβέ πάρτι είχαν οργανώσει άλλοι δύο από τους συλληφθέντες στο Αργοστόλι, ενώ στο οίκημα εντοπίστηκαν όπλα και ναρκωτικές ουσίες. Άλλες δύο παράνομες συναθροίσεις σημειώθηκαν στη Λευκάδα και την Εύβοια, με κατάληξη να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα 3.000 ευρώ.

Τα άλλα δύο σπίτια όπου έγινε έφοδος ήταν στην Λευκάδα και στην Εύβοια, όπου υπήρχαν παράνομες συναθροίσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000 ευρώ στους δύο ιδιοκτήτες των σπιτιών και των 300 ευρώ σε έξι στην Λευκάδα και δέκα στην Εύβοια. Συνολικά, την παραμονή Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκαν 84.558 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια, από τους οποίους οι 12.524 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν 2.241 παραβάσεις και επτά συλλήψεις. Αναλυτικά, οι 1.804 παραβάσεις αφορούσαν περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ. Επιπλέον, οι 416 αφορούσαν σε μη χρήση μάσκας και άλλες συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 394 πρόστιμα 300 ευρώ και 22 των 150 ευρώ, ενώ 19 παραβάσεις και 7 συλλήψεις σημειώθηκαν για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλες παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Με περισσότερα από 116 μπλόκα και 5.000 άνδρες επί ποδός στην Αττική, οι έλεγχοι δεν εξελίχθηκαν, ωστόσο, ανέφελα σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς επίθεση με μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες δέχτηκαν αστυνομικές δυνάμεις από ρομά στην περιοχή του Ασπρόπυργου, λόγω της παράτασης του lockdown στη Δυτική Αττική, το οποίο επεκτάθηκε μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Τα επεισόδια εξελίχθηκαν λίγο τις 19:30 χθες το απόγευμα, στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, στον Ασπρόπυργο, στην περιοχή Γκοριτσά, με πρωταγωνιστές περίπου 100 άτομα, άρχισαν να πετούν αντικείμενα εναντίον των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί, με τη σειρά τους, απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων, προσπαθώντας να διαλύσουν το πλήθος, που δεν τηρούσε τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Στο σημείο μετέβησαν ενισχύσεις της ΕΛΑΣ, ενώ σημειώθηκε και μία προσαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι η Δυτική Αττική και η Κοζάνη θα παραμείνουν -μετά από παράταση- σε lockdown μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί στις Θεσπιές μέχρι τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ).

Ειδήσεις σήμερα: 

Κρούσματα κορωνοϊού: Η εικόνα στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Με σφραγίδα του ΣτΕ στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο

Brexit: Συμφωνία στο παρά πέντε με πολλές γκρίζες ζώνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης