Τσίπρας: Έλλειψη σχεδίου και επικοινωνιακά παιχνίδια με την πανδημία

Τσίπρας: Έλλειψη σχεδίου και επικοινωνιακά παιχνίδια με την πανδημία

Σκληρή κριτική  για την διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σε διαδικτυακή εκδήλωση - Υπεύθυνος μονάδας covid στον Ευαγγελισμό: Επιβαρυντικός και επικίνδυνος ο τρόπος που ανοίγει η δημόσια συζήτηση για τον εμβολιασμό, θα ξέρουμε σε ένα χρόνο για την αποτελεσματικότητα

tsipras_5
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας κάνει εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας Μέγαρο Μαξίμου και υπουργούς για αδράνεια, αμέλεια και ιδεοληψία. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε  την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των πολιτών - ωστόσο, βρέθηκε μπροστά και σε απόψεις οπως του καθηγητής Γεροτζιάφα, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες για τα εμβόλια, αμφισβητώντας ουσιαστικά  τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή διαδικτυακή εκδήλωση που μεταδόθηκε από το avgi.gr και το Κόκκινο υποστήριξε ότι «η ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας στη χώρα μας -«μέσα σε ένα μήνα είχαμε τέσσερις φορές περισσότερους θανάτους από ό,τι τους επτά πρώτους μήνες»- δεν ήταν αναπότρεπτη. Απέδωσε την εξέλιξη αυτή στον εφησυχασμό και στον τόνο τον οποίο «δίνουν αυτοί που διαχειρίστηκαν την πανδημία, με έλλειψη σχεδίου και έχοντας στο μυαλό τους μόνο στην επικοινωνία». Συνέχισε δε την ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στην κρίσιμη συγκυρία περιγράφοντας την αντιπολιτευτική «γραμμή» του κόμματός του. «Οι εγκληματικές ευθύνες για την αδράνεια, την αμέλεια, την ιδεοληψία θα καταγραφούν. Αλλά δεν είναι η ώρα τώρα. Τώρα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Και τη δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή νοσηλευτές, γιατροί», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας κωδικοποιώντας τις προτάσεις του:

-Ανάγκη να ανοίξουν οι ιδιωτικές κλινικές σε περιστατικά Covid.

-Επιτακτική η αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος υγείας.


-Ανάγκη συνταγογράφησης των τεστ

-Διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία, όπως και στα πρακτικά της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Δημόσιος έλεγχος

-Συνολική ενίσχυση του ΕΣΥ

-Κίνητρα σε γιατρούς για να έρθουν να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία

«Και ένα ευρώ να μπει παραπάνω στο ΕΣΥ θα είναι όφελος για την κοινωνία» υπογράμμισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέροντας ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 6% του ΑΕΠ δαπάνες για τη δημόσια υγεία, ενώ στην Ελλάδα δίνουμε 4,9%.

Στο φινάλε της εκδήλωσης μιλώντας για το εμβόλιο ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Καλώς να έρθει, αλλά ωστόσο πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας. Θα είναι άλλο ένα επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης αν θεωρήσει ότι είναι το τέλος. Εμείς θα πρέπει να δώσουμε το στίγμα ως δημόσια πρόσωπα, να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν γιατί αλλιώς θα χάσουμε ένα εργαλείο». Όπως διαπίστωσε, μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού «θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε προφυλάξεις, να μην πάμε σε τρίτο-τέταρτο κύμα, να μειωθεί ο αριθμός των συμπολιτών μας που πεθαίνουν σε ΜΕΘ, να εγκρίνουμε φαρμακευτικά σκευάσματα, να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση και να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Θα είναι άλλο ένα εγκληματικό λάθος, αν δεν γίνουν όλα αυτά» κατέληξε.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας

Την αντίθεσή του με πολιτικές της κυβέρνησης, το σύστημα-ακορντεόν αλλά και για το εμβόλιο χωρίς κλινική μελέτη εξέφρασε ο καθηγητής αιματολογίας στο Παρίσι Γρηγόρης Γεροτζιάφας. «Δεν μπορεί εμείς να μπούμε στην παγίδα του πολιτικού παιχνιδιού που στήνει η κυβέρνηση» είπε ο κ. Γεροτζιάφας κλείνοντας την τοποθέτησή του ενώ νωρίτερα κατέθεσε τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του λέγοντας:

«Όλη η Δύση έχει φτιάξει ένα σύστημα ακορντεόν αλά «Περιμένοντας τον Γκοντό», ανοιγοκλείνουν την κοινωνία με βάση τις αντοχές των νοσοκομείων.

Για τα εμβόλια σημείωσε ότι ενώ όταν υπάρχει νέο φάρμακο δημοσιεύεται κλινική μελέτη σε κάποιο μεγάλο επιστημονικό περιοδικό, για τα εμβόλια δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα.

Δεν έχουν τεθεί τα δεδομένα στην κριτική των άλλων επιστημόνων.

Η Pfizer και η Moderna είπαν διά στόματος στελεχών τους ότι θα είναι εργαλείο ελέγχου της επιδημίας. Δεν μίλησαν για πανάκεια που θα λύσει το πρόβλημα, να το πάρουμε υπόψιν μας.

Χτες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας είπε ότι το εμβόλιο δεν θα αλλάξει ριζικά την πορεία της πανδημίας.

Όποιος διαμορφώνει πολιτική που στηρίζεται στο εμβόλιο, ετοιμάζει ένα επικοινωνιακό τρικ που θα εκμεταλλευτεί μία προσωρινή βελτίωση των αριθμών.

Είναι απαραίτητη η σωστή επιδημιολογική παρακολούθηση και τα στοχευμένα τεστ, είναι backup η αποστασιοποίηση και τα στοχευμένα lockdown. Αν η κυβέρνηση κάνει πολιτική με το εμβόλιο, θα είναι αποπροσανατολιστική και ύποπτη.

Δεν μπορεί να γίνονται τώρα, τελευταία στιγμή οι επιτάξεις, ουσιαστικά οι ενοικιάσεις ιδιωτικών κλινικών, αντί τον Ιούνιο, υπάρχει πολιτική ευθύνη, όλα αυτά ήταν γνωστά.

Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να δουλεύουμε στον πληθυσμό, όχι μόνο με ιχνηλατήσεις, αλλά και με θεραπεία στο σπίτι.

Πρέπει να δοθεί βάρος στα λαϊκά, εργατικά στρώματα, που ζουν αστικά κέντρα με βιομηχανική μόλυνση, κινδυνεύουν περισσότερο. Είναι καθήκον μας ως Αριστερά. Το σύστημα Υγείας πρέπει να οργανωθεί ξανά στη βάση της covid-19, να εμπλακούν και οι γιατροί του Δημοσίου και οι ιδιώτες. Μετά θα δούμε τι θα κάνουμε με τα φάρμακα. Σε αυτή την βάση σχεδιάζουν στις ΗΠΑ, για την επόμενη διετία ή και τριετία».

Ο Γιάννης Καλομενίδης

«Οι εφεδρείες έχουν στραγγίξει» υπογράμμισε ο Γιάννης Καλομενίδης, υπεύθυνος της μονάδας Covid-19 στον «Ευαγγελισμό», αναφερόμενος στον αγώνα που δίνουν οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη. Έκανε λόγο για «συνθήκη απόλυτου ξεπεράσματος των αντοχών στη Βόρεια Ελλάδα» και χαρακτήρισε εντελώς παράδοξο στην πόλη, που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία να μην συμμετέχουν στην αντιμετώπισή της αλλά να περιμένουν μήπως ωφεληθούν από τα άλλα περιστατικά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία. «Είναι απόλυτη ανάγκη αυτή τη στιγμή σε κάθε γενική εφημερία να μπαίνει και ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο», πρόσθεσε

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, ο Γ. Καλομενίδης ανέφερε πως την τελευταία εβδομάδα υπάρχει ορατή ύφεση του φαινομένου του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να πει ότι είμαστε ασφαλείς. «Η διασπορά είναι ζωντανή στην κοινότητα» σημείωσε. «Εάν δεν ληφθούν κάποια μέτρα, μετά τις γιορτές το Λεκανοπέδιο έχει αυξημένο κίνδυνο να ζήσει αυτά που ζει η Θεσσαλονίκη» τόνισε.

Για το εμβόλιο ο κ. Καλομενίδης χαρακτήρισε επιβαρυντικό και επικίνδυνο τον τρόπο που ανοίγει η δημόσια συζήτηση καθώς όπως ισχυρίστηκε πλήρη εικόνα θα έχουμε σε ένα χρόνο: «Δεν βοηθάει να ξεσηκωνόμαστε ότι “α, έχουμε μπροστά τη λύση”. Και χαίρομαι που οι περισσότεροι, μάλλον όλοι, φαίνεται εδώ, στην συντροφιά αυτή, συμφωνούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο ανοίγει τη δημόσια συζήτηση η Πολιτεία για το εμβόλιο είναι μάλλον επιβαρυντικός και επικίνδυνος. Γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι … πόσο βοηθάει, αν βοηθάει, σε τι βαθμό, τι ακριβώς κάνει θα το ξέρουμε σε ένα χρόνο από τώρα».

Ο Αλέξης Μπένος 

Ο κ. Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ, Διευθυντής του ΚΕΠΥ, υπογράμμισε:

«Δυστυχώς την κατάσταση που ζούμε, την είχαμε πει από τον Μάρτιο.

Στην Ελλάδα η πανδημία μας βρήκε γονατισμένους από 10 χρόνια λιτότητα και ένα σύστημα υγείας αποδεκατισμένο.

Η Κυβέρνηση αποδιαρθρώνει συνέχεια το σύστημα υγείας.

Δεν υπάρχουν υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει κουλτούρα δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Τώρα η ιστορία της πανδημίας μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία να το καταλάβουμε όλοι, όλη η κοινωνία ότι χωρίς υπηρεσίες δημόσιας υγείας δεν πας.

Η εκτίμηση μου είναι ότι οι κυβερνώντες είδαν την πανδημία ως κάτι περαστικό. Άρα δεν κάνουμε τίποτα, συνεχίζουμε την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Υπάρχει ανάγκη διαφάνειας, να έχω τα στοιχεία και να τα κοινωνώ. Η διαφάνεια είναι σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της επιδημίας. Απουσία αυτή της διαφάνειας είναι βασική εστία των συνωμοσιολογικών θεωριών.

Τέσσερις εβδομάδες στο lockdown ο δείκτης θετικότητας κατέβηκε στο 7% αλλά έχει μείνει εκεί από 20 Νοεμβρίου.

Το lockdown είναι η τελική λύση, λύση επί αποτυχίας των προηγουμένων, που είναι η επιδημιολογική επιτήρηση και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όταν λέμε επίταξη, δεν εννοούμε ενοικίαση. Όλες οι μεγάλες ιδιωτικές δομές πρέπει να μπουν αύριο στην εφημερία.
Η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει να το διεκδικήσουμε. Χρειάζεται ένα μαζικό κίνημα που εμπράκτως βάζει το θέμα: υπάρχει άλλη εναλλακτική;»

Η Αθηνά Λινού

H καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού τόνισε ότι κάποιες φορές τα μέτρα άργησαν να ληφθούν ενώ η Επιτροπή είχε κάνει συστάσεις. Συγκεκριμένα η κυρία Λινού υποστήριξε:

«Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που έχουν αντικίνητρα για να μην συμμετέχουν στην ιχνηλάτηση και την επιδημιολογική επιτήρηση.

Ιχνηλάτηση ουσιαστική με πραγματική μέτρηση εξάπλωσης νόσου σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού δεν έχει γίνει.

Έχει υπάρξει στην Ελλάδα εμπειρία από την γρίπη, την ελονοσία, κτλ. Το μόνο που χρειάζεται είναι τεστ και αντιπροσωπευτικό δείγμα, όπως αυτά που φτιάχνουν οι δημοσκόποι για πολιτικές έρευνες.

Από την αρχή αγνοήσαμε βασικούς κοινωνικοοικονομικούς πυλώνες, φάνηκε από την εξάπλωση στους Ρομά.
Επικίνδυνο είναι και ότι δεν αξιοποιήθηκε ο ρόλος των γιατρών εργασίας.

Η επιτροπή πολύ συχνά έκανε συστάσεις, αλλά τα μέτρα άργησαν να ληφθούν, όπως η καθολική χρήση μάσκας.

Δεν αξιοποιήθηκε πλήρως η εξ αποστάσεως εργασία, μπορούσε να είναι στο 90%. Δεν συνταγογραφήθηκαν τα τεστ.

Μεγάλο το κόστος που πληρώνουν οι γιατροί της πρωτοβάθμιας υγείας σε κρούσματα, θανάτους αλλά και σε εξουθένωση.

Πρέπει να προσέξουμε πολύ την αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου στους εμβολιασμούς, για να μην υπάρξει αύξηση μετάδοσης από τον συνωστισμό που θα αποδοθεί στο εμβόλιο, ακόμη και πάρκινγκ και διόδια μπορούν να αξιοποιηθούν».

Ο Ανδρέας Ξανθός 

«Θα πρέπει να έχουμε αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας» υπογράμμισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Ανδρέας Ξανθός. «Η πρωτοβάθμια σαφέστατα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο ανασχετικό, αυτός έπρεπε να είναι ο στόχος του υπουργείου Υγείας» σημείωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης να το κάνει, επικεντρώθηκε πολύ στο νοσοκομείο και κυρίως στις ΜΕΘ», είπε σημειώνοντας ότι δεν έχουμε νέες κλίνες ΜΕΘ αλλά προϋπάρχουσες που μετατράπηκαν, με πολύ ανεπαρκή στελέχωση και δυστυχώς με χαμηλά στάνταρντς φροντίδας.

Η Μάγδα Γαβανά

Η Μάγδα Γαβανά, Ειδικός Κοινωνικής Ιατρικής, Επιδημιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ, αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας, επισήμανε:

«Προσπαθήσαμε να αναχαιτίσουμε τα κύματα προς τα νοσοκομεία, παρακολουθώντας τα, είτε είναι θετικά είτε επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Από τις 6 Οκτωβρίου κάναμε δικά μας τεστ, μπορέσαμε έτσι να καταλάβουμε τι γίνεται στην περιοχή μας. Επίσης πρωτοβουλιακά προσπαθήσαμε να κάνουμε ιχνηλάτηση, κατανοώντας τι συμβαίνει στην κοινότητα. Έχουμε 22% των ατόμων θετικό, που ανταποκρίνεται στη συχνότητα του covid στην περιοχή μας.

Χρειάζεται η πρωτοβάθμια να είναι οργανωμένη και να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, δεν πρέπει να έχεις πέσει με αλεξίπτωτο στην περιοχή. Πρέπει να είναι παρούσα το προηγούμενο διάστημα.

Το ΕΣΥ είναι γηρασμένο και η πρωτοβάθμια δεν έχει δει καινούρια οργανογράμματα από το 1986. Έγινε απόπειρα με τις ΤΟΜΥ να δοθεί έμφαση όχι μόνο στις ιατρικές.

Θα έπρεπε να συνταγογραφηθεί το τεστ, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας. Η συνταγογράφηση της απομόνωσης είναι επίσης σημαντική. Παρά το γεγονός ότι ζητάμε να απομονωθούν, δεν υπάρχει πάντα αυτή η δυνατότητα στα εργασιακά και στο εισόδημά τους. Η δυνατότητα να κρατήσουμε ανθρώπους στο σπίτι, θα μας βοηθούσε στον περιορισμό της πανδημίας.

Μη δυνατότητα διασύνδεσης με κεντρικές υπηρεσίες. Δεν έχουμε δει ποτέ τις κινητές μονάδες, οπότε δεν μπορούμε να συνεργαστούμε για την νοσηλεία στο σπίτι. Δεν αξιοποιήθηκε η λίστα που διαμορφώθηκε».

Ειδήσεις σήμερα:

Σάλος με τα κορωνοπάρτι στις Σέρρες - 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή - Δείτε φωτογραφίες

Ντομινίκ Στρος Καν: «Ήρθε η ώρα να μιλήσω» - Η αλήθεια για το ροζ σκάνδαλο του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ

Lockdown αλά Πάσχα για Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης