Σοφία Μπεκατώρου: Το χρονικό μιας γενναίας αποκάλυψης που ξεκίνησε από το Marie Claire

Σοφία Μπεκατώρου: Το χρονικό μιας γενναίας αποκάλυψης που ξεκίνησε από το Marie Claire

Και σήμανε -επιτέλους- την αρχή του πρώτου ελληνικού κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και κάτι παραπάνω από αυτό: την αρχή του τέλους ενός κόσμου προνομίων και εξουσίας που συνέχιζε να ταπεινώνει τις γυναίκες από συνήθεια.

sofiabekatorou-1536x1130
Εκείνες τις μέρες είχα στο μυαλό μου ένα άλλο ρεπορτάζ. Ηταν 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, και έγραφα ξανά για μία από τις πιο δύσκολες ιστορίες που χρειάστηκε ποτέ να δημοσιεύσουμε: την ιστoρία της Ελένης Τοπαλούδη. Kάποιες από εμάς εδώ είχαμε συντονιστεί να παρακολουθήσουμε στο YouTube τη συζήτηση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με θέμα την πατριαρχία, το σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία. Και τότε συνέβη. Εκεί, στα σχόλια με τα οποία συμμετείχε το κοινό, ακούγοντας τις οκτώ ομιλήτριες, η Σοφία Μπεκατώρου, η χρυσή Ολυμπιονίκης μας στην ιστιοπλοΐα και πρώτη Ελληνίδα σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε αφήσει αυτές τις δύο φράσεις που θα τα άλλαζαν όλα: «Εχοντας βιώσει προσωπικά σεξουαλική αποπλάνηση από παράγοντα στον αθλητισμό και σιώπησα μέχρι προσφάτως, κατανοώ πόσες διαφορετικές συνέπειες θα είχαν τα άτομα αν είχα μιλήσει και πόσο λιγότερα ενοχικά συναισθήματα θα είχα βιώσει. Σήμερα, πολλά χρόνια μετά, κατάφερα να καταγγείλω το γεγονός στον εισαγγελέα με στόχο να προστατέψω όσο γίνεται άλλες αθλήτριες».

Λίγες ημέρες αργότερα την καλώ στο τηλέφωνο, τη συγχαίρω για την αποφασή της να μοιραστεί αυτό που βάραινε την ψυχή της τα τελευταία 22 χρόνια και της ζητώ να συναντηθούμε για τη συνέντευξη. Η Σοφία, ευγενική και δείχνοντας να έχει απόλυτη συναίσθηση του τι πρόκειται να ακολουθήσει, απαντά θετικά και δείχνει έτοιμη να μιλήσει. Ετοιμη να γράψει Ιστορία. Λίγες μέρες μετά τη συναντώ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το ραντεβού μας ήταν για τις 15.00, όμως τελειώνοντας νωρίτερα από τις υποχρεώσεις της, με καλεί και σπεύδω να τη συναντήσω. Διαβάστε τη συνέχεια και το χρονικό της αποκάλυψης στο marieclaire.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης