Avatar: The Way of Water: «Για πρώτη φορά ένιωσα υπερήρωας» λέει η Κέιτ Γουίνσλετ

Avatar: The Way of Water: «Για πρώτη φορά ένιωσα υπερήρωας» λέει η Κέιτ Γουίνσλετ

Οι ελεύθερες καταδύσεις, οι δοκιμασίες κάτω από το νερό και οι στιγμές που πίστευε ότι όδευε προς τον άλλο κόσμο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kate
Η Κέιτ Γουίνσλετ είναι από τις ηθοποιούς που δεν φοβούνται ούτε να μιλήσουν, ούτε να αποκαλύψουν τα τραύματά τους: μιλάει πάντα ανοιχτά για τις συνεργασίες της, για τις μνήμες που έχει από παλιές φιλίες αλλά και τις συγκρούσεις, ακόμα και για το bullying που είχε υποστεί για τα κιλά της, σε εποχές που το body shaming ήταν ακόμα άγνωστη λέξη. Είκοσι πέντε χρόνια, πάντως, από τότε που σκαρφάλωσε στην πρύμνη του «Τιτανικού» μαζί με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, γράφοντας ιστορία σε μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικά επιτυχίες όλων των εποχών, συνεργάζεται εκ νέου με τον Τζέιμς Κάμερον κι αυτή «είναι η μοναδική φορά που συνεργάζομαι ξανά με τον ίδιο σκηνοθέτη», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει.

Αν όμως ο «Τιτανικός» ήταν η ταινία που την έκανε να βάλει πλώρη για την κορυφή του Χόλιγουντ και πλέον να θεωρείται μία από τις πιο καταξιωμένες και ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς στην κινηματογραφική βιομηχανία, η συνέχεια του «Avatar» φέρνει στο φως νέες, συναρπαστικές προκλήσεις. Το κριτήριό της, άλλωστε, για την επιλογή των ταινιών δεν φαίνεται να είναι μόνο οι συνεργάτες αλλά και τα σενάρια που πάντα εμφορούνται από ένα κεντρικό μήνυμα. Απόδειξη η ταινία «I Am Ruth», όπου πρωταγωνιστεί μαζί με την κόρη της Μία Θρίπλετον -από τον γάμο της με τον σκηνοθέτη Τζιμ Θρίπλετον, με τον οποίο έχει χωρίσει -, με θέμα την ψυχική υγεία των παιδιών σε σχέση με τη ζωή στα κοινωνικά δίκτυα.
GettyImages-493253198
GettyImages-1446673376
Οι σταρ του «Avatar: The Way of Water» Σιγκούρνι Γουίβερ, Τζέιμς Κάμερον, Κέιτ Γουίνσλετ και Στίβεν Λανγκ

Eνα άκρως ευαίσθητο θέμα, όπως και το νέο της πρότζεκτ, στο οποίο τη βλέπουμε, εκτός από πρωταγωνίστρια, και ως παραγωγό: την ταινία «Lee» με θέμα τη ζωή της θρυλικής πολεμικής ανταποκρίτριας, μοντέλου και εικαστικού Λι Μίλερ. Η μούσα του Πικάσο και του Μαν Ρέι είχε βιώσει μια μυθιστορηματική ζωή ενώ είχε φέρει στο φως πολλά μυστικά του ανερχόμενου τότε στην εξουσία Αδόλφου Χίτλερ. Πάντως, όλες οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί η Γουίνσλετ δίνουν αφορμή για πολλές συζητήσεις και σίγουρα το πολυαναμενόμενο «Avatar: Τhe Way of Water» δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, καθώς η ίδια υποστηρίζει ότι φέρει πολλά μηνύματα για τον κόσμο που ζούμε σήμερα, το περιβάλλον και την καταστροφή που υφίσταται από την άγνοια των ανθρώπων. Η υπόθεση της ταινίας αφηγείται τις περιπέτειες της οικογένειας Σάλι, δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, αφού τα μέλη της καλούνται και πάλι να αντιμετωπίσουν διαφορετικούς κινδύνους και να κρατήσουν ζωντανή αυτή τη συναρπαστική αίσθηση που είχε αφήσει το πρώτο μέρος.

Με κομμένη ανάσα
«Πραγματικά την αγάπησα την πρώτη ταινία», λέει με ενθουσιασμό η Κέιτ Γουίνσλετ απαντώντας στο ερώτημα τι είναι αυτό που την ενέπνευσε ώστε να γίνει μέρος αυτού του μεγάλου πρότζεκτ που λέγεται «Avatar: The Way of Water». «Τη βρήκα πολύ δυνατή και γεμάτη συναίσθημα. Οπότε, πραγματικά χάρηκα πολύ όταν ο Τζιμ μου είπε “θα ήθελα να συμμετάσχεις σ’ αυτό που κάνουμε”. Ενα άλλο ενισχυτικό στοιχείο ήταν για μένα το νερό. Αν παραλείψουμε όλα τα ανέκδοτα που μπορεί να πει κάποιος και που ακούγονται για τον “Τιτανικό”, πάντα αγαπούσα το νερό. Ζούμε οικογενειακώς δίπλα στον ωκεανό και εκτός από κολύμπι, το οποίο λατρεύουμε, κάνουμε windsurfing και sup. Μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι κάτω από το νερό, οπότε ενθουσιάστηκα όταν ο Τζιμ μου είπε ότι πρέπει να μάθω ελεύθερη κατάδυση. Πάντοτε το ήθελα και είναι ένα από τα ωραιότερα δώρα που θα μπορούσε να μου κάνει». Ωστόσο, δεν ήταν και τόσο εύκολο, αφού, όπως παραδέχεται, απαιτούσε πολύ καλή φυσική κατάσταση αλλά και να μάθει, ουσιαστικά, να μην αναπνέει όσο βρισκόταν στον βυθό: «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι από τις γυναίκες που κάνουν διαλογισμό και έχουν αντοχές και ζουν μια εξαιρετικά τακτοποιημένη και υγιεινή ζωή».

Κλείσιμο
Οι περισσότεροι θα λέγαμε ευτυχώς, γιατί αν ήταν σαν αυτές που τρώνε πιάτα χωρίς γλουτένη και παίζουν μόνο βαρετούς ρόλους δεν θα ήταν τόσο συναρπαστικά ενδιαφέρουσα. Αντίθετα. Η Γουίνσλετ, που πήρε το Οσκαρ στην ταινία «Σφραγισμένα Χείλη», ξέρει από δυσκολίες που απαιτεί ο εκάστοτε ρόλος. Και στην περίπτωση του «Avatar» παραδέχεται ότι τα βρήκε λίγο σκούρα: «Αν θες να ελέγχεις την αναπνοή σου, όπως απαιτεί αυτός ο ρόλος αφού πρέπει να μένεις για ώρα κάτω από το νερό, οφείλεις να έχεις καθαρή σκέψη, κάτι σαν το τρανς που βιώνουν οι άνθρωποι που κάνουν διαλογισμό.
GettyImages-510245146
spl277453_002

Δεν έχεις άλλη επιλογή από το να αδειάσεις τον εγκέφαλό σου γιατί αλλιώς καταναλώνεις περισσότερο οξυγόνο απ’ όσο χρειάζεται. Ακόμα και η παραμικρή κίνηση, όπως το να κουνάς τα χέρια σου, μπορεί να σου στερήσει οξυγόνο. Κάποια στιγμή, βρέθηκα να στέκομαι εκεί, μέσα στο νερό, ακίνητη, σαν ένας τεράστιος μανάτος και να σκέφτομαι: “ίσως έχω πεθάνει, ίσως είμαι πραγματικά νεκρή, αυτό είναι. Ισως είμαι νεκρή και κανείς δεν το έχει προσέξει, και έτσι ακριβώς είναι η μετάβαση από αυτή τη ζωή στην επόμενη, αν υπάρχει”. Είναι πολύ περίεργο πράγμα. Να περιμένεις εκεί και να σκέφτεσαι “κάθομαι έτσι για τουλάχιστον πέντε λεπτά”.

Είναι πολύ, πολύ παράξενο. Πριν από όλα αυτά δεν μπορούσα να κρατήσω την αναπνοή μου ούτε για είκοσι δευτερόλεπτα! Το προσωπικό μου ρεκόρ με 50% οξυγόνου -ένα ασφαλές μείγμα οξυγόνου, ώστε να μη βιώνεις ιλίγγους ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να προκαλέσει πιθανούς κινδύνους αν εσύ ως δύτης ξαφνικά αναδυόσουν στην επιφάνεια χωρίς τον ρυθμιστή σου- ήταν 7 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα. Και μπορούσα πραγματικά να κρατάω με άνεση την αναπνοή μου για 3 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα! Είναι φοβερό το ότι μπορώ να αξιοποιήσω αυτή την αντοχή και σε άλλες καταστάσεις πλέον στη ζωή μου», περιγράφει τη συναρπαστική εμπειρία της σαν να συμβαίνει τώρα.

Ομως δεν είναι μόνο αυτό το κέρδος που της επεφύλασσε η συνεργασία με τον αγαπημένο της Κάμερον. Στα γυρίσματα του «Avatar: Τhe Way of Water» η Κέιτ Γουίνσλετ κατάφερε να ξεπεράσει πολλές από τις φοβίες της και να νιώσει υπεράνθρωπος: «Ο Τζέιμς έχει την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι μπορούν, μερικές φορές και υπό προϋποθέσεις, να κάνουν πράγματα σχεδόν υπερφυσικά.

Δεν γνωρίζω κανέναν άλλο άνθρωπο στη ζωή μου που να είναι έτσι. Πιστεύει ότι ο καθένας μπορεί να ωθήσει τον εαυτό του λίγο περισσότερο απ’ όσο πιστεύει και ότι μπορεί και να γίνει υπεράνθρωπος. Αυτό ένιωσα κι εγώ. Λατρεύω να τον βλέπω να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τολμούν το παραπάνω βήμα και να δοκιμάζουν αυτή τη νέα εμπειρία που φοβόντουσαν ή που κάποιος τους είχε αποθαρρύνει από το να δοκιμάσουν. Είναι φανταστικό, πραγματικά εντυπωσιακό».
GettyImages-1245418716
EwJkHRTWYAAGr1E
Το «Avatar: Τhe Way of Water» εκπέμπει πολλά μηνύματα για τον κόσμο μας, το περιβάλλον και την καταστροφή που υφίσταται από την άγνοια των ανθρώπων και αυτά είναι όλα στοιχεία που η Κέιτ λάτρεψε στην πολυαναμενόμενη ταινία

Η αγάπη της για τον Κάμερον, ο οποίος ήταν και ο πρώτος σκηνοθέτης που την εμπιστεύτηκε, είναι παραπάνω από εμφανής, όχι μόνο στον θαυμασμό και την εκτίμηση που εκφράζει αλλά και στον τρόπο που περιγράφει τον ρόλο της. Η έννοια του υπερανθρώπου εδώ έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της πολεμίστριας Ρόναλ που η Γουίνσλετ υποδύεται στην ταινία. «Θα την περιέγραφα ως επίμονη πολεμίστρια. Είναι μέλος της φυλής των Μετκαγίνα. Φροντίζει τους πάντες, είναι αυτή που δίνει τον ρυθμό και εμπνέει όλο το χωριό. Η Ρόναλ είναι παντρεμένη με τον Τονοβάρι, τον οποίο ερμηνεύει ο Κλιφ Κέρτις, και έχει δύο παιδιά, τους Αουνονγκ και Τσιρέγια, που ερμηνεύουν ο υπέροχος Φίλιπ Τζέλτζο και η αξιαγάπητη Μπέιλι Μπας.

Η Ρόναλ είναι πολύ καχύποπτη απέναντι στον Τζέικ, τη Νεϊτίρι και τα παιδιά τους, όταν εκείνοι καταφτάνουν ζητώντας ιερό καταφύγιο, όμως σφίγγει τα δόντια και τους δέχεται γιατί δεν έχει εναλλακτική. Αυτός είναι, άλλωστε, ο τρόπος των Να’βι. Αλλά ανησυχεί ότι τα παιδιά των Σάλι αλλοτριώνουν τα δικά της παιδιά αφού ενώ ήταν υπάκουα ξαφνικά αρχίζουν να παραβιάζουν όλους τους νόμους, και αυτό είναι κάτι που καλείται να αντιμετωπίσει η Ρόναλ. Γενικότερα, αυτές οι ιστορίες τονίζουν πολύ έννοιες όπως η αλήθεια, η ακεραιότητα και η οικογένεια», αναφέρει η Γουίνσλετ.

Κυρίως, όμως, μεταφέρουν, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, πολλά συμβολικά μηνύματα για τη θάλασσα, τον ωκεανό και τον κόσμο μας: «Πρέπει να καλλιεργήσουμε τη συνείδηση ότι συνδεόμαστε με τους ωκεανούς και είναι χρέος μας να φροντίζουμε τα πλάσματα που ζουν μέσα τους». Οσο για τη γενικότερη εντύπωση που της άφησε αυτή η δουλειά: «Δεν είναι μόνο το απόλυτο μπλοκμπάστερ αλλά και μια εξαιρετική ταινία, όπως και η πρώτη».
076_AVATAR__LA_VOIE_DE_LEAU__2022__04
spl277453_001
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης