Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη: Έφυγε από τη ζωή το «αηδόνι» του νησιώτικου τραγουδιού

Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη: Έφυγε από τη ζωή το «αηδόνι» του νησιώτικου τραγουδιού

Στα 91 της χρόνια - Με τον αδερφό της Γιώργο Κονιτόπουλο και την κόρη της Ελένη Λεγάκη, χάραξαν μια μεγάλη πορεία στο χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού

konitopoulou-1068x601
Έφυγε από τη ζωή στα 91 της χρόνια, μία από τις μεγάλες φωνές του νησιώτικου τραγουδιού. Η Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.

Γεννήθηκε στην Κεραμωτή της Νάξου στις 15 Δεκεμβρίου 1931. Ηταν κόρη του Μιχάλη Κονιτόπουλου και αδελφή του Γιώργου Κονιτόπουλου. 

Το 1951 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ιδιαίτερα γνωστή έγινε με τη συνεργασία της Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) με προϊστάμενο τον Σίμωνα Καρά. Το 1955 παντρεύτηκε τον Στέλιο Λεγάκη και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Μαζί με τον αδελφό της Γιώργο Κονιτόπουλο και με την κόρη της Ελένη Λεγάκη, χάραξαν μια μεγάλη πορεία στο χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού.

Από τη δεκαετία του 60 κυκλοφόρησε δεκάδες με δίσκους 45 στροφών, ενώ έδωσε και πολλές συναυλίες στην Ελλαδα και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για εκείνη γιατί πέθαναν δύο παιδιά της. 

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΓΑΚΗ - Θυμάμαι το όμορφο χωριό
Κλείσιμο


Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της είχε πει για τον θάνατο των παιδιών της: «Κάθε μέρα κάνω απολογισμό ζωής από τότε που έχασα το δεύτερο παιδί μου. Ξέρεις τι είναι να σε παίρνει τηλέφωνο και να σου λέει “δεν είμαι καλά, πεθαίνω” και να πεθαίνει; Αυτός για μένα είναι ένας αργός θάνατος από τότε που χάθηκε. Ωστόσο θυμάμαι πολύ έντονα τα δύσκολα χρόνια πριν και μετά τον πόλεμο. Ζήσαμε φτώχειες, ο πατέρας μου έπαιζε στη Νάξο σε πανηγύρια και του έδιναν αντί για χρήματα τρόφιμα. Ετσι έζησε η οικογένεια. Αργότερα, επειδή άκουγα εγώ το βιολί του, μάθαινα και τραγουδούσα. Οταν ήρθε και η Λενιώ στη ζωή μου, έκανε το ίδιο. Σε ηλικία 13 ετών την έπαιρνα μαζί μου και τη μάθαινα όσα πρέπει να ξέρει και πώς να συμπεριφέρεται στο κοινό. Πάτησε στα βήματά μου και είμαι περήφανη».

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΓΑΚΗ - Σαν τότε που 'μουν κοπελιά


Η προσφορά της στο νησιώτικο τραγούδι ήταν τεράστια, καθώς έχει τραγουδήσει επιτυχίες όπως: «Αρμενάκι», «Ελα να πάμε σε ένα μέρος», στον «Αρτεμώνα», «Ας τραγουδήσω και ας χαρώ», «Αμοριανό», «Σάλα γιάλα», «Να σ’ αγαπώ ίντα ‘θελα».

Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη ~ Μαύρα μου Μάτια

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Λίνας Μενδώνη 

«Η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, απόλυτα ταυτισμένη με τη νησιωτική μουσική, ήταν η φωνή του Αιγαίου. Στις πολλές δεκαετίες της πορείας της, διατήρησε τη μουσική παράδοση των νησιών μας, την κράτησε ζωντανή, την έκανε σύγχρονη. Γόνος μουσικής οικογένειας, θήτευσε κοντά στον σπουδαίο Σίμωνα Καρά. Μετέφερε, με ενθουσιασμό, τα ακούσματα και την τέχνη της στην οικογένεια της, που συνεχίζει γενιά προς γενιά τη δική της προσφορά στην παραδοσιακή μουσική.
Η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη μας συντρόφευε στα πανηγύρια, τα καλοκαίρια, όταν ως νέοι αρχαιολόγοι δουλεύαμε στις ανασκαφές, στις Κυκλάδες. Με αυτή τη χαρακτηριστική φωνή, με αυτά τα τραγούδια, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας τον ήχο της πατρίδας μας στους απανταχού Ελληνες. Η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη αφήνει πλούσιο  έργο και αυθεντικές ερμηνείες,  σπουδαία μαθήματα για εκείνους που υπηρετούν το παραδοσιακό τραγούδι.  Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους πολλούς φίλους της.» 


Ειδήσεις σήμερα:

Κιρίλ Σαμάλοφ: Ο πρώην γαμπρός του Πούτιν γιορτάζει τα 40α γενέθλιά του με νέο αμόρε στο Ντουμπάι

Καιρός: Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης και ο υδράργυρος στους 20 βαθμούς - Πού αναμένονται βροχές

Όσκαρ 2022: Δημόσια συγγνώμη για το χαστούκι του στον Κρις Ροκ ζήτησε με ανάρτησή του ο Γουίλ Σμιθ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης