Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Μεγάλη έρευνα για τη ζωική προέλευση της πανδημίας

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Μεγάλη έρευνα για τη ζωική προέλευση της πανδημίας

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς έσπασε το φράγμα ζώο-άνθρωπος, καθώς είναι δεδομένο ότι αφού παραβιάστηκε, θα παραβιαστεί ξανά», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης υγείας του ΠΟΥ, Michael Ryan - Απαραίτητα τα αντιμέτρα για τη χαλάρωση των περιορισμών

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Μεγάλη έρευνα για τη ζωική προέλευση της πανδημίας
Η προέλευση του θανατηφόρου νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης και αναζήτησης, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να θεωρεί τον εντοπισμό της πορείας του προς τον ανθρώπινο οργανισμό, ως το «κλειδί» για την αντιμετώπισή του σε βάθος χρόνου. Όπως έγινε γνωστό, ο ΠΟΥ έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, ένα θέμα που απασχολεί ήδη τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, προκαλώντας αντιπαράθεση σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κατά πρώτο λόγο και της Ευρώπης με το Πεκίνο, κατά δεύτερο λόγο.

Ο Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης υγείας του ΠΟΥ, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη ζωική προέλευση αυτής της ασθένειας. Είναι σαφές ότι εάν ένα ζωικό-ανθρώπινο φράγμα έχει παραβιαστεί μία φορά, μπορεί να παραβιαστεί ξανά. Πρέπει να καταλάβουμε από πού προήλθε, ποιοι είναι οι παράγοντες που το οδήγησαν σε αυτό και πώς μπορούν να προληφθούν στο μέλλον».

«Προσφέραμε σίγουρα αυτή τη βοήθεια στην κυβέρνηση της Κίνας, αλλά συνεργαζόμαστε επίσης πολύ στενά με τους συναδέλφους μας στο FAO [Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας] και στο OIE [Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων]», συνέχισε ο Ryan.

«Έχουμε μια ομάδα που εργάζεται ειδικά σε αυτά τα ζητήματα πολύ στενά με το OIE και το FAO, και θα χαρούμε να συνεργαστούμε με διεθνείς εταίρους, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μια πολύ χρήσιμη έρευνα σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού από ζώα, καθώς και να κατανοήσουμε πραγματικά όλα τους παράγοντες που σχετίζονται με αυτό», πρόσθεσε.

Ο Ryan σχολίασε επίσης την πιθανότητα χαλάρωσης ή άρσης των μέτρων περιορισμού, προειδοποιώντας ότι κάθε προσπάθεια αυτού του είδους πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με μια στρατηγική αντικατάστασης για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας μιας χώρας.

«Ο κίνδυνος από τη χαλάρωση των μέτρων είναι πολύ μεγάλος χωρίς στρατηγική αντικατάστασης. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», είπε. «Και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος - ακόμη και με μια στρατηγική αντικατάστασης - ότι θα υπάρξουν νέες εστίες. Μπορούν να αντιμετωπιστούν, πιστεύω, αλλά η έξοδος από τους περιορισμούς χωρίς μια ισχυρή στρατηγική δημόσιας υγείας και μια ισχυρή στρατηγική για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, μπορεί να προκαλέσει πολύ δύσκολες καταστάσεις».

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, Κινέζοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με το ξέσπασμα μιας άγνωστης πνευμονίας στην πόλη Wuhan, στην κεντρική Κίνα. Έκτοτε, έχουν αναφερθεί κρούσματα του κορωνοϊού - που ονομάστηκε COVID-19 από τον ΠΟΥ - σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, πάνω από 2.500.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως και έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 181.000 θάνατοι. Επιπλέον, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 696.000 άτομα έχουν αναρρώσει από την ασθένεια σε όλο τον κόσμο.

Ειδήσεις σήμερα

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Λάρισα: Νέο κρούσμα μετά από ιχνηλάτηση

Κορωνοϊός - ΜΙΤ: Ερευνητές βρήκαν τα κύτταρα που στοχεύει ο θανατηφόρος ιός

Κορωνοϊός - Αμερικανοί γιατροί: Εγκεφαλικό επεισόδιο σε νέους ηλικιακά ασθενείς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network