Μετάλλαξη Όμικρον: Έρευνα στο Χονγκ Κονγκ δείχνει ότι οι δύο δόσεις εμβολίων δεν προσφέρουν αρκετά αντισώματα

Μετάλλαξη Όμικρον: Έρευνα στο Χονγκ Κονγκ δείχνει ότι οι δύο δόσεις εμβολίων δεν προσφέρουν αρκετά αντισώματα

Κάντε την τρίτη δόση το συντομότερο δυνατό, λένε οι επιστήμονες - «Συνιστούμε στο κοινό να λάβει μια τρίτη δόση εμβολίου το συντομότερο δυνατό, ενώ περιμένουμε τη νέα γενιά ενός πιο ταιριαστού εμβολίου»

emvol
Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ κάλεσαν τους πολίτες να λάβουν μια τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 το συντομότερο δυνατό, αφού μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων της Sinovac και της BioNTech δεν δημιουργούν αρκετά αντισώματα ώστε να προστατεύουν από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν επιστήμονες του τμήματος μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες, Τρίτη, είναι τα πρώτα δημοσιευμένα, προκαταρκτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου της Sinovac έναντι του στελέχους Όμικρον.

Κανένας από τους 25 συμμετέχοντες στην έρευνα, που είχαν ανοσοποιηθεί με το Sinovac, δεν είχε αρκετά αντισώματα για να εξουδετερώσει το νέο στέλεχος, σύμφωνα με την έρευνα, την οποία έχει δεχθεί να δημοσιεύσει η επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

Μόλις 5 από τους 25 συμμετέχοντες, που είχαν λάβει το εμβόλιο της BioNTech, είχαν αρκετά αντισώματα για να αντιμετωπίσουν το Όμικρον, ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειωνόταν σημαντικά, στο 20% με 24%, σύμφωνα με την έρευνα.

«Συνιστούμε στο κοινό να λάβει μια τρίτη δόση εμβολίου το συντομότερο δυνατό, ενώ περιμένουμε τη νέα γενιά ενός πιο ταιριαστού εμβολίου» για το στέλεχος Όμικρον, τόνισαν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους.
Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, πραγματοποιήθηκε από τους μικροβιολόγους Γιουέν Κουοκ- γουνγκ, Κέλβιν Το και Τσεν Χονγκλίν.

Κλείσιμο
Το στέλεχος Δέλτα, που εξαπλώνεται γοργά, παραμένει το κυρίαρχο σε όλο τον κόσμο και δεν είναι ξεκάθαρο αν το Όμικρον είναι ακόμη πιο μεταδοτικό, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Κυριακή.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν αν το Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ή σοβαρότερη νόσηση σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Sinovac και η BioNTech είχαν ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις φάνηκε να εξουδετερώνει το Όμικρον στα εργαστηριακά τεστ, μια αρχική ένδειξη ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ίσως είναι κλειδί για την προστασία από το νέο στέλεχος.



Ειδήσεις σήμερα:

Παναγιωτόπουλος: Ο τηλεοπτικός καλαμπουρτζής, το σοκ των «Αρβύλα» κι ένα κορίτσι που έφτασε κοντά στον θάνατο

Εμβολιασμοί: Η σειρά των παιδιών - Εξαντλήθηκαν τα ραντεβού, τι ρωτάνε οι γονείς

Ο Γιώργος Τράγκας και η «κληρονομιά της αναταραχής» - Την Πέμπτη η κηδεία του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK