Κορωνοϊός: Η επιδημιολογική εικόνα φέρνει απαγορευτικό για το «Πάσχα στο χωριό»

Κορωνοϊός: Η επιδημιολογική εικόνα φέρνει απαγορευτικό για το «Πάσχα στο χωριό»

Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις - 847 ασθενείς σε διασωλήνωση, 450 νέες νοσηλείες - Στον ρυθμό των κορωνοπάρτι κινείται η διασπορά του κορωνοϊού

nosokomeio
Την καθαρότερη εικόνα της πανδημίας σταθερά σε υψηλά επίπεδα αποτυπώνουν τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αν και τα 3.789 νέα κρούσματα κατόπιν 78.428 τεστ κορωνοϊού κινούνται στα γνώριμα τετραψήφια της «εύθραυστης» σταθεροποίησης, υπενθυμίζεται ότι οι 4.033 διαγνώσεις της περασμένης Τρίτη 13 Απριλίου, είχαν προκύψει κατόπιν 76.070 ελέγχων.

Ο οδηγός για τη διαχείριση της πανδημίας, οι αριθμοί δηλαδή των διασωληνωμένων, των νέων εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία και των θανάτων από COVID-19, δυσκολεύει τη λήψη των αποφάσεων για τις ημέρες του Πάσχα.

Με 847 ασθενείς σε διασωλήνωση, 450 νέες νοσηλείες στην επικράτεια ως χθες βράδυ, 87 σημερινούς θανάτους και τη διασπορά να κινείται στον ρυθμό των κορωνοπάρτι, η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εισηγηθεί αρνητικά για την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Στο τραπέζι των ειδικών θα τεθούν επιπλέον η λειτουργία των ναών και το πλαίσιο στο οποίο θα μπορέσουν να γιορτάσουν οι οικογένειες την πασχαλινή περίοδο.

«Βράζουν» Αττική και Θεσσαλονίκη – Στη Λάρισα τα μισά κρούσματα της Θεσσαλίας

Με 502 νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο την ημέρα, ο κορωνοϊός δεν παύει να σφυροκοπά το σύστημα υγείας στη χώρα, το οποίο αυτή τη στιγμή νοσηλεύει 5.700 ασθενείς με COVID-19 και το μεγαλύτερο βάρος στην Αττική.

Από τις 450 χθεσινές εισαγωγές, οι 194 πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, όπου 2.173 ασθενείς βρίσκονταν σε απλές κλίνες και 440 διασωληνωμένοι εντός κι εκτός Μονάδων. Το σύστημα υγείας της μεγαλύτερης περιφέρειας θα συνεχίζει να πιέζεται με την αυξημένη διασπορά που παρατηρείται καθημερινά. Στα 1.799 κρούσματα που εντοπίζονται σήμερα στην Αττική, σοκ προκαλούν τα 549 από το Κέντρο, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών που ακολουθεί επιδημιολογικά με 249. Με εξαίρεση τα Βόρεια προάστια (214) και τον Πειραιά (211), καθεμία από τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες (Π.Ε.) καταγράφει λιγότερα από 170 νέα κρούσματα.

Πίεση αναμένεται και στη Θεσσαλονίκη με τα 512 νέα κρούσματα, για την οποία την περασμένη Παρασκευή, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πορεία της πανδημίας, επισημάνθηκε ότι η κάλυψη των απλών κλινών-COVID έφτασε το 62%. Αυτή τη στιγμή, η συμπρωτεύουσα νοσηλεύει το μεγαλύτερο μέρος των 1.275 ασθενών σε απλές κλίνες της Βόρειας Ελλάδας.

Κλείσιμο
Ενδεικτικά της μεγάλης διασποράς στην ευρύτερη Μακεδονία είναι τα σημερινά στοιχεία για τις Π.Ε. Κοζάνης (62 νέα κρούσματα), Κιλκίς (27), Πέλλας (49), Ξάνθης (37), Σερρών (61) και Καβάλας (59).

Ο κορωνοϊός «καίει» και την Λάρισα όπου εντοπίζονται 101 νέα κρούσματα, τα μισά σχεδόν από τα 205 που δίνει σήμερα η Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, μεγάλο επιδημιολογικό βάρος αποτυπώνεται ακόμη για τις Π.Ε. Αχαΐας (92), Βοιωτίας (53) και Κορινθίας (32), ενώ στην Κρήτη των 138 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, εντοπίζονται 126 νέα κρούσματα, κυρίως από Ηράκλειο (71) και Χανιά (30).

Στον ρυθμό των κορωνοπάρτι η πανδημία - Τι έδειξαν τα αστικά λύματα

Μολονότι για κάθε κορωνοπάρτι θα μεσολαβήσουν δύο εβδομάδες ώσπου να φανεί το αποτύπωμά του σε νέα κρούσματα, οι ειδικοί τα συνδέουν άμεσα με την εκτόξευση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ από τους εργαστηριακούς ελέγχους για την εβδομάδα 12 έως 18 Απριλίου, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε κατά 171%, ενώ δύο ακόμη περιοχές που ελέγχονται παρουσίασαν σημαντικά αυξητικές τάσεις. Πρόκειται για το Ρέθυμνο (+120%) και τον Άγιο Νικόλαο (+360%).

Τέλος, σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Θεσσαλονίκη (-21%), Λάρισα (+7%), Βόλο (-10%), Ηράκλειο (-7%), Χανιά (+16%), Πάτρα (-30%), Ξάνθη (-10%) και Αλεξανδρούπολη (-6%).

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 3.789 τα νέα κρούσματα - 847 οι διασωληνωμένοι, 87 θάνατοι 

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πράσινο φως από τον EMA - «Εξαιρετικά σπάνια» τα επεισόδια θρόμβωσης 
Κυριάκος Φιλίππου: Ο πρωτοπόρος που έθεσε τις βάσεις για τη μανία του «greek yogurt» 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ