Τα Γιάννενα η καρδιά της Ηπείρου

Τα Γιάννενα η καρδιά της Ηπείρου

Tο Κάστρο, το νησί του Αλή Πασά, τα τζαμιά και τα αρχοντικά -άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία των Ιωαννίνων- συνθέτουν ένα σκηνικό άλλης εποχής

Τα Γιάννενα η καρδιά της Ηπείρου
Η πρώτη μνεία των Ιωαννίνων γίνεται τον 9.αι. όπου αναφέρεται ως επισκοπή. Ωστόσο έχουν διατυπωθεί θεωρίες που λένε ότι η πόλη ιδρύθηκε νωρίτερα -τον 6ο αι.- από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Ακομα και αν αυτές οι θεωρίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί , η πόλη των Ιωαννίνων
μαρτυρά σε κάθε της γωνιά, την μακρά ιστορία της και τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Το Κάστρο, το νησί του Αλή Πασά, τα Μοναστήρια με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, τα τζαμιά, η συναγωγή, τα παλιά αρχοντικά ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον χρόνο κρατώντας ζωντανούς
τους θρύλους και τις παραδόσεις της πόλης.

Η ξενάγηση ξεκινά από το Κάστρο. Χαθείτε στα δαιδαλώδη σοκάκια του κάστρου, μία από τις ελάχιστες ζωντανές καστροπολιτείες της χώρας. Εκεί δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν Πασά καθώς και άλλα αξιοθέατα, όπως είναι τα τούρκικα λουτρά, οι υπόγειες φυλακές του Αλή Πασά καθώς και το χαρέμι του. Πίσω από τα τείχη του κάστρου, βρίσκεται το  Ιτς Καλέ, η «εσωτερική ακρόπολη». Εκεί θα συναντήσετε το Βυζαντινό Μουσείο στο οποίο φιλοξενούνται ευρύματα από την παλαιοχριστιανική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο , κειμήλια και εικόνες από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα. Δίπλα είναι το Φετιχέ Τζαμί και ακριβώς μπροστά του ο τάφος του Αλή Πασά.


Κλείσιμο


Στο νησάκι της κυρά Φροσύνης θα φτάσετε με τα παραδοσιακά καραβάκια της λίμνης. Είναι το μοναδικό νησί λίμνης που κατοικείται και εκεί βρίσκονται τα περίφημα μοναστήρια Στρατηγοπούλου, Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Ιωάννη  Προδρόμου καθώς και η μονή του Αγίου Νικολάου, το τελευταίο καταφύγιο του Αλή Πασά, όπου και θανατώθηκε, η οποία λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Κάντε το γύρο του με τα πόδια ( περίπου μισή ώρα ), πάρτε μαζί σας τοπικά προϊόντα από το γυναικείο συνεταιρισμό ( γλυκά του κουταλιού, λικέρ, κλωστάρι –ένα είδος μπακλαβά– κ.ά. ) και δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ, που δεν είναι άλλες από βατραχοπόδαρα και χέλι.




Τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, θα συναντήσετε το Σπήλαιο Περάματος. Εξαιρετικής ομορφιάς, στο εσωτερικό του σπηλαίου διαμορφώνονται δαιδαλώδεις διάδρομοι με σταλακτίτες και σταλαγμίτες ενώ πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις.

 Μη φύγετε χωρίς να επισκεφτείτε το μουσείο κέρινων ομοιομάτων Παύλου Bρέλλη στο Μπιζάνι, Καταπληκτικό και μοναδικό στο είδος του φιλοξενεί κέρινες μορφές και συνθέσεις από την Ελληνική Ιστορία , καθώς και συμβολικά έργα του Καλλιτέχνη Παύλου Bρέλλη.




Πού να μείνετε:
Αναζητήστε στην πόλη των Ιωάννινων, το Hotel Du Lac Congress Center & Spa, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων με εκπληκτική θέα στην φημισμένη Λίμνη «Παμβώτιδα». Η πολυτέλεια και το στιλ των εγκαταστάσεων  σε συνδυασμό με τη στρατηγική του ξενοδοχείου, κάνουν το Hotel Du Lac Congress Center & Spa, έναν ανεπανάληπτο προορισμό. Δύο βήματα μόνο φτάνουν, για να περιηγηθείτε στα σοκάκια του Κάστρου της πόλης των Ιωαννίνων.



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.hoteldulac.gr/


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης