Φλεβική Θρομβοεμβολική νόσος: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπισή της
Πρόκειται για μία ύπουλη ασθένεια, που όταν δίδει συμπτώματα ενδεχομένως να είναι… αργά. Απειλεί μεγάλες ομάδες πληθυσμού, τόσο ασθενείς όπως οι καρδιοπαθείς και οι καρκινοπαθείς, όσο και υγιείς, ιδίως εάν ο τρόπος ζωής των τελευταίων χαρακτηρίζεται από την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή. Έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονική εμβολή είναι οι συνήθεις εκδηλώσεις της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου, περί της οποίας ο λόγος, -και που όπως μαρτυρά το όνομά της έχει ω
Πρόκειται για μία ύπουλη ασθένεια, που όταν δίδει συμπτώματα ενδεχομένως να είναι… αργά. Απειλεί μεγάλες ομάδες πληθυσμού, τόσο ασθενείς όπως οι καρδιοπαθείς και οι καρκινοπαθείς, όσο και υγιείς, ιδίως εάν ο τρόπος ζωής των τελευταίων χαρακτηρίζεται από την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή. Έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονική εμβολή είναι οι συνήθεις εκδηλώσεις της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου, περί της οποίας ο λόγος, -και που όπως μαρτυρά το όνομά της έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία θρόμβου σε κάποια μεγάλη φλέβα του οργανισμού. Πλέον όμως οι ειδικοί ελπίζουν ότι απέκτησαν ένα αποτελεσματικό «όπλο» για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της νόσου: τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες πρόληψης και θεραπείας που συνέταξε ομάδα κορυφαίων γιατρών υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και οι οποίες εκτιμάται ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την αναχαίτιση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.
Έως και το 50% των ασθενών που κινδυνεύουν από την «σιωπηλή» αυτή ασθένεια θα μπορούσε να σωθεί με την εφαρμογή των οδηγιών, επισήμανε σήμερα κατά τη σχετική συνέντευξη τύπου, ο αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας και Αιμόστασης του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris IV) και υπεύθυνος της ερευνητικής μονάδας Θρόμβωσης και Βιολογίας των Αγγείων της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ειδικοί της ερευνητικής μονάδας Θρόμβωσης και Βιολογίας των Αγγείων της Α’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότεροι από 540.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε ετήσια βάση εξαιτίας της πνευμονικής εμβολής (θρόμβωση των πνευμονικών αρτηριών).
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του ΑΠΘ, Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτριος Κισκίνης, οι ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες θα αποτελέσουν το μοχλό κινητοποίησης αφενός της ιατρικής κοινότητας και των φορέων υγείας, αφετέρου του κοινού, ώστε να ελαττωθεί τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον κατά 50% ο αριθμός των θανάτων που συμβαίνουν εξαιτίας της πνευμονικής εμβολής.
Μάλιστα, οι ειδικοί επικαλέστηκαν στοιχεία της μελέτης ENDORSE, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet το 2007 και από την οποία προέκυψε ότι σε παγκόσμια κλίμακα το 42% των νοσηλευόμενων σε παθολογικές κλινικές και το 64% των νοσηλευόμενων σε χειρουργικές κλινικές διέτρεχαν κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής. Ωστόσο, μόνον οι 4 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύονταν στις παθολογικές κλινικές και οι 6 στους 10 χειρουργικούς ασθενείς έλαβαν κάποια μορφή προφύλαξης για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Η μελέτη ENDORSE έγινε σε δείγμα 70.000 ασθενών από 32 χώρες και από την Ελλάδα συμμετείχαν 1.845 ασθενείς. Σε ότι αφορά τη χώρα μας προέκυψε ότι για το 70% των ασθενών που κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους από φλεβική θρομβοεμβολή δεν είχε ληφθεί μέριμνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr