Χοιρινό μεθυσμένο με μπίρα

Χοιρινό μεθυσμένο με μπίρα

Πλούσιο σε αρώματα, πικάντικο και γλυκαμένο από  το πετιμέζι, αυτό το χοιρινό προορίζεται  να κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο τραπέζι της γιορτής

Χοιρινό μεθυσμένο με μπίρα
Πλούσιο σε αρώματα, πικάντικο και γλυκαμένο από  το πετιμέζι, αυτό το χοιρινό προορίζεται  να κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο τραπέζι της γιορτής.

Συνταγή: Γεωργία Κοφινά

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food Styling: Elena Jeffrey

Κλείσιμο

 

Χοιρινό «ρόστο» με μπίρα, πετιμέζι και πιπέρια

Έτοιμο σε 2 ½ ώρες + 8 ώρες μαρινάρισμα

Θέλει λίγη προσπάθεια


Υλικά για 6 άτομα

2 ½ κιλά χοιρινό κόντρα δεμένο με σπάγκο από τον χασάπη

350 ml μπίρα

3 σκελίδες σκόρδο χονδροκομμένες

½ κουτ. τσαγιού κόκκους από πράσινο πιπέρι

½ κουτ. τσαγιού κόκκους από μαύρο  πιπέρι

½ κουτ. τσαγιού κόκκους από ροζ  ή κόκκινο πιπέρι

1 κουτ. σούπας αποξηραμένο θυμάρι

2 φύλλα δάφνης χονδροτριμμένα + 6 φύλλα για τη γάστρα

400 γρ. μικρά κρεμμύδια για στιφάδο  καθαρισμένα

1 μεγάλο καρότο χονδροκομμένο

½ φλιτζάνι πετιμέζι

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 

Πασπαλίζετε το κρέας με αλάτι και το αλείφετε παντού με λίγο λάδι. Χτυπάτε στο γουδί μαζί και τα τρία είδη πιπέρια μέχρι να σπάσουν λίγο. Τα ανακατεύετε με το σκόρδο και τα κολλάτε γύρω-γύρω στο κρέας.

Παίρνετε ένα μεγάλο κομμάτι από γάζα και τοποθετείτε το κρέας στη μέση.  Πασπαλίζετε το κρέας με το θυμάρι και τη δάφνη και το τυλίγετε στη γάζα. Τοποθετείτε το τυλιγμένο κρέας σε βαθύ δοχείο και το περιχύνετε με την μπίρα. Το αφήνετε να μαριναριστεί όλο το βράδυ ή για 8 ώρες γυρίζοντας το 2-3 φορές.

Στρώνετε τα 6 φύλλα δάφνης στη γάστρα. Ξετυλίγετε το κρέας από τη γάζα και το αλείφετε με το πετιμέζι. Το τοποθετείτε πάνω από τα φύλλα δάφνης και σκορπάτε γύρω-γύρω τα μικρά κρεμμύδια και το καρότο. Ρίχνετε και την μπίρα της μαρινάδας και το λάδι μέσα στη γάστρα και προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό.

Ψήνετε το χοιρινό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για 1 ½-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί προσθέτετε και λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ενδιάμεσα αλείφετε το χοιρινό με  τη σάλτσα του. Πρέπει να μείνει με 2 φλιτζάνια περίπου ζωμό στο τέλος.

Αφήνετε λίγο να κρυώσει και αφαιρείτε το σπάγκο. Κόβετε το χοιρινό σε λεπτές φέτες και σερβίρετε στα πιάτα με τα κρεμμύδια και τα καρότα. Συνοδεύετε με αρωματικό πουρέ πατάτας και περιχύνετε με την σάλτσα που έμενε στη γάστρα. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, τότε την δένετε με λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ.

Παραλλαγή: Για μια ιδιαίτερη γεύση μπορείτε να αντικαταστήσετε την δάφνη με αποξηραμένο φασκόμηλο που ταιριάζει πολύ με το χοιρινό. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε στη γάστρα και 3 μήλα φιρίκια κομμένα στα 4. Ή ακόμα,  λίγα αποξηραμένα βερίκοκα μουσκεμένα για 1 ώρα σε ζεστό νερό..

Για τον πουρέ πατάτας: Βράζετε 1 κιλό ξεφλουδισμένες πατάτες μέχρι  να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε φυλάγοντας 1 φλιτζάνι από το νερό τους. Τις χτυπάτε στο μίξερ με 3 κουτ. σούπας βούτυρο, 2/3 φλιτζανιού γάλα εβαπορέ, αλάτι, πιπέρι και 1 κουτ. τσαγιού αποξηραμένο τριμμένο δενδρολίβανο ή δυόσμο. Αν είναι πολύ πηχτός ο πουρές, προσθέτετε λίγο από το νερό που φυλάξατε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης