«Αξιοποιήστε τις δεξιότητες των υπαλλήλων σας»

«Αξιοποιήστε τις δεξιότητες των υπαλλήλων σας»

Όπως προκύπτει από παγκόσμια έρευνα τέσσερις στους πέντε (80%) εργαζόμενους δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στους οργανισμούς στους 

«Αξιοποιήστε τις δεξιότητες των υπαλλήλων σας»
Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι φαίνεται ότι προτιμούν να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας που κατέχουν, προσπαθώντας να αποφύγουν την "μεταπήδησή" τους σε νέες θέσεις απασχόλησης.

Όπως προκύπτει από παγκόσμια έρευνα με τίτλο «Talent 2020: Εξετάζοντας το παράδοξο των ταλέντων (talents) από τη σκοπιά των εργαζομένων» που πραγματοποίησε η Deloitte, αν και η υψηλή ανεργία εξακολουθεί να υφίσταται και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χαρακτηρίζεται από ανισότητα και ανάσχεση, το «τσουνάμι βιογραφικών» φαίνεται να έχει μειωθεί σε ένα απλό «κύμα βιογραφικών».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τέσσερις στους πέντε (80%) εργαζόμενους που ρωτήθηκαν δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στους οργανισμούς στους οποίους εργάζονται για την επόμενη χρονιά (παρόλο που σημαντικό ποσοστό δηλώνει μη ικανοποιημένο με την εργασία του)- μια σημαντική διαφορά από το 2011, όταν σχεδόν δύο στους τρεις εργαζόμενους (65%) απάντησαν στην ίδια ερώτηση ότι σχεδίαζαν την έξοδό τους από αυτούς. Η βασική αιτία για την αλλαγή στάσης, είναι η έντονη δυσκολία που υπάρχει στην αγορά εύρεσης εργασίας που καθιστά πλέον σαφές ότι υπάρχει μία αντίστροφη σχέση μεταξύ του επιπέδου της ανεργίας και της τάσης των εργαζομένων για μετακίνηση.

Κλείσιμο
Καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι φαίνεται να παραμένουν στις θέσεις τους, οι εταιρείες μπορούν, σύμφωνα με την Deloitte, να μπουν στον πειρασμό να παραμελούν τις ικανότητές τους και τις στρατηγικές διατήρησης χάρη σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας ότι οι εργαζόμενοί τους «ήρθαν για να μείνουν». Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι πιο κρίσιμοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων είναι εκείνοι με τις περισσότερες ευκαιρίες για μετακίνηση.

Η Deloitte, βασιζόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας «Talent 2020», συνιστά στις εταιρείες να εντείνουν την προσοχή τους στην αξιοποίηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων, δίνοντας έμφαση και επιβραβεύοντας την αυθεντική ηγεσία και προωθώντας ένα περιβάλλον με αποτελεσματική, διαφανή επικοινωνία.

Σύμφωνα με την Ελεάνα Γιαμπανά, partner του τμήματος Human Capital της Deloitte Ελλάδας, στη χώρα μας διανύουμε την πέμπτη χρονιά ύφεσης. "Στην Ελλάδα, το «τσουνάμι» των βιογραφικών συνεχίζεται και μάλιστα παρατηρούμε πως όταν συντρέχουν λόγοι που καθιστούν την μετακίνησή τους απαραίτητη τότε πολλά στελέχη ενδιαφέρονται περισσότερο για μία μετακίνηση εκτός Ελλάδος. Από την άλλη, αν κάποιος εργάζεται σε μία επιχείρηση που θεωρείται βιώσιμη, είναι γεγονός πως δύσκολα σκέφτεται να μετακινηθεί παρά μόνον εάν παρουσιαστεί κάποια εξαιρετική ευκαιρία. Κατ' αυτό τον τρόπο το παράδοξο των στελεχών υπάρχει, ακόμη και σε μία αγορά όπως η ελληνική που η ανεργία αγγίζει το 25%. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, είναι λογικό πως σε μία τόσο «στεγνή» αγορά δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας ότι τα ικανά στελέχη πρόκειται να αποχωρήσουν" αναφέρει η κ. Γιαμπανά. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης