Θανατηφόρο κρούσμα Δάγγειου πυρετού στην Αιτωλοακαρνανία

Θανατηφόρο κρούσμα Δάγγειου πυρετού στην Αιτωλοακαρνανία

Έπειτα από την ελονοσία και τον ιό του Δυτικού Νείλου άλλη μία ασθένεια που μεταδίδουν τα κουνούπια και η οποία θεωρείτο «εκριζωμένη» από την ελληνική επικράτεια, ενέσκηψε στη χώρα

Θανατηφόρο κρούσμα Δάγγειου πυρετού στην Αιτωλοακαρνανία
Έπειτα από την ελονοσία και τον ιό του Δυτικού Νείλου άλλη μία ασθένεια που μεταδίδουν τα κουνούπια και η οποία θεωρείτο «εκριζωμένη» από την ελληνική επικράτεια, ενέσκηψε στη χώρα, με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να καταγράφουν μάλιστα  θανατηφόρο κρούσμα της νόσου. Πρόκειται για τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δάγγειου πυρετού, δυνητικός διαβιβαστής του οποίου αποτελεί το κουνούπι – τίγρης.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ),  ένας ασθενής ηλικίας 84 ετών, κάτοικος περιοχής Αγρινίου, κατέληξε στις 30-08-2012 από σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικού σοκ.  Στον ασθενή ο οποίος νοσηλευόταν νοσοκομείο της Πάτρας,   βρέθηκαν εργαστηριακές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δάγγειου πυρετού.
 
Τι είναι ο Δάγγειος πυρετός
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Δάγγειος πυρετός είναι μορφή ιογενούς αιμορραγικού πυρετού. Η νόσος εκδηλώνεται ως μία συνήθης ίωση με πυρετό, πονοκέφαλο,  μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, έμετους και εξάνθημα ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία και αιμορραγίες.
Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα ηλικιωμένα άτομα, οι έγκυες γυναίκες και  άτομα με χρόνια νοσήματα.
Κλείσιμο
Ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes και ιδίως το κουνούπι Aedes αegypti το οποίο όμως δεν έχει εντοπιστεί την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
 
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και το κρούσμα που καταγράφηκε, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι ο ιός του Δάγγειου πυρετού μεταδόθηκε μέσω του κουνουπιού Aedes albopictus (πρόκειται για το κουνούπι - τίγρης) που θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού.
«Η πιθανή είσοδος του ιού στην χώρα μας μπορεί να προέλθει είτε με ταξιδιώτες (και μετανάστες) που νοσούν και είναι σε φάση ιαιμίας, που είναι και το πιθανότερο, ή με είσοδο μολυσμένων κουνουπιών με μεταφορικά μέσα» τονίζουν.
 
Στο μικροσκόπιο η Αιτωλοακαρνανία

 
Ήδη η επίμαχη περιοχή, δηλαδή η ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου όπου κατοικούσε ο 84χρονος, μπήκε στο μικροσκόπιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ομάδα επιδημιολογικής διερεύνησης πρόκειται να μεταβεί άμεσα στην περιοχή για να διενεργήσει ειδικό εντομολογικό έλεγχο, δηλαδή να εξετάσει αν υπάρχουν τα συγκεκριμένα κουνούπια διαβιβαστές στην περιοχή και αν κυκλοφορεί σε αυτά ο ιός.  Επίσης, η ομάδα παρέμβασης θα εκτιμήσει την ανάγκη λήψεως περαιτέρω μέτρων (π.χ. στοχευμένοι ψεκασμοί).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης