Βιβλιάριο υγείας για όλα τα νεογέννητα

Βιβλιάριο υγείας για όλα τα νεογέννητα

Θα καταγράφεται το ιατρικό ιστορικό τους μέχρι την ενηλικίωσή τους– Έχει ήδη προγραμματιστεί η εκτύπωση 100.000 βιβλιαρίων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι

Βιβλιάριο υγείας για όλα τα νεογέννητα
Μπλε βιβλιάριο υγείας θα παίρνουν μαζί με το… νεογέννητό τους εφεξής όλοι οι γονείς από τα δημόσια και τα ιδιωτικά  μαιευτήρια  της  χώρας. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι την ευθύνη για την εκτύπωση των βιβλιαρίων υγείας των παιδιών θα την έχει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Τυπογραφείο.
Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί η εκτύπωση περίπου 100.000 βιβλιαρίων ώστε να καλυφθούν οι γεννήσεις νεογνών μέχρι και το καλοκαίρι του 2013.
 
Η –σχεδόν μόνιμη-  έλλειψη των βιβλιαρίων υγείας  τα τελευταία χρόνια ήταν μια… επιπλοκή της γέννησης με την οποία έρχονταν συχνά αντιμέτωποι χιλιάδες γονείς κατά την αναχώρησή τους από το μαιευτήριο. Μάλιστα, οι γονείς γίνονταν  «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων: από τα μαιευτήρια τους παρέπεμπαν στις Υγειονομικές Διευθύνσεις των Περιφερειών, από τις Περιφέρειες στο υπουργείο Υγείας και από εκεί η ευθύνη μετακυλύεται στο υπουργείο Οικονομίας και στα συνήθως άδεια ταμεία του.
 
Την ευθύνη για την έκδοση και τη διανομή των μπλε βιβλιαρίων υγείας των παιδιών,  στα οποία καταγράφεται το ιατρικό ιστορικό τους  από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση, έχει το υπουργείο Υγείας. Στην Αττική όπου διακινείται ο μεγαλύτερος όγκος βιβλιαρίων,  καθώς στα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια του λεκανοπεδίου γεννιούνται το 50% των παιδιών όλης της χώρας,  τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας έχουν κυρίως οι  διευθύνσεις του κεντρικού και του ανατολικού τομέα της Περιφέρειας  –στην μεν πρώτη υπάγονται τα μαιευτήρια ΈΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Αλεξάνδρα και το ιδιωτικό ΛΗΤΩ, στην άλλη τα ΜΗΤΕΡΑ και ΙΑΣΩ.
Κλείσιμο
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, μέσω της συνεργασίας με το Εθνικό Τυπογραφείο μειώνεται σημαντικά η απαιτούμενη δαπάνη, καθώς «το προηγούμενο κόστος εκτύπωσης ανήλθε το 2010 σε 1,19 ευρώ ανά αντίτυπο ενώ η εκτύπωση που προωθείται για το 2012 κοστίζει 0,37 ευρώ

 Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται η επιλογή της έκδοσης του αναγκαίου αριθμού αντιτύπων των Βιβλιαρίων Υγείας του Παιδιού, θα οδηγήσει στην εξάλειψη φαινομένων αλλοίωσης, παράτυπων εκδόσεων και παράνομης διακίνησής τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης