LIVE

Κορωνοϊός

Duracel…σπέρμα με αντιοξειδωτικά!

 Duracel…σπέρμα με αντιοξειδωτικά!

Τα αντιοξειδωτικά είναι ικανά να βοηθήσουν στη γονιμότητα του άνδρα, σύμφωνα με μια νέα νεοζηλανδική επιστημονική μελέτη

Τα αντιοξειδωτικά είναι ικανά να βοηθήσουν στη γονιμότητα του άνδρα, σύμφωνα με μια νέα νεοζηλανδική επιστημονική μελέτη. Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να πιάσουν παιδί, θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να αναζητήσουν βοήθεια στα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος.

Η έρευνα αυτή εστίασε την προσοχή της στους υπογόνιμους άνδρες -που είναι λιγότερο γόνιμοι από τον μέσο όρο- και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι παίρνουν τέτοιου είδους ουσίες, έχουν τουλάχιστον τετραπλάσιες πιθανότητες να γονιμοποιήσουν σε σχέση με όσους δεν λαμβάνουν ειδικά αντιοξειδωτικά συμπληρώματα.

Οι ερευνητές, υπό την Μάριαν Σόουελ του πανεπιστημίου του Όκλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό online περιοδικό “The Cochrane Library”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, απέφυγαν πάντως να δηλώσουν ότι τα αντιοξειδωτικά σε κάθε περίπτωση θα βελτιώσουν την ανδρική γονιμότητα, λέγοντας ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες πάνω στο θέμα, μεταξύ άλλων για να προσδιοριστεί ποιό αντιοξειδωτικό είναι πιο αποτελεσματικό.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου έναν στους 20 άνδρες και ευθύνεται κατά το ήμισυ για την καθυστέρηση σύλληψης παιδιού. Μέχρι και το 80% των περιπτώσεων στους άνδρες εκτιμάται ότι οφείλεται στις συνέπειες του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα του σπέρματος, που οδηγεί στην μείωση τόσο του αριθμού όσο και της ποιότητας (κινητικότητας) των σπερματοζωαρίων. Το οξειδωτικό στρες προκαλείται, όταν μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, τα οποία αποτελούν υποπροϊόντα του μεταβολισμού των κυττάρων, προξενούν ζημιές στο DNA και στην σωστή κυτταρική λειτουργία. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη δράση των ελευθέρων ριζών.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) των Νεοζηλανδών επιστημόνων αξιολόγησε συγκριτικά τα πορίσματα 34 ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συνολικά αφορούσαν σχεδόν 3.000 ζευγάρια που είχαν προβλήματα γονιμότητας και έκαναν κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αναλύοντας τις περιπτώσεις που τελικά κατέληξαν σε εγκυμοσύνη, οι ερευνητές συμπέραναν ότι όταν οι άνδρες έπαιρναν αντιοξειδωτικά, οι πιθανότητες επιτυχίας ήσαν υπερτετραπλάσιες.

Όμως ο δρ Μαρκ Σίγκμαν του πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς η δική του έρευνα για την χρησιμότητα των αντιοξειδωτικών στη γονιμότητα, δεν είχε δείξει κάποια αξιόλογη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. Επεσήμανε επίσης ότι επειδή οι μελέτες δεν χρησιμοποιούν τα ίδια είδη αντιοξειδωτικών, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα κάθε ενός από αυτά τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Εκτός από συμπληρώματα, τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε διάφορες τροφές, όπως οι τομάτες, το τυρί μοτσαρέλα και ορισμένα χόρτα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια δεν πρέπει να επαφίενται στα αντιοξειδωτικά για να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα αντιοξειδωτικά βλάπτουν. Όμως από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ακριβώς ποια από αυτά ή σε ποιες δόσεις είναι ωφέλιμα, ιδίως για τη γονιμότητα, οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τις αγοραστικές επιλογές τους βασισμένοι σε πολύ περιορισμένα δεδομένα», επεσήμανε ο Σίγκμαν.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης