Επιστροφή στην κανονικότητα: Ανοίγουν ειρηνοδικεία, πρωτοδικεία και υποθηκοφυλακεία

Επιστροφή στην κανονικότητα: Ανοίγουν ειρηνοδικεία, πρωτοδικεία και υποθηκοφυλακεία

Ποιες δικαστικές ενέργειες επανέρχονται σε υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία από τις 27 Απριλίου

megaro213
Η 27η Απριλίου 2020 είναι η ημέρα της μερικής επανεκκίνησης της Δικαιοσύνης, η οποία εξέρχεται της εαρινής ημηνάρκής της στην οποία είχε τεθεί λόγω της πανδημίας και επαναδραστηριοποιούνται οι δικαστές και οι εισαγγελείς.

Η σταδιακή επαναφορά της Δικαιοσύνης, όπως εξήγγειλαν χθες τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκινάει με την πανελλαδική επαναλειτουργία των Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων και των έμμισθων και άμισθων Υποθηκοφυλακείων.

Όπως είχε αποκαλύψει το περασμένο Σάββατο το Πρώτο ΘΕΜΑ στην έντυπη έκδοσή του η μερική επαναλειτουργία των δικαστηρίων σε πανελλαδική έκταση αρχίζει σταδιακά από τα χαμηλά σε βαθμό δικαστήρια και θα συνεχιστεί στα δικαστήρια όλων των βαθμών μέχρι την ολική επαναφορά στην κανονικότητα.

Αρχικά η μερική άρση της αναστολής των δικαστικών εργασιών ξεκινά με τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία. Παράλληλα, την ίδια ημερομηνία ξεκινάει και η λειτουργία όλων των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμμισθων.

Μάλιστα, θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δικαστών, δικηγόρων, κ.λπ. από την πανδημία και την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού στις δικαστικές αίθουσες. Έτσι, η διαδικασία των συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου ΘΕΜΑΤΟΣ, για τα Υποθηκοφυλακεία έχει προβλεφθεί να είναι σε λειτουργία από τις 9π.μ. έως τις 2μ.μ. τις ώρες, δηλαδή, λειτουργίας τους πριν τη πανδημία, ενώ έξω από αυτά θα υπάρχουν άνδρες ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας (security) που θα επιβλέπουν αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πολιτών και θα ορίζουν την συχνότητα εισόδου.

Κλείσιμο
Πάντως, η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, σχετίζεται με την οικονομία και με διατραπεζικές πράξεις (δάνεια, κ.λπ.), αλλά και την προστασία του πολίτη.

Και αυτό γιατί, μεταξύ των άλλων, έχουν εγκριθεί δάνεια, τα οποία όμως μετά την εκδήλωση της πανδημίας δεν εκταμιευθήκαν καθώς δεν μπορούν να γίνουν προσημειώσεις υποθήκης σε ακίνητα, αφού η λειτουργία των συγκεκριμένων δικαστικών υπηρεσιών είχε ανασταλεί.

Μάλιστα, πολλά από τα δάνεια αυτά είχαν εγκριθεί σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις και εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει το «πάγωμα» της όλης διαδικασίας τόσο για το μέλλον των εταιρειών αυτών όσο και των εργαζομένων σε αυτές.

Την ίδια η επανέναρξη λειτουργίας των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων θα αποτελέσει και ασπίδα προστασίας για τους οφειλέτες στο θέμα της έκδοσης διαταγών πληρωμής σε βάρος τους.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών θα εκπονείται σε συνεργασία με την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα δημοσιοποιείται εγκαίρως από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το άνοιγμα των Πρωτοδικείων, Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων, θα υπάρξουν νέα σταδιακά βήματα για την επαναφορά των υπολοίπων δικαστηρίων στο προς της επιδημίας καθεστώς, δηλαδή στην σταδιακή άρσης της αναστολής των δικαστικών εργασιών.

Το δεύτερο στάδιο υλοποίησης του σχεδίου επαναφοράς στην κανονικότητα προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση των δικαστικών διαδικασιών για την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, εκτός αυτών που αφορούν τις αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων (αυτές αρχίζουν 27 Απριλίου).

Το τρίτο στάδιο προβλέπει την επαναλειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας και την πανελλαδική επαναλειτουργία των Διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων.

Το τέταρτο στάδιο του σχεδιασμού για την επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης αφορά τις διαδικασίες ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Εφετείων, όπου οι δίκες θα διεξάγονται πλέον χωρίς τη φυσική παρουσία δικηγόρων. Δηλαδή, οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί των δικηγόρων της κάθε πλευράς δεν θα αναπτύσσονται προφορικά μέσα στις δικαστικές αίθουσες του Αρείου Πάγου, όπως γίνεται μέχρι τώρα, αλλά οι συνήγοροι θα καταθέτουν στην γραμματεία του δικαστηρίου, υπόμνημα που θα αναπτύσσουν τους νομικούς ισχυρισμούς και τις θέσεις τους.

Το πέμπτο στάδιο είναι η επανέναρξη της λειτουργίας της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των Μονομελών και Πολυμελών Ποινικών και Αστικών δικαστηρίων.

Το έκτο και τελευταίο στάδιο, αφορά στην επανέναρξη της λειτουργίας των Ποινικών δικαστηρίων της χώρας, με αυστηρά μέτρα εισόδου στους χώρους των δικαστηρίων.


Παράταση και σύντμηση δικαστικού έτους

Με τελικό στόχο έως τα τέλη Ιουνίου να επέλθει η κανονικότητα στην Δικαιοσύνη, υπό την βασική και καθοριστική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει έξαρση της επιδημίας το τρέχον δικαστικό έτος -που υπό κανονικές συνθήκες θα έληγε στις 30 Ιουνίου- θα παραταθεί μέχρι 15 Ιουλίου και το νέο δικαστικό έτος αντί να ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Ειδήσεις σήμερα:

Κρανίδι: Τεστ για κορωνοϊό σε αστυνομικούς, εργαζομένους σε τράπεζες και καταστήματα

Σύψας: Ιατρικό μυστήριο ο θάνατος του 35χρονου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης