Υπουργείο Μετανάστευσης: Επιδότηση έως 1.590 ευρώ το μήνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους άνω των 16

metanastes

Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασυνόδευτων εφήβων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, η σταδιακή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και η ενίσχυση της δυνατότητας αυτοσυντήρησης

Με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ επιχορηγεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την ημιαυτόνομη διαβίωση 500 ασυνόδευτων ανηλίκων 16 ετών και άνω σε εποπτευόμενα διαμερίσματα στη χώρα. Η επιδότηση της ημιαυτόνομης διαβίωσης κάθε ανηλίκου κυμαίνεται μεταξύ 1.350 έως 1.590 ευρώ το μήνα ανάλογα με την περιοχή του διαμερίσματος, στο οποίο φιλοξενείται, ενώ το αρμόδιο υπουργείο χρηματοδοτεί και με το ποσό των 4.400 ευρώ την επίπλωση κάθε διαμερίσματος.

Ωφελούμενοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και οι οποίοι είναι αιτούντες ή δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ή κάτοχοι άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή πρόσωπα των οποίων η υπόθεση έχει παραπεμφθεί από τις αρμόδιες αρχές για χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα πρέπει να έχουν την ικανότητα αυτοσυντήρησης, αυτοεξυπηρέτησης και ανάληψης περαιτέρω ευθυνών καθώς και να έχουν παραμείνει για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών σε δομή ή κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Οι παροχές και υπηρεσίες φιλοξενίας περιλαμβάνουν κατ’ελάχιστον σίτιση, διερμηνεία, υλικές παροχές, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, υγιεινή και καθαριότητα, υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νομική συμβουλευτική μέσω του κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού των φορέων λειτουργίας των εποπτευόμενων διαμερισμάτων. Κάθε εποπτευόμενο διαμέρισμα δεν μπορεί να φιλοξενεί περισσότερους από 4 ασυνόδευτους ανήλικους ενώ κάθε Μονάδα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης (τουλάχιστον 3 και κατά μέγιστο 5 εποπτευόμενα διαμερίσματα) θα υποστηρίζεται από συντονιστή μονάδας, κοινωνικό λειτουργό και φροντιστή. Το προσωπικό των εποπτευόμενων διαμερισμάτων θα είναι κατάλληλα καταρτισμένο κατανοώντας τις πολιτισμικές, γλωσσικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των φιλοξενουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης καλεί τους φορείς, που θα υλοποιήσουν τη δράση αυτή με παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών διάρκειας ενός έτους, να υποβάλουν προτάσεις προκειμένου να ενταχθούν σε χρηματοδότηση. Βασικός σκοπός της δράσης, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, είναι «η υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων μέσω εξατομικευμένης φροντίδας και προστασίας στο πλαίσιο της ημιαυτόνομης διαβίωσης, η οποία συνίσταται στη διαβίωση σε εποπτευόμενα διαμερίσματα, με πλαίσιο φιλοξενίας που στοχεύει στη σταδιακή αυτονόμησή τους. Βασικός στόχος της δράσης είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των ανηλίκων και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών με γνώμονα την προστασία, την κοινωνική ένταξη και τη σταδιακή αυτονόμηση τους».
DIAMERISMATA_PROSKLHSH

Μέσω του συγκεκριμένου μοντέλου φιλοξενίας προωθείται η υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασυνόδευτων εφήβων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, η σταδιακή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και η ενίσχυση της δυνατότητας αυτοσυντήρησης. Φορέας λειτουργίας των διαμερισμάτων δύναται να είναι οποιοσδήποτε φορέας, κρατικός ή ιδιωτικός που αναλαμβάνει επίσημα την υλοποίηση ενός προγράμματος φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα καθώς και την οργάνωση και καθημερινή λειτουργία των διαμερισμάτων αυτών.

Οσον αφορά στον υπολογισμό της δημόσιας δαπάνης της κάθε δράσης, βασίζεται «στη μέθοδο μοναδιαίου κόστους ανά ωφελούμενο ανά ημέρα, το ύψος του οποίου προσδιορίζεται ανάλογα με την κατηγορία/δυναμικότητα της μονάδας (3 διαμερίσματα, 4 διαμερίσματα και 5 διαμερίσματα), το είδος του διαμερίσματος (επιπλωμένο ή μη), την περιφερειακή χωροθέτηση των Διαμερισμάτων σε 3 ομάδες Περιφερειών (Ομάδα Περιφερειών 1, 2 και 3), λόγω σημαντικής διαφοροποίησης το μέσου ενοικίου ανά τ.μ. ανά Ομάδα Περιφερειών».

Βάσει των παραπάνω το ύψος του μοναδιαίου κόστους ανά ωφελούμενο και ανά μέρα διαμορφώνεται ως εξής: Στα υφιστάμενα και νέα μη επιπλωμένα διαμερίσματα από 44,9 έως 50,5ευρώ/μέρα για κάθε ωφελούμενο, δηλαδή έως 1.515ευρώ το μήνα ανά ανήλικο. Στα υφιστάμενα και νέα επιπλωμένα διαμερίσματα το κόστος ανέρχεται έως 53ευρώ/μέρα για κάθε ωφελούμενο, δηλαδή έως 1.590 ευρώ το μήνα για κάθε ασυνόδευτο ανήλικο άνω των 16 ετών.
DIAMERISMATA_KOSTOS

Επιπλέον, καθορίζεται ότι «η χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων μη επιπλωμένων διαμερισμάτων, πέραν του μοναδιαίου κόστους ανά φιλοξενούμενο και ανά ημέρα, περιλαμβάνει και την επιδότηση έως 4.400 ευρώ για την επίπλωση ανά διαμέρισμα καθώς και την επιδότηση έως 800 Ευρώ για την προμήθεια 2 σταθερών υπολογιστών ανά νέο μη επιπλωμένο διαμέρισμα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (354)

Χείμαρρος🌊

Ξοφλησαμε! Είναι μόνο θέμα χρόνου οι επακολουθες αναταραχές που έρχονται. Θα γίνεται.... Το έλα να μη δεις😔

Δημήτρης

Ως Έλληνας φορολογούμενος δεν επιτρέπω στο υπουργείο μετανάστευσης να δίνει τα λεφτά τον πολιτών που εισπραχθήκαν από φόρους από το υστέρημα μας σε ανήλικες μετανάστες, εμείς πληρώνουμε φόρους για καλύτερα νοσοκομεία, υγειά, και όλα τα αυτονόητα που πρέπει ένα κράτος να παρέχει στους πολίτες τώρα αν το υπουργείο θέλει να τους βοηθήσει ας το κάνει με δικά του λεφτά και όχι από τα λεφτά τον πολιτών.

Ξοφλησαμε

Εσύ δεν επιτρέπεις αλλά και ποιος σε ρώτησε φίλε;; Αφού έχουμε κομματική δικτατορία. Δεν το κατάλαβες ακόμα; Δες στα νησιά τι γίνεται;;;; Οργισμένοι κάτοικοι, φωνές, διαμαρτυρίες και τ αποτέλεσμα;;; Μια απ τα ίδια. Παρτο χαμπάρι. Ξοφλησαμε κι επιστροφή δεν υπάρχει!

Δημήτρης

Ως Έλληνας φορολογούμενος δεν επιτρέπω στο υπουργείο μετανάστευσης να δίνει τα λεφτά τον πολιτών που εισπραχθήκαν από φόρους από το υστέρημα μας σε ανήλικες μετανάστες, εμείς πληρώνουμε φόρους για καλύτερα νοσοκομεία, υγειά, και όλα τα αυτονόητα που πρέπει ένα κράτος να παρέχει στους πολίτες τώρα αν το υπουργείο θέλει να τους βοηθήσει ας το κάνει με δικά του λεφτά και όχι από τα λεφτά τον πολιτών.

Νικολαος Αντωνιου

Μετα απο χρονια χλευασμου και τιμωριας,μετα απο συνεχεις περικοπες μισθων συνταξεων και απωλειες θεσεων εργασιας μαθαινουμε πως το λεφτοδεντρο υπαρχει!Υπαρχει για να στηριξει την μεγαλυτερη εκουσια μετακινηση πληθυσμων στην ιστορια,ειναι η πρωτη φορα που η μεταναστευση δεν εχει σκοπο την εργασια αλλα τα επιδοματα κ τις κοινωνικες παροχες

Λυπάμαι

Η απόλυτη ξεφτίλα δηλαδή. Να τους χαίρονται όσοι τους ψήφισαν.

Παρης

Φυσικά και υπάρχει φίλε. Αλλά για άλλες "δουλειές". Η χρεωκοπία (η και καλά), ήταν όλη ένα "μούσι" για να παραμυθιαζουν τον κόσμο. Τώρα έπεται και συνέχεια..

ναι καλα 15 χρονα

εδω δεν ξερουν πως τους λενε και θα ξερουν την ηλικια τους ? ας σοβαρευτουν μια φορα επιτελους

Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν κάτι θα τις είχαν καταργήσει...

εκείνοι πού το ισχυρίζονται είναι άκυροι αγνοήστε τους... ακούστε τον πατερούλη που γνωρίζει τί εστί εξουσία καλύτερα από τον καθένα: δεν μετρά τι ψηφίζει ο καθένας, αλλά ποιός μετράει τις ψήφους.

ΡΟΥΦΗΧΤΕ ΚΟΥΛΗ

Είσαστε το πιο γελοίο «έθνος» του πλανήτη , ΡΑΓΙΑΔΟΜΟΥΡΗΔΕΣ

Έλλην

Καταστρέφουν την Ελλάδα μας! Ντροπή στο πολιτικό μας σύστημα!

Μαρία

Τα δικά μας παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη ποιος τα σκέφτεται ?τα δικά μας οικονομικά? Δώστε προτεραιότητα πρώτα στο σπίτι σας και μετά στου γειτονιά λύσατε τα προβλήματα του ελληνικού λαού και πιάσατε να λύσετε τα προβλήματα των λαθρομεταναστών . Καλό θα το λέμε για ανέκδοτο........

Χάρης (brain drain στο Lazio)

Δε γίνεται φίλοι της εφημερίδας. Μας trollάρουν!

Παρης

Κι εγώ έτσι νόμιζα. Μέχρι που το είδα και στις ειδήσεις. Τότε πείστηκα. Αλλά δεν εξεπλάγην. Γιατί όλα τα περιμένω πλέον σ αυτή την κωλοχωρα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης