Κικίλιας: Οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα «συνταγή» για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας

kikilias-arthro

Παρέμβαση του υπουργού Υγείας στο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλιση που οργανώνει το ygeiamou.gr με την στήριξη του ΘΕΜΑτος -  Το 2020 είναι η χρονιά των δημοσίων νοσοκομείων - Πλήρης έλεγχος του δημοσίου στην χρηματοδότηση της Υγείας

Μιλώντας σχετικά με το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας ξεκίνησε την ομιλία του στην ημερίδα του ygeiamou.gr ξεκαθαρίζοντας: «Ο υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι θεματοφύλακας της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης. Προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν και που δεν έχουν».

Ο υπουργός θέλησε να διαλύσει οποιαδήποτε φήμη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ιδιωτικοποιήσεις μεγάλης κλίμακας στη δημόσια υγεία.

video placeholder


Παράλληλα ο κ.Κικίλιας ανέπτυξε τη στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ο κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η ενδεδειγμένη «συνταγή» είναι η Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κατ' αρχήν σε τρεις τομείς: Την αγορά σύγχρονων μηχανημάτων και εξοπλισμού, τη δημιουργία μονάδων υγείας αλλά και την χρηματοδότηση για την ανέγερση ολόκληρων νέων νοσοκομείων.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε με έμφαση ότι όλα γίνονται με πρωταρχικό γνώμονα τη δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για κάθε Έλληνα πολίτη.

Το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων


Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι το δημόσιο έχει ήδη προχωρήσει σε στενότερη συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιλύοντας άμεσα κάποια επείγοντα προβλήματα: 2.800 χώροι υγιεινής στα νοσοκομεία όλης της Αττικής, ανακαινίζονται ολικά με χορηγίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. - 150.000 καινούργια κλινοσκεπάσματα προσφέρονται σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας.


«Μπορεί αυτά για κάποιους να ακούγονται μπανάλ» είπε ο κ. Κικίλιας, «όμως για εμάς στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προτεραιότητα. Γίνονται επενδύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Περιφέρειες και αυτές συνδράμουν με μηχανήματα κ.λπ. Βήμα βήμα προχωρά η πραγμάτωση αυτού του εγχειρήματος. Τα έργα έρχονται να βάλουν σφραγίδα στα λόγια».


Αναφερόμενος σε όσα ήδη έχει επιτύχει η κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, μειώσεις στην φαρμακευτική δαπάνη, εφαρμόζεται νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκου και υπάρχει έμπρακτη στήριξη των ασθενών με ογκολογικού τύπου παθήσεις.

DSC_6245
DSC_6265
Πλήρης έλεγχος του Δημοσίου στην χρηματοδότηση ΥγείαςΟ υπουργός Υγείας θέλησε να καταστήσει απολύτως σαφές ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε ιδιωτική επένδυση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του μοντέλου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα). Στα πλαίσια της ομιλίας του στην ημερίδα για την Πολιτική Υγείας του ygeiamou.gr ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «κατ' αρχάς, το μοντέλο ΣΔΙΤ θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όπως έχει εφαρμοστεί σε όλες τις προηγμένες, υψηλού επιπέδου, χώρες. Έχουμε καταρτίσει σχέδιο με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. »

Τρία στάδια ΣΔΙΤ, πάντα εντελώς δωρεάν για τους πολίτες:
Υλικοτεχνικός εξοπλισμός,

2: Κέντρα αποκατάστασης, μονάδες τεχνητού νεφρού κ.λπ

3: Ολόκληρα νοσοκομεία: 1ο στάδιο: Μακροχρόνια μίσθωση μηχανημάτων κατά χρόνο και περίπτωση. Να ρίξουμε το χρόνο αναμονής για μια βασική εξέταση που οδηγεί σε θεραπεία, ίαση σοβαρών ασθενειών. Αν έχουμε τη δυνατότητα να μισθώσουμε μακροχρονίως τις υπηρεσίες ενός 2ου ή 3ου μηχανήματος και μετά να τα αγοράσουμε, σε τέτοια τιμή που να μπορεί να την υποστηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο. Υπό τις σωστές προϋποθέσεις, αυτό είναι απολύτως εφικτό.

2ο: Πχ σε ένα νοσοκομείο ή νησί, όπου η τουριστική κίνηση φτάνει τους 10 μήνες το χρόνο και εμείς χρειαζόμαστε, ας πούμε, τεχνητό νεφρό, να έρθει στο συγκεκριμένο νησί και να υλοποιηθεί ως δεύτερο κομμάτι της ίδιας διαδικασίας και να προσφέρει τις απαιτούμενες υπηρεσίες μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

3ο: Ολική επένδυση: Το δημόσιο βάζει τους όρους για την αποκλειστική λειτουργία, ανακαίνιση και εκμετάλλευση κτιρίου σε συνεργασία με ιδιώτες σε χρονικό ορίζοντα έως 6 χρόνια, ανάλογα με την κατάσταση του κτιρίου.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Γιάννης Αναστασίου

Δυστυχώς διαψευστηκαμε κύριε Κικιλια. Οι επιλογές απαράδεκτες σε όλα τα επίπεδα, από τις διοικήσεις στα Νοσοκομεία, στον ΕΟΦ μέχρι τώρα τη μεταφορά της ευθύνης για την ανυπαρξία δημόσιας υγείας στον ιδιωτικό τομέα!!! Να χαίρεσαι τους άσχετους συνεργάτες σου. Ντροπή σας

Πέτρος Ιωάννου

Έχετε απόλυτο δίκιο κ. Αναστασίου. Επιπλέον, δεν είναι κραυγαλέο πως χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό το υπουργείο θα ελέγξει τις συμπράξεις με τους ιδιώτες στην υγεία? Ακόμα κι ο περισπουδαστος κ. Κοντοζαμανης δηλώνει για ελέγχους στις προμήθειες και αλλού. Ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους του υπουργείου αφού τελείωσαν το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας? Η μήπως το έκαναν επίτηδες? Προς προβληματισμό όλων μας

μπαλατσινέ

πόσες "μπύρες" πρέπει να πληρώσω για ένα καλό δωμάτιο σε δημόσιο Νοσοκομείο ; ΛοΛ

Γιατρος σωτηρια

Η υγεια πασχει απο ελλειψεις προσωπικου και οχι απο ελλειψεις κλινοσκεπασματων.και οι ελλειψεις αυτες δεν θα ηταν εκδηλες εαν υπηρχαν κινητρα για τους γιατρους να μεινουν στη χωρα .το να φτιαξετε νεα νοσοκομεια με λεφτα που θα πληρωσει ο πολιτης και θα ειναι και υποστελεχωμενα δεν νοιαζει κανεναν εκτος απο εσας και την τσεπη σας .οχι αλλη κοροιδια στην υγεια!!! Παρακαλω πολυ να δημοσιευτει

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης