Γ.Ι. Στάθης: Στρεβλώσεις και παραλογισμοί κρατούν δέσμια τη δημόσια Υγεία

Γ.Ι. Στάθης: Στρεβλώσεις και παραλογισμοί κρατούν δέσμια τη δημόσια Υγεία

Παρέμβαση στο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλιση από τον Οικονομολόγο, Πρόεδρο της  Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ)

stathis1
Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του, από το βήμα του συνεδρίου για την Υγεία και την Ασφάλιση ο κ. Γιώργος Ι. Στάθης, MSc ΔΥΥ -ΕΣΥ, Οικονομολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) επεσήμανε μια σειρά από εσφαλμένες πρακτικές και κακώς κείμενα στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

Μία από τις βασικές στρεβλώσεις, είναι το ενιαίο μισθολόγιο. Εξαιτίας αυτού, προκύπτουν αδικίες, πχ ανάμεσα σε ισόβαθμους που υπηρετούν σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. «Έχει τον ίδιο μισθό κάποιος που υπηρετεί στην Αθήνα με συνάδελφό του που καλείται να μονάσει στη Σχοινούσα. Και το κράτος περιμένει να βρει πρόθυμους να στελεχώσουν υπηρεσίες υγείας στην άγονη γραμμή».

Μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Στάθης είπε ότι «εάν τα στελέχη των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων έκαναν σωστά τη δουλειά τους, σήμερα δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα).

stathis2




Στα βασικά σημεία της ομιλίας του ο κ.Στάθης, τόνισε:

Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών δομών περίθαλψης

- Είναι λάθος να μιλάμε για δωρεάν υγεία, δεν υπάρχει δωρεάν υγεία. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό αλλά με μεγάλο κόστος που πληρώνεται αποκλειστικά από τους πολίτες. Αυτή η διάκριση μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών δαπανών έχει αξία για τις πολιτικές σκοπιμότητες αλλά ως σύνολο καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τους πολίτες.

- Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση με το κράτος να αρνείται ότι είναι επιχείρηση και το θεωρεί δημόσια υπηρεσία.

- Το κρατικό νοσοκομείο ετεροκαθορίζεται, δε λαμβάνει κανένας διοικητής απόφαση Management: Κάποιος που φεύγει από κρατικό νοσοκομείο μπορεί να ξαναγυρίσει, στο ιδιωτικό υπάρχει αξιολόγηση των λόγων που οδήγησαν στην εκάστοτε απόφαση και ανάλογη αντιμετώπιση

- Δεν υπάρχουν έλεγχοι ουσίας στο δημόσιο, στο ιδιωτικό υπάρχουν διαδικασίες που ελέγχουν την αποδοτικότητα και τις άλλες λειτουργίες

Κλείσιμο
- Εργασιακές Σχέσεις: Μονιμότητα, ενιαίο μισθολόγιο, εξωτερική επιλογή στο κρατικό (π.χ. ΑΣΕΠ)

- Αποζημίωση: Το ιδιωτικό παίρνει από τον ΕΟΠΥΥ, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ιδιότητες,, το κρατικό μόνο από τους πολίτες.

- Κόστος: Έλεγχος αποδοτικότητας των βιβλίων κεφαλαίων στο ιδιωτικό, δυσβάσταχτο κόστος χρόνου στο κρατικό - ΣΔΙΤ: Απόρροια Κρατικής Διαχειριστικής Ανεπάρκειας Οι ΣΔΙΤ είναι ήδη υπαρκτές και εκτεταμένες. Υπάρχει ανάγκη αξιοποίησης συνόλου επενδεδυμένου και διαθέσιμου κεφαλαίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης