«Christina O.»: Το «πλωτό παλάτι» του Ωνάση στο λιμάνι του καπετάν Γιάννη Λάτση

«Christina O.»: Το «πλωτό παλάτι» του Ωνάση στο λιμάνι του καπετάν Γιάννη Λάτση

Η θαλαμηγός σύμβολο, υπό σημαία Μάλτας, ξαποσταίνει κατά την χειμερινή ανάπαυλα, αγκυροβολημένη στο Κατάκολο Ηλείας - Το κατάστρωμά της βρίσκεται απέναντι από το μπαλκόνι του πατρικού σπιτιού του Γιάννη Λάτση, όπου ο γιος ψαρά, ως μικρό παιδί, βιώνοντας την απόλυτη φτώχεια, ονειρεύτηκε το ακατόρθωτο

christina_ar
«Οικοδεσπότης» του Αριστοτέλη Ωνάση είναι ο καπετάν-Γιάννης Λάτσης στην έλευση της νέας δεκαετίας σε μία υπερβατική προσέγγιση των πραγμάτων σαφώς επηρεασμένη από το μυθική ρότα των δύο ισχυρών Ελλήνων στα ηνία της παγκόσμιας ναυτιλίας. Η μεταφυσική αυτή συνύπαρξη δεν θα μπορούσε να έχει άλλον κοινό τόπο από τη θάλασσα, που τόσο αγάπησαν και οι δύο οδηγώντας τους στην κορυφή του κόσμου. Το 2020 βρίσκει τη θαλαμηγό «Χριστίνα», το πλωτό παλάτι του Ωνάση, που φιλοξένησε μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, στο λιμάνι Κατακόλου-Ιωάννης Σπ. Λάτσης. Και στην περίπτωση που οι μύθοι τροφοδοτούν τις συμπτώσεις ή απλά οι συμπτώσεις επιβεβαιώνουν τους μύθους, το κατάστρωμα της «Χριστίνας», έμβλημα της μυθιστορηματικής ζωής του Αριστοτέλη Ωνάση, βρίσκεται απέναντι από το μπαλκόνι του πατρικού σπιτιού του Γιάννη Λάτση, όπου ο γιος ψαρά ως μικρό παιδί βιώνοντας την απόλυτη φτώχεια ονειρεύτηκε το ακατόρθωτο.

Η «CHRISTINA O.», όπως είναι το σημερινό όνομά της, υπό σημαία Μάλτας, ξαποσταίνει κατά την χειμερινή ανάπαυλα αγκυροβολημένη στο Κατάκολο Ηλείας. Τα 7 μέλη του πληρώματος, που την φροντίζουν αυτή τη στιγμή και στην πλειοψηφία τους είναι Κροάτες, γνωρίζουν το λαμπερό παρελθόν της. Εκπληξη θα αποτελούσε κάτι διαφορετικό αφού τα πορτραίτα του Αριστοτέλη Ωνάση, της Μαρίας Κάλλας, του Ουίνστον Τσόρτσιλ, της Τζάκι Κέννεντυ, της Μέρλιν Μονρόε και οι φωτογραφίες τους σε ξέγνοιαστες στιγμές στους πολυτελείς χώρους του σκάφους μαρτυρούν την ιστορία του. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον ερχόμενο Φεβρουάριο η θαλαμηγός θα αναχωρήσει για το Πέραμα και εν συνεχεία την Χαλκίδα. Εκεί θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης ώστε να είναι έτοιμη για αξέχαστες αποδράσεις στη Μεσόγειο αλλά και στην Καραϊβική το επόμενο καλοκαίρι με τους υποψήφιους ενοικιαστές να πρέπει να καταβάλλουν την ελάχιστη χρέωση των 80.000 ευρώ ημερησίως για να απολαύσουν τις μοναδικές υπηρεσίες της.

Οταν το 1943 το Καναδικό Πολεμικό Ναυτικό ναυπηγούσε την μήκους 99 μέτρων φρεγάτα Stormont, η οποία πήρε μέρος και στην Απόβαση της Νορμανδίας, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι 77 ολόκληρα χρόνια αργότερα το σκάφος αυτό θα εξακολουθούσε να θεωρείται ως το απόλυτο σύμβολο δύναμης, φήμης, δόξας και πλούτου. Ακόμα και τα μόλις 34.000 δολάρια, που δαπανούσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης το 1954 για την απόκτησή του ως πλεονάζον ναυτικό υλικό, έμοιαζαν μία χαμένη επένδυση. Η εικόνα του όμως μερικά χρόνια αργότερα με την μετατροπή του από φρεγάτα σε ένα εντυπωσιακό mega yacht, που κόστισε 4 εκατ δολάρια, δημιούργησε νέα δεδομένα πολυτέλειας στη θάλασσα αλλά και το στρατηγείο του Ωνάση για τις επόμενες δύο δεκαετίες, μέχρι το θάνατο του το 1975.

Η «Χριστίνα» διαθέτει 9 σουίτες για τους υψηλούς καλεσμένους, κάθε μία με το όνομα ενός ελληνικού νησιού. Η σουίτα του Ωνάση έχει 4 δωμάτια, με μπανιέρα από μπλε μάρμαρο Σιέννα. Οι βρύσες στα μπάνια είναι χρυσές, βενετσιάνικοι καθρέπτες καλύπτουν τους τοίχους και 2 πίνακες Ελ Γκρέκο κοσμούν το σαλόνι. Οι χειρολαβές στο μπαρ είναι από δόντια φάλαινας με σκαλισμένες σκηνές από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Τα σκαμπό στο μπαρ έχουν φτιαχτεί από δέρμα ακροβυστίας φαλαινών. Τηλέφωνο με 42 γραμμές, τέλεξ, κλιματισμός και θερμαινόμενη πισίνα που ο πυθμένας της με το μωσαϊκό υψωνόταν μέχρι το κατάστρωμα για να γίνεται πίστα χορού συμπληρώνουν ένα απίστευτο παζλ χλιδής με τις διασημότητες της εποχής να παρελαύνουν στις λίστες επιβατών.

Μετά το θάνατο του Ωνάση η θαλαμηγός, βάσει της διαθήκης του, περνά από την κόρη του Χριστίνα το 1978 στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου για χρήση από τον εκάστοτε αρχηγό του κράτους. Το σκάφος ουσιαστικά παροπλίζεται. Υστερα από 20 χρόνια αγοράζεται από τον εφοπλιστή Ιωάννη Παύλο Παπανικολάου και ανακαινίζεται αντί του αστρονομικού ποσού των 50 εκατ δολαρίων ώστε το 2001 αποκτά ξανά την χαμένη αίγλη του. Ιρλανδικών συμφερόντων πλέον το «CHRISTINA O.» προσφέρεται προς ενοικίαση στο διεθνές jet set. Πιο πρόσφατο μεγάλο κοσμικό γεγονός που φιλοξενήθηκε στη θρυλική θαλαμηγό είναι ο γάμος του πρώην διάσημου μοντέλου Χάιντι Κλουμ με τον εκλεκτό της καρδιάς της κιθαρίστα των Tokio Hotel Τομ Κάουλιτζ τον περασμένο Αύγουστο στο Κάπρι της Ιταλίας παρουσία 120 καλεσμένων με το κόστος της τελετής να υπολογίζεται στα 3 εκατ ευρώ.

Οι προσκεκλημένοι της γαμήλιας τελετής είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο σαλόνι «Μαρία Κάλλας» με το πιάνο και τα πορτραίτα της ντίβας της όπερας να προσδίδουν το ανεξίτηλο στίγμα της στο πλευρό του Ελληνα μεγιστάνα. Η βιβλιοθήκη «Ουίνστον Τσόρτσιλ» με την προτομή του πάνω στο κεντρικό τραπέζι μεταφέρει τον επισκέπτη στην ατμόσφαιρα των πύρινων λόγων μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής του περασμένου αιώνα. Η πολυτέλεια εξακολουθεί να γοητεύει στους χώρους του σκάφους με τις 18 καμπίνες του κάτω ορόφου να εξακολουθούν να φέρουν ονόματα ελληνικών νησιών.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, όπως η «Χριστίνα» αποτέλεσε το ορμητήριο αλλά και το λιμάνι στην πολυτάραχη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση έτσι και ο Γιάννης Λάτσης είχε ως κρυφό καμάρι του τη θαλαμηγό «Αλέξανδρος». Οταν τον ρωτούσαν για το αγαπημένο του σκάφος ο Ελληνας κροίσος απαντούσε ως εξής: «Ο Ωνάσης έχει τη 'Χριστίνα', ο Νιάρχος την 'Κρεολή' και εγώ την Εριέττα, τον Σπύρο, τη Μαριάννα και τη Μαργαρίτα», διευκρινίζοντας: «Οχι, δεν έχω τέσσερις θαλαμηγούς, αλλά μια γυναίκα μόνιμη και τρία παιδιά!».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης