Νόμος για επιχορήγηση εφημερίδων: Αλλαγές και διορθώσεις προαναγγέλλει ο Πέτσας

Νόμος για επιχορήγηση εφημερίδων: Αλλαγές και διορθώσεις προαναγγέλλει ο Πέτσας

Ως το βράδυ οι επίσημες ανακοινώσεις για την ενίσχυση του Τύπου

kioski_efimerides
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει αυτή την ώρα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με την υπουργική απόφαση για ενίσχυση των επιχειρήσεων που εκδίδουν εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την αντίδραση που εξέφρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επίμαχη απόφαση, η οποία εκδόθηκε με βάση τον νόμο 4609/2019 που ψήφισε την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανακλήθηκε. Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε μπορούσε να χορηγηθεί οριζόντια ενίσχυση ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων του κάθε εντύπου και χωρίς καθορισμό άλλου κριτηρίου, όπως π.χ. η κυκλοφορία, που να διαφοροποιεί τις εκδοτικές επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε διορθωτικές αλλαγές με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές αντιδράσεις που οδήγησαν σε ανάκληση της ΚΥΑ.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους δημοσιογράφους των media ο κ. Πέτσας έκανε γνωστό πως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό θα υπάρξει ανακοίνωση για τις αλλαγές αλλά και για τη νέα λίστα των εκδοτικών επιχειρήσεων οι οποίες θα λάβουν τη συγκεκριμένη ενίσχυση. Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων αποφασίστηκε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων πλην του ΚΚΕ, πως είναι αναγκαία η συγκεκριμένη ενίσχυση λόγω της μεγάλης κρίσης του Τύπου αλλά ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές που αφορούν την εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας και τη λύση για τη σωστή εφαρμογή τους. Επίσης, διαπιστώθηκαν λάθη στον υπολογισμό των ποσών λόγω της τακτικής της ανακατανομής με αποτέλεσμα εφημερίδες με 400 εργαζόμενους και άλλες με έναν ή δύο να λαμβάνουν 200 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα ζητήματα που αναμένεται να δρομολογηθούν προκειμένου να λυθούν το προσεχές χρονικό διάστημα με προτεραιότητα την χορήγηση περιφερειακών και θεματικών τηλεοπτικών αδειών αλλά και τα θέματα των περιφερειακών ραδιοφώνων. Δεν θα επαναληφθεί η διαδικασία της δημοπρασίας καθώς δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Υπουργό, ενώ όλα θα πρέπει να τακτοποιηθούν εντός του 18μηνου.

Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ επανέλαβε όλα όσα ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ζούλας και Γιώργος Γαμπρίτσος, δηλαδή το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το νέο οργανόγραμμα και την αποσύνδεση της ΕΡΤ από το Δημόσιο. Διορθωτικές κινήσεις αναμένονται και στο ΑΠΕ στο οποίο ούτως ή άλλως έχει διοριστεί νέα διοίκηση ενώ ανακοινώσεις έγιναν και για τον τομέα της διαφήμισης στον οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας «θα υπάρξει μία κατεύθυνση φιλελευθεροποίησης αλλά όχι ασυδοσίας». Ολα θα γίνουν φυσικά κατόπιν συζητήσεων με τις Ενώσεις και με τους αρμόδιους φορείς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης