Σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά - Αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος

Σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά - Αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος

Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως - Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 41 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες

peiraias_pyrgos
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα αυτή τη φορά για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά έγινε σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από αξιολόγηση της τεχνικής, εμπορικής και οικονομικής προσφοράς του Δήμου Πειραιά αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος η ένωση εταιρειών CANTE HOLDINGS LTD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD) και Dimand) – Prodea investements πρώην ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ. Θα της ανατεθεί από τον Δήμο Πειραιά η αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση για χρονικό διάστημα 99 ετών του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, όπως είναι η επίσημη ονομασία του Πύργου.

Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα επιστραφεί στην πειραϊκή κοινωνία σε μορφή έργων καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την αναβάθμιση της πόλης.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 41 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες «για την ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου».

Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων και καταστημάτων ως εξής:

- Μηχανολογικοί χώροι και στάθμευση στα Α και Β υπόγεια,

Κλείσιμο
- Χώρος ενημέρωσης και Ανάδειξης Τουριστικού Προϊόντος του Πειραιά στο ισόγειο,

- Καταστήματα στο ισόγειο και στους 1ο και 2ο όροφο,

- Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης στον 3ο όροφο, γραφεία από τον 4ο έως τον 18ο όροφο και εστιατόριο στους 19ο και 20ο όροφο.


Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ο απαραίτητος έλεγχος δικαιολογητικών από τους αρμόδιους φορείς, καθώς και ο έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε: «Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τον Πειραιά και τους δημότες, καθώς προχωράει η διαδικασία για την αξιοποίηση του Πύργου, με την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου που αποτελείται από επενδυτές διεθνούς κύρους. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος και χαρούμενος που οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση του Πύργου φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς, λέγοντας πως «μπαίνει τέλος στη στασιμότητα που σηματοδοτούσε το κτήριο- σύμβολο της πόλης μας» και προσέθεσε:

«Όταν διαπιστώσαμε ότι το κτήριο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα, δεσμευθήκαμε ότι θα το αξιοποιήσουμε. Κάποιοι τότε μας αμφισβήτησαν. Σήμερα όμως κάναμε ακόμη ένα βήμα, το σημαντικότερο όλων, για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά και μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία ένσταση. Με την αξιοποίηση του Πύργου, θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δήμου, θα αποκτήσει «ζωή» το κτήριο και θα αναβαθμιστεί η γύρω περιοχή. Επεσήμανε επίσης πως θα δημιουργηθεί μια μικροοικονομία με νέες θέσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί ζητούμενο τη σημερινή εποχή» και κατέληξε:

«Η αξιοποίηση του Πύργου αποτελεί ορόσημο ότι η πόλη αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί στους Πειραιώτες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης