Αντικαπνιστικός νόμος: Δεν ισχύει για τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ που εγκρίνει δαπάνη για αγορά σταχτοδοχείων

tasaki_idika

Πλήρης η απαξίωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους ακόμα και από θεσμικά πρόσωπα - Χαρακτηριστική η περίπτωση του Προέδρου της ΗΔΙΚΑ που ενέκρινε δαπάνη για προμήθεια μεταλλικών σταχτοδοχείων

Το ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία έχει γίνει... καπνός στη χώρα μας δεν είναι είδηση. Το κάπνισμα απαγορεύεται στα χαρτιά αλλά στην πράξη επιτρέπεται παντού.

Το να παραγγέλνει όμως σταχτοδοχεία προέδρος δημόσιας υπηρεσίας για το γραφείο του και για τις ανάγκες των επισκεπτών του είναι μία είδηση που αποτυπώνει με τον πιο προκλητικό τρόπο την περιφρόνηση και την απαξίωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, και μάλιστα από πρόσωπο με θεσμικό ρόλο και ευθύνη.

Σύμφωνα με απόφαση που παρουσιάζει το protothema.gr και την οποία υπογράφει ο κ. Αναστάσιος Τάγαρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, της «ΔΕΚΟ» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, εγκρίνεται δαπάνη 55,08 ευρώ για την προμήθεια δύο μεταλλικών σταχτοδοχείων. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο αίτημα από τη Γραμματεία Διοίκησης της ΗΔΙΚΑ η οποία ζητούσε να γίνει «συμπληρωματική προμήθεια δύο μεταλλικών σταχτοδοχείων για τις ανάγκες των επισκεπτών του γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου».

Θεριακλήδες επισκέπτες και ομοιόμορφα τασάκια

Η εικόνα του γραφείου στο οποίο ο πρόεδρος συναντά άλλους, αξιωματούχους του δημοσίου και μη, και συζητά μαζί τους μέσα σε σύννεφα καπνού τα μείζονα θέματα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις εκφάνσεις της στην καθημερινότητα των Ελλήνων, δεν είναι δύσκολο να σχηματιστεί. Πιθανόν να είναι ο κανόνας οι... θεριακλήδες επισκέπτες του προέδρου της ΗΔΙΚΑ – άλλωστε παραγγέλνονται δύο σταχτοδοχεία. Τα οποία όπως συμπεραίνει κάποιος διαβάζοντας την απόφαση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, έρχονται να προστεθούν σε άλλα, ήδη υπάρχοντα σταχτοδοχεία. «Σημειώνεται ότι επιλέχθηκε Δοχείο με τασάκι ΙΝΟΧ 23Χ60cm (ΚΩΔ. 28651) χάριν ομοιομορφίας με τα ήδη υπάρχοντα» αναφέρεται – αυτό που δεν μπορεί να καταλογιστεί πάντως στην ΗΔΙΚΑ είναι πως τα στελέχη της δεν έχουν αισθητική και άποψη, έστω για τα σταχτοδοχεία.

Το τεχνικό θέμα της κάλυψης της δαπάνης αντιμετωπίζεται με ευελιξία μέσα στον δαίδαλο της γραφειοκρατίας και τα τασάκια «βαφτίζονται» είδη μπάνιου και κουζίνας: «Λόγω του ύψους της δαπάνης η ανάθεση της προμήθειας αυτής μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση στην ως άνω εταιρεία, ενώ η σχετική δαπάνη θα καλυφθεί από τον Κ.Α.1381-640801 του προϋπολογισμού 2019. (CPV: 44410000-7/Είδη μπάνιου και κουζίνας)» αναφέρεται.

Τι ορίζει ο νόμος

Η εγκύκλιος Γ.Π. /Δ2β/οικ.8809/31.01.2018 του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού είναι σαφής σε ό,τι αφορά το κάπνισμα στις δημόσιες υπηρεσίες: «Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους... Η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων συνίσταται σε επίπληξη ή οποία καταγράφεται επιτόπου στον προσωπικό υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου και επιβάλλεται και πρόστιμο ανάλογου ύψους με το διοικητικό που επισύρει η ίδια παράβαση».

ΣΧΟΛΙΑ (5)

George

Μου κάνει εντύπωση που η κατά τά άλλα καλά ενημερωμένη "δημοσιογράφος" δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει για πού ακριβώς προορίζονταν καί πού τελικά τοποθετήθηκαν τα δύο αμαρτωλά τασάκια πού και μόνο από τις διαστάσεις τους φαίνεται ότι είναι εξωτερικού χώρου. Καλό θα ήταν πρωτού γράψει το αστείο αυτό κείμενο να έψαχνε λίγο παραπάνω γιατί τώρα για όσους δεν έχουν μπλε παρωπιδες η κυρία "δημοσιογράφος" απλά γελοιοποιήθηκε ανεπανόρθωτα!

tasos

Εκτος απο τον νομο που παραβιαζει το χειροτερο ειναι οτι σαν κλασικος κωλοσυριζαιος που παιρνει 6-7-8 χιλιαρικα τον μηνα (ισως και παραπανω σαν διευθύνων σύμβουλος), δεν δινει 50 ευρω απο την τσεπη του για τασακια και τα χρεωνει και αυτα στο κρατος. Χρεωστε και αλλα σιχαμεροι συριζαιοι, να δω ποσο ακομη θα πληρωνουμε για τα γουστα σας.

το αυτό

Ρε βλαμμένοι για εξωτερικό χώρο τα παρήγγειλαν

Μαρία

Ελλαδιστάν... Όταν βλέπεις τον Υπουργό Υγείας με ένα τσιγάρο όλη μέρα... Όταν στις καφετέριες όλοι καπνίζουν δίπλα στο παιδί τους... Όταν παρακαλάς να σβήσουν το τσιγάρο γιατί δίπλα τους παιζί το δικό σου παιδί και σε κοιτάνει σαν εξωγήινη... Made in Turkey, live your myth in Greece...

Αθ. Πολιτης

Συριζαίος είναι..τι περιμένεις από αυτό το τσίρκο.....

5Zalis

απαξίωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου... συριζα, γυριζουμε σελιδα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης