Κτηματολόγιο: Ξεκινούν σήμερα οι δηλώσεις για Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Κτηματολόγιο: Ξεκινούν σήμερα οι δηλώσεις για Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη

«Καμπανάκι» από το Κτηματολόγιο: Περιορισμένη η συμμετοχή των πολιτών -Απειλείται το χρονοδιάγραμμα

ktimatologio
 Ξεκινούν σήμερα οι δηλώσεις για Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη θα λήξει στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 18 Δεκεμβρίου 2019 για τους κατοίκους αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Παράταση για Εύβοια και Αχαΐα έδωσε την ίδια ώρα το Κτηματολόγιο.

Το Κτηματολόγιο υπενθυμίζει ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική «αλλώς επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις». Προ ημερών, η διοίκηση του Κτηματολογίου έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις κληρονομιάς και χρησικτησίας.

Η δήλωση στο Κτηματολόγιο μπορεί να γίνει μέσω των οικείων Γραφείων Κτηματογράφησης -στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο- ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι το Κτηματολόγιο έδωσε παράταση για τους ιδιοκτήτες που διατηρούν ακίνητα σε Εύβοια, Αχαΐα, Μαγνησία και Σποράδες.

«Καμπανάκι» από το Κτηματολόγιο: Περιορισμένη η συμμετοχή των πολιτών -Απειλείται το χρονοδιάγραμμα

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της σημαντικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου της κτηματογράφησης βρίσκεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο λόγω της περιορισμένης συμμετοχής των πολιτών που οδηγεί σε διαρκείας παρατάσεις.

Το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», έχει προγραμματίσει την ολοκλήρωση του προγράμματος κτηματογράφησης για το 2021. Παρά ταύτα, η διαδικασία δείχνει να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω της απροθυμίας ιδιοκτητών να υποβάλλουν ολοκληρωμένες δηλώσεις για τα ακίνητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουνίου έχουν ανακοινωθεί τέσσερις φάσεις παρατάσεων από το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η πρώτη αφορούσε οκτώ ΟΤΑ ενώ ακολούθησε η παράταση για τις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου, Ηλείας και Μαγνησίας.

Κτηματολόγιο: 40 εκατ. ευρώ το εκτιμώμενο κόστος των παρατάσεων

Οπως αναφέρει το «Εθνος», πέντε από τις 32 μελέτες κτηματογράφησης δεν έχουν ανατεθεί ακόμα εξαιτίας δικαστικών προσφυγών των αναδόχων. Πρόκειται για μελέτες που αφορούν τις περιοχές του Ρεθύμνου, των Χανίων, των Κυκλάδων, της Θεσπρωτίας-Κέρκυρας και του υπολοίπου μισού Ηρακλείου.

Επιπλέον, µε πρόσφατη νοµοθετική ρύθµιση δόθηκε η δυνατότητα έως και 6µηνης παράτασης των προθεσµιών µε υπουργική απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό τις προηγούµενες ηµέρες η προθεσµία σε 18 περιοχές παρατάθηκε από το Κτηματολόγιο για περίπου 3 µήνες, έως τις 15 Σεπτεµβρίου.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, το κόστος µιας ενδεχόµενης 6µηνης παράτασης των 32 συµβάσεων, οι οποίες έχουν κοστολογηθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ ύστερα από τις εκπτώσεις που υποβλήθηκαν, δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 40 εκατ. ευρώ! Γι’ αυτόν τον λόγο και το υπουργείο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί οριζόντια παράταση 6 μηνών, για όλες τις περιοχές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης