O Οικουμενικός Πατριάρχης στην Γ΄ Διεθνή Διάσκεψη της Χάλκης

vart

Κήρυξε την έναρξη - Διακεκριμένοι θεολόγοι και ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο συζητούν για την Θεολογία και την Οικολογία

Τις εργασίες της Γ΄ διεθνούς “Διάσκεψης της Χάλκης”, για την Θεολογία και την Οικολογία, εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη, έχει ως θέμα,“Θεολογική Εκπαίδευση και Οικολογική εγρήγορση”, και συμμετέχουν περισσότεροι από πενήντα διακεκριμένοι θεολόγοι και ειδικοί επιστήμονες, από σαράντα Θεολογικές Σχολές και Ινστιτούτα από διάφορες χώρες.“Η Διάσκεψή μας πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ενός πολύ ιδιαίτερου επετειακού έτους για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε που το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε την πρώτη του περιβαλλοντική εγκύκλιο. Η 1η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία εκδίδουμε -κάθε χρόνο από το 1989 - ένα ειδικό Πατριαρχικό Μήνυμα προς τους πιστούς σε ολόκληρο τον κόσμο, με το οποίο προειδοποιούμε πως η ανεξέλεγκτη “κυριαρχία"επί της Δημιουργίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή, συνιστώντας την σύμπραξη ως αντίδοτο στην αχαλίνωτη κατανάλωση και τον ασκητισμό ως λύση έναντι της απεριορίστου σπατάλης.

Η 1η Σεπτεμβρίου τιμάται ως ημέρα προστασίας της Δημιουργίας από όλες τις αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες καιόλες τις Ομολογίες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Επίσης, εορτάζεται και από την Ρωμαιοκαθολική κοινότητα και την Αγγλικανική Κοινωνία”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην εναρκτήρια ομιλία του, και υπενθύμισε ότι οι Διασκέψεις της Χάλκης αλλά και τα εννέα εν πλω περιβαλλοντικά συμπόσια που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αποτέλεσαν Βήμα συμπροβληματισμού και διαλόγου διακεκριμένων θεολόγων και ομιλητών,“για να ακούσουν ο ένας τον άλλον και να μάθουν ο ένας από τον άλλο”.Ο Παναγιώτατος σημείωσε πως παρά τις θετικές αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι βαθιά απογοητευτικό το γεγονός της βραδύτητας με την οποία αυτές συμβαίνουν.

Υπενθύμισε δε, ότι μόλις πρόσφατα οι ειδικοί επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν για ακόμη μια φορά για τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα οικοσυστήματα του πλανήτη,και στη συνέχεια, ο Πατριάρχης, υπογράμμισε ότι αιτία για αυτές τις ανεπανόρθωτες καταστροφές είναι η αλόγιστη ανάπτυξη και η απληστία τουανθρώπου. Επισήμανε, μάλιστα, την απροθυμία και την αντίσταση πολιτικών καιεταιρειών να εφαρμόσουν πολιτικές και να προβούν σε συγκεκριμένες πράξεις για να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος.

Όπως είπε, η μικρή πρόοδος, προς την κατεύθυνσή αυτή, ενδεχομένως να οφείλεται στην απροθυμία μας να αποδεχθούμε τ ην προσωπική μας ευθύνη και να επιδείξουμε πνεύμα αυτοθυσίας. “Δεν καταφέραμε να κατανοήσουμε πόσο ολοκληρωτικά είμαστε αλληλένδετοι με την υπόλοιπη Δημιουργία του Θεού, πόσο υπεύθυνοι είμαστε για την προστασία του πλανήτη μας και πόσο κρίσιμες είναι οι επιλογές και οι ενέργειές μας για τη βιωσιμότητα του μέλλοντος των παιδιών μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάθε πραγματική ελπίδα αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής πρόκλησης απαιτεί ριζική μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη μας”.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης