Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του θεσμού της ετήσιας «Διάλεξης Άγγελου Δεληβορριά»

4730976

Ο 'Αγγελος Δεληβορριάς υπήρξε ένας γνήσιος «ιεροφάντης» του πολιτισμού με τον πιο ανθρώπινο τρόπο και με τα πιο ανθρώπινα μέτρα επεσήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Στο εμβληματικό όραμα του Άγγελου Δεληβορριά για τον πολιτισμό και την εν γένει πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια θεσμού της ετήσιας «Διάλεξης 'Αγγελου Δεληβορριά», που καθιερώνει το μουσείο Μπενάκη.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ο 'Αγγελος Δεληβορριάς υπήρξε ένας γνήσιος «ιεροφάντης» του πολιτισμού, ιδίως δε ιεροφάντης του πυρήνα του - της παιδείας. Όπως σημείωσε, ήταν βαθύς γνώστης του πολιτισμού και εμβληματικός εκφραστής της παιδείας, διαδραματίζοντας με το έργο του και την ζωή του, καθοδηγητικό ρόλο στην μετατροπή της αντίστοιχης πληροφορίας σε γνώση και της γνώσης σε σοφία. «Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ο αδιαμφισβήτητος 'κλασικισμός' του έργου του, συνιστά μετά θάνατον, διακεκριμένη δημιουργική συμβολή προς την ίδια κατεύθυνση» υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε επίσης, ότι ο 'Αγγελος Δεληβορριάς, ως «εραστής» του πνευματικού φωτός, υπήρξε παρά ταύτα ασυμβίβαστος εκφραστής της αληθινής διαφωτιστικής νοοτροπίας, και ουδέποτε προσέγγιζε τον πολιτισμό ως πεδίο «μυστηριακής λατρείας».

«Και κατά τούτο, διετέλεσε ιεροφάντης του πολιτισμού με τον πιο ανθρώπινο τρόπο και με τα πιο ανθρώπινα μέτρα. Αμάχητο τεκμήριο αυτού του ισχυρισμού μου, είναι το γεγονός ότι ο 'Αγγελος Δεληβορριάς έθεσε ως σκοπό ζωής το να καταστήσει κοινωνό του πολιτισμού κάθε άνθρωπο, πρωτίστως δε τους νέους» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι ο 'Αγγελος Δεληβορριάς γνώριζε καλά αφενός ότι ο πολιτισμός μας είναι η πιο εμβληματική εθνική μας παρακαταθήκη και αφετέρου, ότι η καταξίωσή μας ως Ελλήνων, τότε μόνο συντελείται, όταν αναδεικνυόμαστε άξιοι θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εξίσου άξιοι συνεχιστές της, ιδίως πέρα και έξω από τα σύνορα του τόπου μας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vroxeros_kairos

Καιρός: Έρχεται χειμώνας! Κακοκαιρία την 28η Οκτωβρίου - Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας - Διαβάστε σε ποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει πιθανότητα βροχών