Συμφωνία των Πρεσπών: Κύρωση με 180 ψήφους βουλευτών ζητούν οι δικηγόροι

vervesos01

Το αίτημα γνωστοποίησε με επιστολή του στον Νίκο Βούτση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου  Δημήτρης Βερβεσός - Το  ψήφισμα εκδόθηκε στις 17.6.2018

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ζητεί να γνωστοποιήσει σε όλους στους βουλευτές το ψήφισμα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ψήφισμα εκδόθηκε στις 17.6.2018 στην Αλεξανδρούπολη κατά την σύγκλιση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «η σημερινή Κυβέρνηση, οφείλει να εξηγήσει πειστικά στον Ελληνικό λαό τους λόγους που επέβαλαν την υπογραφή της συμφωνίας στην παρούσα χρονική περίοδο και να τον ενημερώσει πλήρως για τους όρους της, τα άγνωστα σε αυτόν, τυχόν πλεονεκτήματα, τις δεσμεύσεις και τους κινδύνους που αναλαμβάνει η χώρα, ιδίως ενόψει των πολλαπλών αιρέσεων υπό τις οποίες τελεί η συμφωνία».

Ακόμη, στο ψήφισμα σημειώνεται με νόημα: «Η συμφωνία αφορά όλους τους Έλληνες, πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική αποδοχή και να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Για να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της στον χρόνο δεν πρέπει να στηρίζεται σε περιστασιακές και ισχνές πλειοψηφίες».

Επισημαίνεται, επίσης, στο ψήφισμα ότι η ψήφιση του σχετικού νόμου, που θα κυρώνει τη συμφωνία, πρέπει να γίνει με πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 180 ψήφους.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

Της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ

Στα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική συνεννόηση, υπευθυνότητα, υπέρβαση και ανάληψη ευθύνης. Δεν επιτρέπονται λαϊκισμοί και μισές αλήθειες ούτε μπορούν να γίνουν ανεκτές πολιτικές ή άλλες μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Η δημιουργία και η διαιώνιση του προβλήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων οφείλεται σε διαχρονικές ευθύνες και του πολιτικού προσωπικού της χώρας που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την αδιαμφισβήτητη προκλητική και αλυτρωτική στάση της γείτονος χώρας. Η όποια συμφωνία δεν συνιστά, κατ’ ανάγκη, και λύση του προβλήματος.

Η σημερινή κυβέρνηση όμως, οφείλει να εξηγήσει πειστικά στον ελληνικό λαό τους λόγους που επέβαλαν την υπογραφή της συμφωνίας στην παρούσα χρονική περίοδο και να τον ενημερώσει πλήρως για τους όρους της, τα άγνωστα σε αυτόν, τυχόν πλεονεκτήματα, τις δεσμεύσεις και τους κινδύνους που αναλαμβάνει η χώρα, ιδίως ενόψει των πολλαπλών αιρέσεων υπό τις οποίες τελεί η συμφωνία.

Η συμφωνία αφορά όλους τους Έλληνες, πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική αποδοχή και να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Για να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της στον χρόνο δεν πρέπει να στηρίζεται σε περιστασιακές και ισχνές πλειοψηφίες.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις ως προς την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας. Για το λόγο αυτό προτείνεται η ψήφιση του σχετικού νόμου, που θα κυρώνει τη συμφωνία, να γίνει με πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος.

πεκος

Το άρθρο 28,2 που αναφέρουν οι δικηγόροι είναι παντελώς άσχετο με το ανακύψαν ζήτημα των Σκοπίων.Δυστυχώς.

tsiou

εχεις δικιο, το 28,3 επρεπε να αναφερουν... τσιου α παγενε απο δω ρε πολακη.

Yannis

Γιατί, θα έπρεπε η κυβέρνηση να περιμένει τον Δικηγορικό Σύλλογο να το προτείνει, Και νας μάρανε η ημερομηνία;

Ο.Ε

Ο Τσίπρας, φίλοι Συνέλληνες, έχει δυο έντιμες επιλογές: Ή να κάνει Δημοψήφισμα (καθολική απαίτηση τού λαού) ή να περάσει την ανθελληνική του Συμφωνία με 180 ψήφους (απαίτηση τού Συντάγματος) από τους 300 τής Εθνικής Αντιπροσωπείας. Άντε, ταλαντούχε Δημαγωγέ, διαλέγεις και παίρνεις. Διαφορετικά είσαι υπόλογος στον Κυρίαρχο Ελληνικό Λαό, που κάποια στιγμή θα βρει τον τρόπο να σού περάσει χειροπέδες και να σε πάει ίσια σε Λαϊκό Δικαστήριο. Κι άμα συνήγορος κατηγορίας είναι η Ζωή, ε τότε θα σε κλαίνε και οι ρέγκες, φουκαρά μου...

Νίκος

Κατόπιν ερμηνείας των συνταγματικών διατάξεων η συμφωνία θα πρέπει να ψηφισθεί με την απαιτούμενη για τους κοινούς νόμους πλειοψηφία του άρθρου 67 Σ, δηλ. την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων στην ψηφοφορία Βουλευτών που δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ¼ του όλου αριθμού των Βουλευτών (75 βουλευτές), όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ποιος βενιζελος?

Αυτος που εφερε τον αντισυνταγματικο ενφια? Αυτος θελει φυλακη!

Καλώς τους

Και ποιος σας ρώτησε βρε νούμερα;

Κανονικα .....

δεν επρεπε καν να ερθει στη βουλη μια τετοια επιζημια για τα εθνικα συμφεροντα συμφωνια! Ομως, την εφερε ο ''πατριωτης'' και το συνταγμα εχει το νομο 28 παρ. 2 που επιβαλλει 180 βουλευτες!!

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕ ΑΠΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ 180 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

Ξύπνησαν

και τα λαμόγια (σήμερα από τις 17/6)

Ναι μεν αλλά

Τέτοιες συνταγματικά κατοχυρωμενες απόψεις ισχύουν για τις χώρες που υπάρχει δημοκρατία. Στην Ελλάδα επί συριζα η δημοκρατία καταλύθηκε, το εάν θα στηρίξουν οι βουλευτές μια απόφαση η την ίδια την κυβέρνηση αυτό εξαρτάται από το πόσα μηδενικά θα έχει η επιταγή που θα τους δώσει ο Τσίπρας. Καλό θα ήταν με δεδομένο πως στην Ελλάδα έχουμε εγκαθίδρυση χούντας που λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να ρωτάει τον λαό , αποφασίζομεν και διατασομεν αλα αριστερά, πιέστε την εισαγγελία αύριο κιόλας να αρχίσει έρευνα. Για αυτό βιάζονται να ψηφίσουν την.προδοσια, όλοι τα έχουν αρπάξει.

Κ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετούμενος -σε ραδιοφωνική του συνέντευξη- για τη συνταγματική πρόβλεψη και την ισχύουσα νομοθεσία σημείωσε πως «νομικά, καταρχάς για την κύρωση της συμφωνίας αυτής απαιτείται απλή πλειοψηφία, επί των παρόντων, δηλαδή αν διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, πρέπει να ψηφίσουν οι περισσότεροι «ναι», κι αυτοί οι περισσότεροι να μην είναι λιγότεροι από 75...». Θεοδωρος Παγκαλος: «Τα Σκόπια ας λέγονται Αθήνα ή Σπάρτη, είναι τιμή να μας αντιγράφουν... Ένας λαός ηλιθίων δεν μπορεί να κάνει δημοψήφισμα...».

Φόρτωση περισσότερων σχολίων