«SOS» από εισαγγελείς για την κατάσταση στην Δικαιοσύνη

dikaiosin

Γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

«SOS» για την κατάσταση στις Εισαγγελίες της χώρας εξέπεμψε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) Ελευθέριος Μιχαηλίδης κατά τις εργασίες της 34ης τακτικής γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης τόνισε ότι για τα πλημμελήματα απαιτούνται 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια, όμως αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά  και να βοηθήσουν όλοι οι παράγοντες, γιατί κάποια στιγμή θα πέσει το όλο σύστημα.

«Χρειαζόμαστε αίθουσες, δεν μπορούμε να δικάσουμε και ο κόσμος ανησυχεί» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕ και τόνισε ότι «είναι θλιβερό τόσα χρόνια να μην  έχει γίνει καμία προσπάθεια για να υπάρξει κτίριο» και απευθυνόμενος στον παριστάμενο γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη, επισήμανε: «Να πάρετε αίθουσες από το Ναυτοδικείο, το Στρατοδικείο, πρέπει να μια βρεθεί λύση, μεγάλες δίκες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ και η Ευρώπη μας καταδικάζει συνεχώς για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και έχει δίκιο».

Σε άλλο σημείο ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων είναι μεγάλα και μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέρχονται στα 300, ενώ σημείωσε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα των δικαστηρίων λειτουργεί με πολλά προβλήματα.

Κάνοντας κάποιες σκέψεις για το μέλλον ο πρόεδρος της ΕΕΕ ανέφερε ότι εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, έτσι ώστε οι επιλογές να γίνονται από τους ίδιους τους δικαστές και εισαγγελείς και όχι από την εκάστοτε Κυβέρνηση και η θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να καλύπτεται από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον δικαστικό.

Παράλληλα, κάνοντας κάποιες προσωπικές όπως της χαρακτήρισε σκέψεις, ανέφερε ότι για την αποσυμφόρηση των φυλακών, οι οποίες έχουν 11.000 κρατούμενους εκ των οποίων οι 3.400 είναι προσωρινά κρατούμενοι (προφυλακισμένοι), μπορεί να μειωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης (18μήνο) και παράλληλα για μέρος των οικονομικών εγκλημάτων να προβλέπονται μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι ποινικές, έτσι ώστε να επέλθει αποσυμφόρησης των φυλακών.

Ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης καυτηρίασε ακόμη τον τρόπο εκπαίδευσης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, επισημαίνοντας ότι έχει μετατραπεί σε 4βάθμια εκπαίδευση, ενώ χρειάζεται πρακτική άσκηση και όχι θεωρία.

Από την πλευρά του ο Ευτύχης Φυτράκης ανέφερε ότι είναι συνεχείς η κυβερνητική προσπάθεια κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων και στελέχωσης των δικαστηρίων, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες αυξήσεις των θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμών, αλλά και στην δημιουργία του Ευρωπαίου εισαγγελέα.

Ακόμη, ο Ευτύχης Φυτράκης επισήμανε ότι μετά από κάποια χρόνια σημαντικών υστερήσεων επήλθε μισθολογική αποκατάσταση για τους δικαστές και εισαγγελείς.

Επίσης, αφού  αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναμόρφωσης των Κωδίκων και η λειτουργία των τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δικαστηρίων και φυλακών, έτσι ώστε να διευκολύνονται μάρτυρες, εμπειρογνώμονες, κ.λπ.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στο χαιρετισμό της τόνισε ότι υπήρχαν από το 2014 υποθέσεις οι οποίες δεν είχαν χρεωθεί και μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν μη χρεωμένες 80.000 υποθέσεις και σήμερα εκκρεμούν προς χρέωση 14.500 υποθέσεις.
         
Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της έκανε λόγο για το «καυτό» θέμα της αξιοπιστίας στο χώρο της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να περιφρουρήσουν τόσο την Δικαιοσύνης όσο και την προσωπική αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες.
         
Στις εργασίες της γενικής συνέλευσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, αντίστοιχα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο γενικός γραμματέας Αντεγκλητικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γεώργιος Σταμαδιάνος, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, εκπρόσωποι των κομμάτων και των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Mina

Βρε λέω εγώ να σας απολυσουμε όλους... Αλλωστε άχρηστοι είστε.... Η εγκληματικότητα με σας έχει φτασει σε σημείο....να έχει περισσότερα δικαιώματα ο θύτης απο το θύμα.... Σκοτώνεις αθώος... Βιαζεις...ακόμη και παιδιά...εξω είσαι...κλεβεις εξω εισαι....εκτός κ αν κλεψεις καμια σοκοφρετα κ πας ισόβια....απο ναρκωτικά...βρωμισε ο τόπος....όπλα... Πορνεία.....εσείς...οι οικονομολόγοι.... Βουλευτές....θα πρεπει να πάτε σπίτι... Και να σας χωσουμε στου υπόγειο...και να πεταξουμε τ κλειδιά

Q

Με εκεινους που προπηλακισαν τον λαθροΜπουταρη, δεν φανηκε να εχετε ελλειψη αιθουσων. Μεσα σε 3 μερες δωσατε εντολη για συλληψεις, συνταξατε δικογραφιες, δικασατε και καταδικασατε. Χρονος ρεκορ δηλαδη! Αρα δεν ειναι ουτε θεμα αιθουσων, ουτε προσωπικου, ουτε χαλασμενων συστηματων. Αυτα ειναι φτηνες δικαιολογιες για να κρυψετε την πραγματικη αιτια, η οποια ειναι οτι δουλευετε μονο κατοπιν εντολων απο κομματικα γραφεια. Μπορειτε να κανετε την δουλεια σας, απλα δεν θελετε.

Ε ρε γλέντια.

Αν μειωθεί το 18 αμηνο,της κράτησης,τότε ποιος ο λόγος να υπάρχει κράτηση? Αφού ο σκοπός της είναι να πρόλαβει να εκδικαστεί η υπόθεση πριν αποφυλακιστεί ο δράστης.Εδω σήμερα κ δίκη δεν γίνεται στα πλαίσια αυτά,θα γίνει όταν μειωθεί? Ρε κάτι σκέψεις παρωχημένες..Εγώ λέω να μην μπαίνουν καθόλου μέσα... είμαστε που είμαστε μπουρ........ ας το τελειώνουμε....

Χρυσή

Για μία υπόθεση που άρχισε από το έτος 2009 έχω την πεποίθηση ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μου( 1000%). Η αντίδικός μου όμως ανήκει στην κατηγορία των ισχυρών. Εγώ μια απλή νομοταγής πολίτης.Δικαιώθηκα στο πρωτοδικείο, δικαιώθηκα στο Εφετείο και εκεί που περίμενα την δικαίωσή μου και στον Άρειο Πάγο αποφασίστηκε η εκ νέου επανεξέταση της υπόθεσης από το Εφετείο, επειδή η αντίδικος, κατά την αίτηση αναίρεσης, εφηύρε νέες προτάσεις. Γιατί αυτές οι προτάσεις δεν υποβλήθηκαν από την αρχή; Αναρωτιέμαι. Εγώ πότε θα πάρω μία οριστική απάντηση για το θέμα μου; Ή θα μείνω στο τέλος μόνο με τις δαπάνες σε παράβολα και δικηγόρους; Πάντως, επειδή γνωρίζω ότι το άδικο δεν ευλογήθηκε από κανέναν και δεν το θέλει ούτε και ο διάβολος, για όσους αδικήθηκαν πάντα ο τροχός γυρίζει. πότε όμως θα γυρίσει αυτός ο τροχός- πότε. Πόσα χρόνια πρέπει να περιμένω ακόμη;

Αθανάσιος

Μιά συμβουλή. Μακριά από τα δικαστήρια. Εξαλλου το 80% των Ελλήνων πολιτών δεν έχουν καμμιά εμπιστοσύνη στην καπελωμένη Ελληνική δικαιοσύνη. Το υπόλοιπο 20% είναι εγκληματίες, κλέφτες, δολοφόνοι, φοροφυγάδες, κλπ μπουμπούκια. Σας μιλάω εκ πείρας.

ΜΑΝΩΛΗΣ

5 εκατομυρια Ελληνες χρωστουν στην εφορεια τα χρεοι των τραπεζιτων και των πολιτικων 5 εκατομυρια υποθεσεις και 10 εκατομυρια αναβολες

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

souvlaki

Χιουμοριστική σελίδα διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής στο σουβλάκι στα 3 ευρώ άνοιξαν χρήστες του Facebook - Μάλιστα, στο «συλλαλητήριο» έχουν δηλώσει ότι θα παρευρευθούν 10.000 άτομα, ενώ άλλοι 28 χιλιάδες ενδιαφέρονται

3