Λευκωσία: Δεν θα κάνουμε δημόσιο διάλογο με την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Λευκωσία: Δεν θα κάνουμε δημόσιο διάλογο με την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι από τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμφισβητεί και τα δικαιώματα των γειτονικών κρατών

nikowxris76
O υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τις προκλητικές ανακοινώσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν θα εμπλακεί σε δημόσιο διάλογο με την Τουρκία για το θέμα αυτό. Σημείωσε ακόμη ότι από τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμφισβητεί και τα δικαιώματα των γειτονικών κρατών, με τα οποία η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνίες.

«Κάλεσα τη Τουρκία» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘Πολίτης 1076’ «να ξεκινήσουμε ένα δημόσιο διάλογο για καθορισμό των θαλάσσιων μας συνόρων, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας για διευθέτηση του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να έχουμε άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά μας κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Αναφορικά με την επίσκεψη της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το πότε θα επισκεφθεί το νησί, ωστόσο σημείωσε ότι η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί από την ίδια την κ. Λουτ.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, αυτή τη φορά η κ. Λουτ δεν θα περιοριστεί σε μία συνάντηση και θα προσπαθήσει να υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική προοπτική για λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου την Άγκυρα θα επισκεφθεί την ερχόμενη Πέμπτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, συνοδευόμενη από τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέμα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως είχε σήμερα συνάντηση με τη κα Μογκερίνι και ο λόγος της επίσκεψης της στρη Τουρκία μαζί με τον κ. Χαν, είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ θα γίνει όπως είπε, συζήτηση και για το Κυπριακό.

Τεχνητή ένταση με γεωργούς

O Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συνέδεσε τα προβλήματα που προκαλεί ο τουρκικός στρατός στο χωριό Δένεια, μη επιτρέποντας σε Ελληνοκύπριους γεωργούς να οργώσουν τα χωράφια τους στη νεκρή ζώνη, με την προσπάθεια που καταβάλλει ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, να αποδυναμωθεί ο ρόλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι αυτό στο οποίο φαίνεται να στοχεύει ο κ. Οζερσάι είναι να υποστηρίξει το σενάριο ότι η ειρηνευτική δύναμη δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντα της στην Κύπρο με απώτερο στόχο να ισχυριστεί πως η συνεννόηση θα πρέπει να γίνεται κατ’ ευθείαν με τις «αρχές» των κατεχομένων.

Στη Δένεια, τα προβλήματα με τον τουρκικό στρατό ξεκίνησαν μετά την άρνηση της ειρηνευτικής δύναμης την 9η Νοεμβρίου σε Τουρκοκύπριους να διέλθουν για προσκύνημα στο τζαμί του χωριού, από σημείο της νεκρής ζώνης, όπου μέχρι το 1974 υπήρχε οδική αρτηρία, όπως ζητούσαν οι Τουρκοκύπριοι. Μετά την απόρριψη του αιτήματος, η τουρκοκυπριακή πλευρά ακύρωσε το προσκύνημα και την εβδομάδα που ακολούθησε, ο τουρκικός στρατός κατέλαβε την περιοχή, βάζοντας εμπόδια και στους Ελληνοκύπριους γεωργούς.

Κλείσιμο
Ο κ. Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παρεμποδίζουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και πως αν ήταν στόχος το προσκύνημα θα μπορούσε να γίνει χωρίς πρόβλημα με διέλευση των προσκυνητών από οδόφραγμα.

Πάντως, ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι το περιστατικό στη Δένεια, δεν είναι το μόνο πρόβλημα που προκαλείται από τους Τούρκους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης